Annons

Internetjättarna ska motverka desinformation

Facebook och Twitter lovar att göra nya ansträngningar för att hindra desinformation inför det amerikanska valet i höst.
Plattformarna har tidigare fått kritik för att ha antagit en alltför tillåtande ställning till falska nyheter och desinformationskampanjer.
Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Både Twitter och Facebook lovar att vidta åtgärder mot desinformation inför valet. Arkivbild.
Både Twitter och Facebook lovar att vidta åtgärder mot desinformation inför valet. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Många tror att utgången i presidentvalet 2016 påverkades av de sociala plattformarnas bristande förmåga att begränsa felaktigt innehåll inför valet. Och nu vill båda internetjättarna göra sitt. Twitter skärper reglerna kring desinformation om förhandsröster och poströster.

"Vi riktar in oss på att stärka varje röstberättigad person att registrera sig och rösta genom samarbeten, verktyg och nya regler", skriver Jessica Herrera-Flanigan vid Twitter i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters. Twitters åtgärder ska införas under september månad.

Annons

Från Facebooks håll lanseras ett valinformationscenter för att hjälpa användare med korrekt och lättillgänglig information om att rösta, oavsett var de bor.

USA:s president Donald Trump har upprepade gånger uppgett att förhandsröstande, som väntas öka dramatiskt i år på grund av coronapandemin, är känsligt för att utsättas för omfattande bedrägerier. Flera experter har dock uppgett att det är svårt att mixtra med förhandsrösterna.

2016 röstade nästan en fjärdedel av de amerikanska väljarna i förtid.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons