Annons

Galicien inför rökförbud mot corona

Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En man med munskydd och cigarett i Pamplona i norra Spanien. Arkivbild.
En man med munskydd och cigarett i Pamplona i norra Spanien. Arkivbild.Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

Den spanska regionen Galicien inför rökförbud på gator och uteserveringar där det inte garanterat går att hålla två meters avstånd till andra människor. Ett liknande förbud övervägs även i fler regioner i landet.

Regionens president Alberto Núñez Feijoo uppger att flera experter varnat för att rökning utan begränsning utgör en hög smittorisk.

Annons

Världshälsoorganisationen WHO har slagit fast att det är troligt att rökare löper högre risk förr att smittas av viruset eftersom rökningen i sig innebär att man vidrör läpparna med fingrarna.

I Spanien är varje region ansvarig för den lokala vården, vilket innebär att olika regler för att bromsa virusets spridning gäller i olika delar av landet.

Galicien har sedan tidigare stängt barer och nattklubbar och begränsat antalet människor som får befinna sig i butiker samtidigt. Regionen har ett av de lägsta smittotalen i landet, som i sin helhet drabbats mycket hårt av pandemin.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons