Annons

Hongkong: Lai frisläppt mot borgen

Mediemogulen och demokratiaktivisten Jimmy Lai har släppts mot borgen.
Hongkongborna har rusat till tidningsställen för att stödköpa hans tidning Apple Daily, i protest mot att Lai gripits på måndagen.
Publicerad 11 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Jimmy Lai ger tummen upp till sina anhängare efter att ha släppts fri mot borgen.
Jimmy Lai ger tummen upp till sina anhängare efter att ha släppts fri mot borgen.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Lai släpptes vid midnatt lokal tid, motsvarande klockan 18 svensk tid, och möttes av jublande anhängare som väntade utanför polisstationen där han suttit frihetsberövad.

Jimmy Lai greps på måndagen tillsammans med två av sina söner, liksom personer i ledningsgruppen för hans mediebolag Next Digital. Lai är den hittills mest prominenta personen som frihetsberövats enligt den nya säkerhetslagstiftningen, som kritiker anser är ett sätt för Peking att kväsa demokratirörelsen i Hongkong.

Annons

Hongkongborna har visat sin sympati genom att stödköpa Lais tidning, Pekingkritiska och prodemokratiska Apple Daily, som fick öka upplagan från de vanligtvis 70 000 dagliga exemplaren till 550 000.

Tidningens förstasida pryddes under tisdagen av en bild på en handfängslad Lai och rubriken "Apple kämpar vidare".

– Eftersom regeringen inte tillåter Apple Daily att överleva, så måste vi som Hongkongbor rädda den själva, säger en restaurangägare till nyhetsbyrån AFP, som köpte 50 exemplar som han planerade att skänka bort.

Gripandet av Lai har kritiserats av bland andra USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

– Lai var inget annat än en patriot som ville bra saker för Hongkongs folk, sade Pompeo och tillade att han inte tror att Kina kommer att ändra sig i frågan om Hongkong.

Hongkongbor stödköper tidningen Apple Daily sedan dess grundare gripits.
Hongkongbor stödköper tidningen Apple Daily sedan dess grundare gripits.Foto: Vincent Yu/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons