Annons

Svensk politiker greps i Belarus

Göteborgspolitikern Gustaf Göthberg (M) greps i Belarus i samband med protesterna efter valet. Senare släpptes han och är nu tillbaka på svensk mark.
Publicerad 11 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Flera protester har brutit ut i Belarus efter valet i söndags. En som vittnade protesterna var moderatpolitikern Gustaf Göthblad, som också greps av belarusiska myndigheter. Arkivbild.
Flera protester har brutit ut i Belarus efter valet i söndags. En som vittnade protesterna var moderatpolitikern Gustaf Göthblad, som också greps av belarusiska myndigheter. Arkivbild.Foto: Sergei Grits

Moderatpolitikern Gustaf Göthberg åkte ner som privatperson till Belarus för att stötta sina vänner inom landets opposition. Men på valdagen greps Göteborgspolitikern och var frihetsberövad i ett antal timmar, rapporterar SVT Nyheter.

– Jag ägnade mig åt "störande av allmän ordning" påstod polismannen, säger Gustaf Göthberg till SVT.

Annons

Det han hade gjort var att filma utanför en vallokal. Filmer och bilder som belarusiska myndigheter senare raderade. Påföljden blev att sitta i arresten och betala några hundra rubel i böter. Under tisdagen var han åter på svensk mark.

Men moderatpolitikern vittnar också om upplevelserna från själva demonstrationerna och protesterna i Belarus. Han berättar för SVT om människor som viftade med, i Belarus, förbjudna flaggor, tutande bilar och applåder runt omkring.

– Det finns ingen militär som kan skjuta ihjäl hundratals människors frihetslängtan och ingen diktator kan stå över det, säger Gustaf Göthberg till SVT.

Till vardags sitter Gustaf Göthberg som förste ersättare till EU-parlamentet för Moderaterna och sitter i miljö- och klimatnämnden i Göteborgs kommun.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel förtroendeuppdrag i Göteborg för Gustaf Göthberg.

Victor Blomdahl/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons