Annons

Nästan all olja bärgad från sjunkande fartyg

Publicerad 12 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Det japanska fraktfartyget MV Wakashio har läckt över 1 000 ton olja i semesterparadiset Mauritius.
Det japanska fraktfartyget MV Wakashio har läckt över 1 000 ton olja i semesterparadiset Mauritius.Foto: Sumeet Mudhoo/L'Express Maurice/AFP/TT

Mauritius premiärminister Pravind Jugnauth meddelade på onsdagen att nästan all olja från det läckande fraktfartyget MV Wakashio bärgats.

– I samma stund som jag talar med er så har nästan all olja bärgats från skeppet, säger Jugnauth.

Annons

Allt bränsle ska enligt uppgifter från premiärministerns stab ha forslats bort från lastutrymmet, men det finns fortfarande mindre mängder olja kvar i andra delar av skeppet.

Fartyget MV Wakashio, som gick på grund utanför Mauritius sydöstkust i slutet av juli, bar på över 4 000 ton olja innan olyckan. Över 1 000 ton av dessa har läckt ut och förorenat koralrev, mangroveträsk och laguner i landet som utfärdat ett "miljönödläge" till följd av oljeutsläppet.

Utsläppet riskerar att få förödande konsekvenser för landet vars 1,3 miljoner invånare är beroende av fiske och turism, två näringar som hotas av oljeläckaget.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons