Annons

Dansk sjöräddning räds förrymda flamingos

En fritt drivande uppblåsbar flamingo må låta harmlös – men kan kosta tiotusentals kronor om sjöräddningen misstar den för en människa i sjönöd.
Därför uppmuntrar nu danska sjöräddningen badande att hålla bättre koll på sina djurformade vattenleksaker.
Publicerad 12 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En uppblåsbar plastflamingo i tyska Rerik, på behörigt avstånd från danska sjöräddningen som tycks ha fått nog av flytande plastdjur. Arkivbild.
En uppblåsbar plastflamingo i tyska Rerik, på behörigt avstånd från danska sjöräddningen som tycks ha fått nog av flytande plastdjur. Arkivbild.Foto: Jens Buettner/DPA/AP/TT

Strålande sol och temperaturer på upp till 30 grader har under den senaste veckan lockat många till Danmarks stränder. Och många av badgästerna har tagit med sig uppblåsbara vattenleksaker i djurform, föreställande allt från krokodiler och flamingor till ankor och enhörningar.

Men om plastdjuren driver ut till havs – något som tycks hända bekymmerslösa badgäster med jämna mellanrum – så misstas de alltför ofta för att vara en människa i nöd.

Annons

Under de senaste dagarna har leksaker på flykt resulterat i inte mindre än sex olika kostsamma insatser med räddningshelikopter.

Landets sjöräddning uppmanar nu danska badgäster att hålla bättre uppsikt över sina uppblåsbara djur, och att meddela myndigheter om de drivit till havs.

– Vår samling av djurformade vattenleksaker är förmodligen Danmarks största och den dyraste i sitt slag. Varje plastdjur är ett kvitto på att en insats med helikopter gjorts och därmed tagit i anspråk en del av räddningskapaciteten, säger Klaus Thing Rasmussen på sjöräddningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons