Annons

Kandidatduon Biden och Harris angriper Trump

Demokraternas nyutsedde vicepresidentkandidat Kamala Harris presenterades formellt av Joe Biden i hans hemdelstat Delaware. De två enades i hårda angrepp på president Donald Trump, när valkampanjen inleddes på riktigt i USA.
– USA skriker högt efter ledarskap, sade Harris under framträdandet.
Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden presenterar sin vicepresidentkandidat, Kaliforniensenatorn Kamala Harris.l
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden presenterar sin vicepresidentkandidat, Kaliforniensenatorn Kamala Harris.lFoto: Carolyn Kaster/AP/TT

Under sitt första valmöte tillsammans passade Joe Biden och Kamala Harris på att visa sin uppskattning för varandra. Framträdandet hölls i en idrottshall med ett välupplyst podium framför en vägg av frasiga amerikanska flaggor.

Kamala Harris steg samlat fram till podiet och tog leende till orda.

Annons

– Som jag sade tidigare när du ringde så är jag hedrad av ansvaret och jag är redo att börja arbeta. Jag är även stolt över alla de heroiska kvinnor före mig vars uppoffringar tillåter mig att stå här i dag, sade Harris märkbart rörd.

– Vi står inför ett väldigt viktigt val. USA skriker högt efter ledarskap under den här tiden av kris. Vi ska inte acceptera det misslyckade styret vi har i dag under Trump, fortsatte hon.

Kamala Harris tog även chansen att nämna vikten av att fortsätta arbeta för svarta amerikaners rättigheter, något hon nämnde att hennes familj har gjort i generationer.

– Mina föräldrar tog med mig till protester i barnvagnen och min mamma uppfostrade mig och min syster till att man inte skulle sitta och klaga på saker utan att man skulle göra något åt saken. Och det gjorde jag.

"Jag har inga tvivel"

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden sparade inte på krutet när han introducerade sin vicepresidentkandidat för åhörarna.

– Jag är helt säker på att jag valde rätt när jag valde Kamala Harris och det tycks som att många ute i landet håller med mig. Kamala är smart, tuff, erfaren, hon vet hur man tar tuffa beslut, hon är redo att börja det här arbetet från och med dag ett, sade han och gick sedan till hårt angrepp på president Donald Trump.

– Donald Trump har redan börjat sina attacker, han kallar henne otäck, falsk, elak. Att gnälla är det Trump är bäst på så det är föga förvånande, sade Biden under mötet i Wilmington.

– Att se henne vara där hon är i dag är viktigt för unga svarta flickor som vaknar upp och ser att det är möjligt för dem att en dag bli president eller vicepresident. 2021 kommer ni se Kamala höja sin hand och sväras in som den första svarta kvinnan på posten som vicepresident, och vi kommer att stå bakom henne.

Den verkliga valkampanjen inför presidentvalet i november kan därmed inledas, och valet av vicepresidentkandidat var mycket viktigt för den 77-årige Biden och för hans parti. Demokraterna är ett splittrat parti med flera olika falanger, men reaktionerna från det egna partiet var unisont positiva när beskedet om Harris kom.

Beröm från Obama

Förre presidenten Barack Obama prisade valet. "Hon är mer än redo för jobbet", twittrade Obama.

Annons

En annan demokrat som stämmer in i hyllningskören är den tidigare presidentkandidaten och utrikesministern Hillary Clinton. Hon berömmer Harris tidigare insatser i allmänhetens tjänst.

"Och jag vet att hon kommer att bli en stark partner till @JoeBiden.", skriver Hillary Clinton på Twitter.

Statsvetaren Sonenshein, som är chef för Pat Brown Institute for Public Affairs på California State University i Los Angeles ser fler fördelar än nackdelar med valet av Harris.

– En av de största fördelarna är Harris erfarenhet av den nationella arenan. Hon har redan blivit hårt åtgången och vet vad det innebär, säger Sonenshein till TT.

Han varnar dock för att republikanerna kommer att gräva i hennes förflutna, attackerna mot henne kommer att vara skoningslösa.

Sonenshein pekar på vikten för duon att få ett brett stöd hos unga väljare och väljargrupper bland svarta och spansktalande, så kallade latinos.

Harris, som har indisk-jamaicanskt påbrå, spås kunna locka många minoriteter till valurnorna.

Valdeltagande viktigt

En indikation om stöd från en yngre väljargrupp kom från vänsterdemokraten och förre detta presidentkandidaten Bernie Sanders. Han gratulerade till utnämningen: “Hon vet vad som krävs för att stå upp för arbetare, kämpa för sjukvård åt alla, och bekämpa den mest korrupta administrationen i historien. Låt oss börja verka för att vinna.”

En viktig fråga för Demokraterna i valet är att få så många som möjligt att gå och rösta, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap på Drake University i Iowa.

– Valdeltagande bland Demokraternas anhängare brukar vara lägre än hos Republikanernas. Biden har visserligen ett stabilt stöd enligt opinionsundersökningarna men mycket kan hända. Det är först i slutet av oktober som man kan dra några närmare slutsatser, säger Goldford till TT.

Annons

Från republikanskt håll kom dock, föga förvånande, negativa kommentarer ämnade att utmåla Harris som en “radikal” som ivrar för vänsterreformer.

Enligt president Donald Trump passar Harris och Biden bra ihop. "Falska Kamala. Korkade Joe. Perfekta tillsammans", lyder budskapet i en video som Trump publicerade på Twitter.

Helena Nordenberg/TT

Ida Vanhainen/TT

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Kaliforniens senator, demokraten Kamala Harris är presidentaspiranten Joe Bidens parhäst.
Kaliforniens senator, demokraten Kamala Harris är presidentaspiranten Joe Bidens parhäst.Foto: Alex Wong/AP/TT
Fakta: Tiden fram till presidentvalet

Fakta: Tiden fram till presidentvalet

Några hålldatum för valrörelsen:

Augusti:

17–20 Demokraternas partikonvent i Milwaukee i Wisconsin

24–27 Republikanernas partikonvent i Charlotte i North Carolina och i Jacksonville i Florida

September:

29: Debatt mellan presidentkandidaterna i South Bend i Indiana

Oktober:

7: Debatt mellan vicepresidentkandidaterna i Salt Lake City i Utah

15: Debatt mellan presidentkandidaterna i Ann Arbor i Michigan

22: Debatt mellan presidentkandidaterna i Nashville i Tennessee

November:

3: President-, kongress- och delstatsval

Källor: 270towin,com, The New York Times med flera.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons