Annons

Trots krisen – fler hittar nytt jobb

Trots den rådande coronakrisen är arbetsmarknaden långt ifrån död. Tusentals fler arbetslösa hittar nytt jobb än för ett år sedan.
Men för de långtidsarbetslösa blir kön allt längre.
Publicerad 11 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli månad visar siffror från arbetsförmedlingen.
Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli månad visar siffror från arbetsförmedlingen.Foto: Ingela Landström/TT

Omkring 134 000 fler är nu inskrivna som arbetslösa, jämfört med slutet av juli förra året. Den absoluta merparten har tillkommit sedan coronapandemin tog fart i februari och mars. Och i statistiken (se tabell) är det tydligt att storstäderna och dess kranskommuner har drabbats värst.

Men ökningstakten har avtagit under sommaren, så pass att Arbetsförmedlingen sänker sin prognos över hur många fler som kommer att bli av med jobbet innan den förmodade toppen nås i vinter.

Påverkar inte

Annons

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vågar inte skriva under på just den bedömningen, men konstaterar att det är en positiv signal. Att statens stöd delvis klingat av senaste tiden och blivit mindre generöst tror hon inte kommer att medföra någon omedelbar ökning av arbetslösheten.

– Jag tror inte det påverkar just nu. Men det är osäkert och svårbedömt, säger hon och tillägger att regeringen kan komma med fler åtgärder för att möta en eventuell försämring av ekonomin.

– Det är det allvarligaste läget på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger Nordmark.

Men trots det, Arbetsförmedlingens statistik visar att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Cirka 26 800 fick ett nytt arbete i juli. Under samma månad i fjol var den siffran 21 000. En förklaring är att det finns relativt många nya arbetslösa som har lättare att snabbt komma tillbaka, enligt Arbetsförmedlingen.

Svårare för långtidsarbetslösa

Det finns också branscher som mitt i den ekonomiska krisen har stort behov av personal, som vården, utbildningssektorn och vissa delar av handeln, så som lagerpersonal.

Däremot blir det allt svårare för dem som har varit arbetslösa länge. Ökningstakten på antalet långtidsarbetslösa tilltar. I juli hade 165 000 personer varit arbetslösa längre än tolv månader, vilket är en ökning med 16 procent, eller 23 000 fler personer, jämfört med för ett år sedan.

Eva Nordmark säger att regeringen har starkt fokus på de långtidsarbetslösa, men att den enskilda individen har ett stort eget ansvar.

– Det är viktigt att man inte passiviseras, att man får hjälp och stöd. Det gäller att passa på att utbilda sig, säger hon.

Olle Lindström/TT

Arbetsförmedlingens statistik visar att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens statistik visar att det finns hyfsat gott om jobb för den som är på tårna. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Fakta: Här ökar arbetslösheten mest

Fakta: Här ökar arbetslösheten mest

Källa: Arbetsförmedlingen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons