Annons

Forsbergs Leipzig till CL-semi: "Självsäkra"

Leipzig fortsätter att skriva historia. Den tyska fotbollsklubben är klar för sin första semifinal i Champions League efter 2–1 mot Atlético Madrid – med Emil Forsberg på bänken.
Nu väntar PSG på tisdag.
Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Leipzigs Tyler Adams firar sitt mål mot Atlético Madrid.
Leipzigs Tyler Adams firar sitt mål mot Atlético Madrid.Foto: Lluis Gene/AP/TT

Den svenske landslagsstjärnan fick aldrig spela när hans Leipzig jagade avancemang i den största fotbollsturneringen för klubblag i Europa.

Från bänken hade Forsberg dock all anledning att le.

Annons

Efter en mållös första halvlek i kvartsfinalen mot Atlético slog Leipzig till tidigt i andra halvlek i Lissabon. Österrikaren Marcel Sabitzer hittade fram till en framstormande Dani Olmo som distinkt nickade in 1–0 bakom målvakten Jan Oblak i den 51:a minuten.

Vild glädje bland tyskarna, knäpptyst på läktarna.

Det är den nya verkligheten i en coronaanpassad "slutspelsbubbla" i Portugals huvudstad, där CL ska avgöras.

Men glädjen blev kortvarig för Leipzig.

Kontring

20 minuter efter ledningsmålet pekade domaren Szymon Marciniak på straffpunkten sedan Atléticos unge anfallsstjärna Joao Felix gått omkull i straffområdet. 20-åringen stegade själv fram till elvameterspunkten och satte kallt bollen nere i vänstra hörnet.

1–1 och där och då var det förlängningsläge i CL-rysaren.

Men Leipzig – som var framme i sin första Champions League-kvartsfinal i klubbens elvaåriga historia – gav inte spanjorerna chansen.

Avgörandet kom efter en omställning.

I den 88:e minuten hittade spanske Angelino fram med bollen till Tyler Adams som skickade in 2–1 via täckande försvar – amerikanens första mål i Leipzigtröjan.

"Självsäkra"

Atlético hann aldrig svara och därmed är Leipzig klart för sin allra första CL-semifinal. Enligt statistikföretaget Gracenote är laget yngst någonsin att nå så långt i turneringen.

Annons

– En härlig känsla för klubben och laget. Klubben har utvecklats väldigt fort, säger tränaren Julian Nagelsmann till BT Sport enligt BBC.

I semifinalen väntar franska storklubben Paris Saint-Germain med superstjärnan Neymar i spetsen.

– Nu handlar det om att återhämta sig på rätt sätt, att hitta rätt mentalt och jobba på matchplanen. Vi är självsäkra, det såg ni i dag, säger matchvinnaren Adams.

Fakta: Så fortsätter Champions League

Fakta: Så fortsätter Champions League

Av säkerhets- och tidsskäl i coronapandemin har Europeiska fotbollsförbundet Uefa tagit beslutet att förlägga resten av herrarnas Champions League-slutspel till Portugals huvudstad Lissabon och arenorna Estádio da Luz och Estádio José Alvalade.

Från och med kvartsfinalerna spelas alla matcher som enkelmöten till skillnad mot normala dubbelmöten. Samtliga återstående matcher spelas utan publik.

Kvartsfinaler:

Atalanta–Paris Saint-Germain (1–2, PSG vidare)

RB Leipzig–Atlético Madrid (2–1, Leipzig vidare)

Barcelona–Bayern München (i morgon, 21.00)

Manchester City–Lyon (lördag, 21.00)

Semifinaler:

RB Leipzig–Paris Saint-Germain (tisdag 18 augusti)

Manchester City/Lyon–Barcelona/Bayern München (onsdag 19 augusti)

Finalen spelas på Estádio da Luz, söndag 23 augusti.

Senaste årens vinnare: 2019: Liverpool, 2018: Real Madrid, 2017: Real Madrid, 2016: Real Madrid, 2015: Barcelona.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons