Annons

"Historiskt fredsavtal" mellan Israel och UAE

Israel och Förenade arabemiraten (UAE) har undertecknat ett fredsavtal som av USA:s president Donald Trump beskrivs som "historiskt".
Avtalet som slöts på torsdagen har kommit till med hjälp av medling från USA och syftar till att normalisera relationen mellan länderna.
Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är några av de som skrivit på avtalet. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är några av de som skrivit på avtalet. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Enormt genomslag i dag! Historiskt fredsavtal mellan våra två fina vänner, Israel och Förenade arabemiraten", skriver Donald Trump på Twitter.

Avtalet, som getts namnet Abraham-avtalet, är en produkt av utdragna förhandlingar mellan länderna. Det är det första i sitt slag sedan 1994 då ett liknande fredsavtal slöts mellan Israel och Jordanien.

Annons

Överenskommelsen mellan de två länderna hanterar bland annat det känsliga ämnet annektering och Israel förbinder sig att upphöra med annekteringen av palestinskt territorium tills vidare, meddelar talespersoner från Vita huset.

"Banar ny väg för fred"

Avtalet har signerats av Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed. I ett samlat uttalande skriver de tre ledarna att de har "kommit överens om full normalisering av relationerna mellan Israel och Förenade arabemiraten".

"Detta historiska diplomatiska genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöstern och är ett bevis över den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna samt modet hos Förenade arabemiraten och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängliggör den stora potential som finns i regionen", fortsätter uttalandet.

Donald Trumps motkandidat i det amerikanska presidentvalet, demokraten Joe Biden, meddelar att han välkomnar avtalet.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi hyllar uppgörelsen, och skriver på Twitter att Israels löfte om att upphöra annektering av palestinskt territorium kan bidra till att "nå fred" i Mellanöstern.

En annan som utryckt sig positivt är FN:s generalsekreterare Antonio Guterres som säger i ett uttalande att han välkomnar "varje initiativ som kan uppmuntra fred och säkerhet i Mellanöstern".

Palestinsk kritik

Från palestinskt håll förkastades avtalet. Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, menar att Förenade arabemiraten genom detta "normaliserar" Israel.

Även den islamistiska rörelsen Hamas, som är terrorstämplad av bland annat EU, är kritisk till uppgörelsen och säger att den "inte gagnar palestiniernas sak".

Som ett resultat av avtalet kommer delegationer från Israel och Förenade arabemiraten under de kommande veckorna att enas om avtal rörandes handel, turism, direktflyg, kommunikation och liknande ämnen. Ett direktflyg mellan Abu Dhabi och Tel Aviv nämns i avtalet som en möjlighet för att ge muslimer åtkomst till Islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem.

De båda länderna kommer även inom kort att utbyta ambassadörer och öppna ambassader.

Fakta: Israel-Palestina-politiken under Trump

Fakta: Israel-Palestina-politiken under Trump

Under Donald Trumps presidentskap har USA lagt om kursen i sin Israel-Palestina-politik. Landet har fattat flera kontroversiella beslut som brutit mot såväl internationell konsensus som tidigare amerikansk praxis.

Redan innan sitt tillträde lovade Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, ett löfte han sedermera förverkligade trots protester från världssamfundet.

I mars 2019 erkände USA Israels suveränitet över Golanhöjderna, syriskt territorium som ockuperades av Israel i anslutning till sexdagarskriget 1967 och sedermera annekterades.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons