Annons

Polisen: Eskalering av våldet i Gävle

Inom loppet av fem dagar inträffade tre skottlossningar i Gävleborgs län. Enligt polisen handlar det om konflikter mellan kriminella.
– Det finns en risk för våldseskalering, säger Lars Jansson, chef över lokapolisområde Gästrikland.
Publicerad 12 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Flera grova brott har inträffat på kort tid i Gävleborg. Arkivbild.
Flera grova brott har inträffat på kort tid i Gävleborg. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera grova brott har den senaste tiden ägt rum i Gävletrakten, där unga personer skottskadats eller misstänks för brott.

I helgen skadades en man i 20-årsåldern när han sköts på öppen gata i Gävle och förra veckan skedde en skottlossning i området Nordost där fyra unga personer misstänks för brott. På måndagen hittades tomhylsor efter att flera personer larmat om skottlossning i centrala Hofors.

Annons

– Vår tolkning är att det handlar om en konflikt mellan kriminella aktörer. Vi har sett en eskalering av våld under en tid. Det följer samma mönster som vi ser i storstäderna och på andra platser i Sverige, säger Lars Jansson, lokakpolisområdeschef för Gästrikland, polisregion Mitt.

Kräver ministersvar

Händelserna har fått den politiska oppositionen i kommunen att kräva åtgärder, rapporterar Gefle Dagblad. Sverigedemoraterna vill se fler trygghetskameror och fler så kallade paragraf 3-områden, platser där ordningsvakter ges ökade befogenheter att ingripa för att säkerställa den allmänna ordningen.

Gävlemoderaterna menar att fler poliser är lösningen och kräver att kommunledningen bjuder in inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) för att diskutera läget.

Fel fokus

Lokalpolisområdeschefen Lars Jansson tycker inte att de viktigaste just nu är att fokusera på antalet poliser men håller med om att kameror kan vara en del av lösningen. Polisområdet får stöttning regionalt och nationellt för att jobba med frågorna.

– Det viktigaste är inte att fokusera på resurserna utan vad vi kan göra här och nu. Det finns en massa andra saker vi i samhället kan och behöver göra, från polisen skolan och socialtjänsten. Det goda arbetet från olika samhällsaktörer måste vi fortsätta med, säger Lars Jansson.

Gävle har ett antal paragraf 3-områden, dessa är bland annat stationsområdet, sjukhusområdet och Gallerian Nian. Att utöka dessa skulle inte lösa problemet med skjutningarna.

– Det finns andra goda saker med det, men jag tror inte det är lösningen på just skjutproblematiken. Ordningsvakter kan vara goda vittnen men vi har allmänheten med oss i detta, säger han.

Josefin Silverberg/TT

Fakta: Skottlossningar i Gävleborgs län

Fakta: Skottlossningar i Gävleborgs län

10 augusti: Skottlossning i centrala Hofors. Ingen gripen.

8 augusti: Man i 20-årsåldern skadad vid skottlossning i stadsdelen Andersberg i Gävle. Ingen gripen.

5 augusti: Skottlossning i centrala området Nordost i Gävle. Fyra personer, varav två under 18 år, misstänks för försök till grovt vapenbrott och försök till grov misshandel.

23 juli: Man i 20-årsåldern lindrigt skottskadad i Gävle. Utreds som mordförsök. Ingen gripen.

Källa: Polisen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons