Annons

Domarchefen: Situationer vi inte är nöjda med

Omdiskuterade situationer i var och varannan allsvensk omgång.
Domarchef Stefan Johannesson konstaterar att svenska domare inte är på samma nivå som de en gång varit.
– Det kommer ta tid att komma upp på den nivå som vi var på för x antal år sedan, säger han till TT.
Publicerad 12 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Den förre domaren Stefan Johannesson är numera domarchef på Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Den förre domaren Stefan Johannesson är numera domarchef på Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Uteblivna och feldömda straffar, inkonsekventa tolkningar av handsregeln, utvisningar och gula kort. Med snart hälften av den herrallsvenska säsongen avverkad har diskussionerna återkommande handlat om huruvida domaren gjorde rätt eller fel.

Men har det varit ovanligt många domslut som hamnat i fokus sommaren 2020?

Annons

– Det tycker jag väl inte att det har varit. Men jag tror att man kan få känslan av det när det är så himla tätt med matcher. Det uppstår situationer typ varje dag eftersom det spelas så sjukt mycket matcher på så kort tid. Tidigare kanske det gick mer tid emellan, säger Stefan Johannesson.

Nöjd generellt

Svenska fotbollförbundets domarchef är tillfreds med de svenska fotbollsdomarna i stort, men medger att det ibland har blivit fel.

– Rent generellt är vi nöjda med hur de presterar i matcherna. Sen har det, så klart, varit situationer som vi inte är nöjda med och som vi bearbetar. Vi försöker komma fram till varför det blir fel i vissa situationer och vi återkopplar med domarna efter varje match och tittar på sekvenserna. Vi tittar på vad det är som gör att vi missar vissa grejer. Men generellt tycker vi att de har gjort det bra.

Sverige har genom åren producerat ett flertal domare på internationell toppnivå med namn som Anders Frisk, Peter Fröjdfeldt och Jonas Eriksson. Men på senare tid har de svenska rättskiparna blivit färre på de stora scenerna utomlands.

"Kommer ta tid"

TT: Har den svenska domarnivån blivit sämre?

– Vi håller på att bygga upp någonting och går igenom ett generationsskifte. Vi har fått en heltidsanställd coach (tidigare Fifa-domaren Martin Ingvarsson) som jobbar med killarna och tjejerna – och vi vill ju bli bättre så klart. Men jag tror att man ska se det här som en början på någonting som kan bli väldigt bra, med lovande killar och tjejer, säger Johannesson och fortsätter:

– Det kommer ta lite tid, kanske, att komma upp på den nivån som vi var på för x antal år sedan. Då hade vi killar som var på den yttersta nivån i Europa och det har vi inte i dag.

Johannesson påtalar dock att han är "jättepositiv för framtiden" och att domarna som svensk fotboll har att tillgå bara kommer bli bättre i takt med ju mer erfarna de blir.

VAR på ingång

Och kanske kan ett införande av videogranskningsteknologin VAR ge dem lite hjälp på traven.

– Det föreligger en undersökning där man tittar på om vi har förutsättningar för om vi ska kunna introducera det eller inte. Och då tittar vi på allting – ekonomi, utbildning, teknik... Jag tror att vi kommer få det förr eller senare.

Annons

TT: Kommer allting bli mycket bättre i allsvenskan då eller är det viktigt att VAR implementeras på rätt sätt?

– Där har vi en fördel, att vi kan titta på länder hur de har gjort, vad som blivit bra och mindre bra. Allting kommer inte bli rätt, det ska fortfarande vara en domare som dömer. Men de stora misstagen minskar ju drastiskt tack vare VAR. Så är det ju, det är bara fakta.

Pelle Strandman/TT

Fakta: Fem omdiskuterade domslut i allsvenskan

Fakta: Fem omdiskuterade domslut i allsvenskan

+ 12 juli: IFK Göteborg–Djurgården 1–2

Kalle Holmberg faller i straffområdet, till synes utan kontakt från IFK Göteborgs försvarare Jesper Tolinsson. Trots det tilldelas Djurgården straff och vinner sedermera med 2–1.

+ 3 augusti: IFK Norrköping–Mjällby 1–1

Christoffer Nyman får ett nickmål bortdömt hemma mot Mjällby som tilldelas frispark. Reprisen visar dock ingen förseelse från IFK Norrköpings anfallare.

+ 5 augusti: Malmö FF–Helsingborg 4–1

Isaac Kiese Thelin faller till marken trots knapp beröring från HIF:s Anders Randrup. Utgången: straff och gult kort. Tio minuter senare är det Helsingborg som får en straff till skänks. Domaren signalerar för att Erdal Rakip knuffat Anthony van den Hurk på en hörna – men någon sådan går inte att finna på reprisbilderna.

+ 9 augusti: Örebro–IFK Göteborg 1–1

IFK Göteborg tilldelas straff sent i matchen trots att Örebros Nordin Gerzic inte träffar Emil Holm med sin glidtackling. Genom Tobias Sana kvitterar "Blåvitt" sedan till 1–1, vilket blir slutresultatet.

+ 10 augusti: Helsingborg–IFK Norrköping 3–2

Helsingborg tilldelas en straff hemma mot Norrköping för en hands på Isak Bergmann Johannesson när bollen i själva verket tog på axel/bröst. Efter att ha sett reprisen erkände domaren Kristoffer Karlsson efter matchen att det var ett felbeslut.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons