Utrikes

Israel stryper bränsle till Gaza efter attacker

En israelisk brandman släcker en brand som orsakats av brandbomber som svävat in med hjälp av ballonger från Gazaremsan.
Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Israel meddelar att man stoppar leveranser av bränsle till Gazaremsan, som svar på en våg av luftburna brandbomber som skickats mot Israel från det palestinska territoriet under de senaste dagarna.

Beskedet kommer några timmar efter det att den israeliska militären svarat med flyg- och stridsvagnsattacker mot mål tillhörande Hamas, som styr på Gazaremsan. Det finns inga rapporter om att människor kommit till skada.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kritik efter försvar av våldtäktsanklagad son

Beppe Grillo, inflytelserik ledare av italienska Femstjärnerörelsen, anländer till ett möte i Rom i februari.
Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT
Utrikes
Utrikes Beppe Grillo, grundare av italienska Femstjärnerörelsen (M5S), är i skottlinjen efter att ha försvarat sin son från anklagelser om gruppvåldtäkt. I en video avfärdar han den svensk-italienska kvinnans anklagelser eftersom hon "väntat åtta dagar med att gå till polisen".

– Det är helt och hållet en lögn, det var ingen våldtäkt, säger en tydligt upprörd Grillo i videon enligt nyhetsbyrån AFP.

Våldtäkten ifråga ska ha ägt rum 2019 då Grillos son, nu 20 år, och tre av hans vänner semestrade på ett lyxhotell på Sardinien. Sonen och hans vänner är "fyra idioter, inte fyra våldtäktsmän", hävdar Grillo i videon och uppger att allt skedde med samtycke.

– De hade kul, hoppade runt med sina penisar, säger han vidare.

Hård kritik

Männen ska ha filmat sig själva när de hade sex med kvinnan ifråga, en svensk-italiensk student och modell.

M5S-ledaren har mötts av hård kritik efter sitt försvarstal av sonen, som kvinnorättsorganisationer menar är ett bevis på den patriarkala kultur som präglar Italien. Även inifrån det egna partiet kommer kritik.

– Hur kan du säga att ett övergrepp inte är ett övergrepp om det anmäls efter åtta dagar?, säger M5S-ledamoten Federica Daga till tidningen La Repubblica och uppger att Grillos kommentarer fått henne att återuppleva egna trauman som hon inte orkade anmäla förrän efter sex månader.

Familjen förkrossad

Föräldrarna till kvinnan som anmält Grillos son och hans vänner säger att de är "förkrossade" över Grillos kommentarer och att han försöker förminska familjens lidande. De närmaste dagarna väntas åklagare meddela huruvida fallet går till domstol.

Populistiska Femstjärnerörelsen är det största enskilda partiet i det italienska parlamentet sedan valet 2018, men stödet har sviktat rejält under dess tid i de senaste två regeringarna. Kontroversen kring Grillos son tros kunna fördjupa splittringen inom partiet.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Utrikes

Inget EMA-stopp för Janssen-vaccin

En ask med Janssen-vaccin mot covid-19 som levererats till Norge. Arkivfoto.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Det finns en möjlig koppling även mellan Janssen-vaccinet och de blodproppar som drabbat vissa vaccinerade, konstaterar EU:s läkemedelsmyndighet (EMA).
Men precis som för Astra Zeneca anses ändå fördelarna vara större än risken.

I ett pressmeddelande från EMA konstateras att myndigheten hittat "en möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av ovanliga blodproppar".

De fall som inträffat har visat sig vara "väldigt lika" de som upptäckts även hos personer som vaccinerats med Astra Zenecas covid-19-vaccin.

"En varning för ovanliga blodproppar med låga blodplättar bör läggas till i produktinformationen för covid-19-vaccinet Janssen", heter det nu från EMA.

"Väldigt sällsynt"

Samtidigt noteras – precis som för Astra Zenecas vaccin – att fördelarna med vaccinet för att förhindra covid-19 "överväger riskerna för bieffekterna".

– Det här är en väldigt sällsynt bieffekt, konstaterar EMA-chefen Emer Cooke på en presskonferens i Amsterdam.

Därmed blir det heller inte några ändrade rekommendationer från EMA, åtminstone inte ännu.

Några fall i EU har ännu inte påträffats. Å andra sidan har inte ens 200 000 personer i EU ännu fått Janssen-vaccinet.

– Utredningarna kommer att fortsätta, betonar Cooke.

Åtta fall

I USA pausades användandet av Janssen-vaccinet för en vecka sedan efter rapporter om att vaccinerade drabbats av blodproppar, som eventuellt kan kopplas till vaccinet. Det har i sin tur följts av att flera länder i Europa, däribland Sverige, också valt att avvakta med användandet.

EMA konstaterar i sitt pressmeddelande att det bland över sju miljoner vaccinerade i USA hittills förekommit åtta fall av blodproppar, varav en med dödlig utgång. Alla fall rör kvinnor under 60 år.

Janssen-vaccinet godkändes av EMA den 11 mars, men har än så länge bara delats ut i några enstaka länder. Till skillnad mot de övriga tre vaccin som godkänts – från Astra-Zeneca, Pfizer-Biontech och Moderna – behövs bara en dos av Janssen-vaccinet.

EU har för medlemsländernas räkning beställt 200 miljoner doser av vaccinet. Janssen är ett ursprungligen belgiskt företag som nu ägs av amerikanska Johnson & Johnson.

Optimism i EU

Trots varningarna för bieffekter med vaccinen från både Astra Zeneca och Janssen finns just nu en växande optimism inom EU vad gäller vaccinleveranser och vacciner.

– Jag kan nu garantera er att vi i mitten av juli kommer att ha tillräckligt med doser för att vaccinera 70 procent av EU:s vuxna befolkning, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton till franska tidningen Le Figaro.

Enligt Breton tillverkas nu vaccin i totalt 53 fabriker runt om i EU.

– Jag är nu säker på hur många doser som håller på att tillverkas och jag vet hur många miljoner som ska levereras varje vecka, säger Breton enligt nyhetsbyrån AFP.

Doser till Balkan

Optimismen gör det också möjligt för EU att öka på leveranserna utanför unionen. Inom de närmaste veckorna inleds utdelningen av totalt 651 000 vaccindoser från Pfizer-Biontech till vårdanställda i länderna på västra Balkan.

– Det här betyder att från början av maj och framåt bör vi kunna stå för all vaccinering av de hälsoanställda i frontlinjen på västra Balkan, säger utvidgningskommissionären Olivér Várhelyi på en presskonferens i Bryssel.

Doserna har gjorts tillgängliga av Österrike och betalas av EU.

Wiktor Nummelin/TT

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton är optimistisk när det gäller vaccineringar och vaccinleveranser i EU. Arkivfoto.
EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton är optimistisk när det gäller vaccineringar och vaccinleveranser i EU. Arkivfoto.
Foto: John Thys/AP/TT

FAKTA

Fakta: Vaccineringen i EU

Inom EU har totalt drygt 103 miljoner vaccindoser nu injicerats. Sammanlagt har 126 miljoner doser levererats till de 27 medlemsländerna.

Av de levererade doserna kommer 82 miljoner från Pfizer-Biontech, 30 miljoner från Astra-Zeneca, 11 miljoner från Moderna och 177 000 från Janssen. Av de vaccin som än så länge endast godkänts nationellt i vissa medlemsländer (främst Ungern och Slovakien) har 1,1 miljoner kommit från ryska Sputnik och 1,1 miljoner från kinesiska Sinopharm.

Procentuellt har 20,5 procent av EU-befolkningen över 18 år fått åtminstone en första dos. 7,9 procent är fullt vaccinerade.

Källa: Europeiska smittskyddsenheten (ECDC).

Utrikes

Tchads ledare död – sonen tar över makten

Tchads president Idriss Déby har dödats.
Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett halvt dygn efter det att Tchads långvarige ledare Idriss Déby korades till valsegrare meddelas att han är död. Presidenten uppges ha dött i samband med strider mot rebeller vid frontlinjen och nu tar hans son över makten.

68-årige Idriss Déby har styrt Tchad med järnhand de senaste tre årtiondena och det rådde inget tvivel om att han skulle ta hem ännu en seger i det omstridda valet den 11 april. Och i sent måndags meddelade myndigheterna att Déby kunde fortsätta som president sedan han fått närmare 80 procent av rösterna.

Mindre än ett halv dygn senare nåddes Tchadborna av ett långt mer chockerande besked. Den tidigare befälhavaren Déby uppges ha dött i samband med att han gett sig av till frontlinjen för att delta i striderna mot rebeller i de norra delarna av landet.

Frankrike, som styrde landet under kolonialt styre fram till 1960, hyllar Déby i ett uttalande från Élyséepalatset i Paris. Enligt uttalandet var Déby en "modig vän" till Frankrike och en "stor soldat" som arbetade outtröttligt för säkerheten i sitt land, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Oklara omständigheter

Déby dog "på slagfältet", enligt ett uttalande som arméns talesperson Azem Bermandoa Agouna läste upp i statlig tv. Några närmare detaljer gavs dock inte om omständigheterna kring presidentens frånfälle.

– Han skadades under striderna och dog när han var tillbaka i (huvudstaden) N'Djamena, sade Bermendao enligt nyhetsbyrån Reuters, som även har pratat med en europeisk diplomat som säger att Déby har dödats.

Det var inte ovanligt att presidenten iklädd kamouflage anslöt sig till soldater i strid.

Regeringen och parlamentet upplöses nu och ett militärråd lett av 37-årige Mahamat Idriss Déby Itno kommer tillfälligt att ta över makten, uppger armén. Han är son till den döde presidenten, tillika fyrstjärnig general.

Armén lovar demokratiska val efter en 18 månader lång övergångsperiod och meddelar samtidigt att utegångsförbud införs och att gränserna kommer att stängas.

Lovade stabilitet

I sin valkampanj lovade Déby att verka för fred och stabilitet i regionen – men hans löften överskuggades av oroligheterna i norra Tchad.

Samma dag som presidentvalet hölls tog sig den regimfientliga rebellgruppen FACT över gränsen i provinsen Tibesti från sin bas i grannlandet Libyen.

I måndags hävdade dock Tchads militär en "storslagen seger" i sin kamp mot upprorsmännen och lugnet påstods vara återställt. 300 rebeller uppgavs ha dödats under åtta dagar av strider, därtill ska fem tchadiska soldater ha dödats.

Tog makten i kupp

Déby tog makten i en kupp 1990 och har konsekvent vunnit varje val därefter. Han var på väg att bli en av de världsledare som suttit längst vid makten eftersom valsegern skulle ha inneburit en sjätte mandatperiod.

Såväl oppositionen som fria medier har haft svårt att verka i Tchad under Débys styre, som har präglats av brist på demokrati. Många regimkritiker manade till bojkott av det senaste presidentvalet, då fredliga demonstrationer upplöstes med våld och oppositionella utsattes för räder.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Brist på demokrati

Idriss Déby var befälhavare över armén när han tog makten i en militärkupp 1990. Sedan dess har Tchad styrts av Déby och hans närmaste krets inom partiet Patriotiska räddningsrörelsen (MPS).

Regimen håller såväl opposition som fria medier i schack. Förutom bristen på demokrati plågas Tchad av djup fattigdom, etniska motsättningar samt attacker från islamistgruppen Boko Haram och andra terrorgrupper. I delar av landet råder allmän laglöshet.

Inför presidentvalet den 11 april gjorde den splittrade oppositionen ett misslyckat försök att gå samman för att utmana Déby.

Valrörelsen präglades av polistillslag mot oppositionella. Alla regeringskritiska demonstrationer förbjöds inför valet och de som ändå hölls skingrades snabbt av militär och polis. En rad kandidater hoppade av med hänvisning till det våld som polis och militär riktade mot dem.

Källa: Landguiden/UI

Utrikes

Upptrappat ordkrig mellan Ryssland och Ukraina

En ukrainsk soldat nära Donetsk den 19 april.
Foto: Roma Mostetskij/AP/TT
Utrikes
Utrikes Stämningen mellan Ryssland och Ukraina blir alltmer infekterad. Ökad rysk militär närvaro och ett upptrappat ordkrig skapar oro för ytterligare våldsamma sammandrabbningar.

Hittills i år har konflikten krävt 30 ukrainska soldaters liv, att jämföra med 50 under hela 2020. Enligt EU:s beräkningar är över 100 000 ryska soldater nu stationerade längs den ukrainska gränsen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt ett uttalande från Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skjuter ryska prickskyttar ukrainska soldater i syfte att provocera – provokationer som han ber sina soldater att "inte reagera på".

– Om en vecka kommer de att ha en sammanlagd styrka på över 120 000 trupper, säger Kuleba under en digital pressträff och uppmanar till nya västerländska sanktioner för att avskräcka Moskva från "ytterligare upptrappning", enligt Reuters.

Övningar i Svarta havet

Kuleba uppger att Ukraina vill ha en diplomatisk lösning på konflikten och att han anhållit om ett möte med sin ryske motpart Sergej Lavrov för flera månader sedan, men att Lavrov inte accepterat den framsträckta handen.

På tisdagen höll Rysslands Svarta havs-flotta övningar i området tillsammans med flygvapnet, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland har även upprättat tillfälliga begränsningar gällande flygtrafik över delar av Krim och Svarta havet, liksom begränsningar i rätten till genomsegling i det ryska territorialvattnet för utländska militärskepp och andra fartyg från den 24 april till den 31 oktober.

Tusentals har dött

Enligt Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu försöker Ukraina destabilisera situationen i Donetsk. Han uppger också att USA och Nato är inblandade i "provokativa aktiviteter" i Svarta havet, vilket tvingar Ryssland till strategiska avskräckningsmanövrer, enligt Interfax.

– Det ukrainska militärpolitiska ledarskapet fortsätter att följa en destruktiv bana i ett försök att destabilisera situationen i Donetsk, sade Sjojgu under ett sammanträde inom försvarsdepartementet på tisdagen.

Enligt AFP möttes parterna i konflikten, däribland internationella observatörer, under tisdagen för att diskutera den spända situationen längs gränsen. En talesperson för den ukrainska delegationen uppgav efter mötet att parterna gjort framsteg i försöken att återupprätta det eldupphör som klubbades igenom i juli 2020.

Regeringen i Kiev har kämpat mot separatister i Donetsk och Luhansk sedan Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. Konflikten har krävt över 13 000 människoliv.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Konflikten i Ukraina

Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014.

Motprotester på Krim-halvön, med huvudsakligen rysktalande befolkning, ledde samtidigt fram till en snabb folkomröstning med krav på anslutning till Ryssland, vilket följdes av en rysk annektering i strid mot internationell rätt.

Parallellt utbröt även protester i länen Donetsk och Luhansk, där läget sedan urartade till ett inbördeskrig. Merparten av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan lokal milis som stöds av Ryssland och ukrainska regeringssoldater.

Ryssland har stadigt förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till folkomröstningen. EU och USA har dock vägrat att acceptera halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag.

Utrikes

Nytt nödläge i Japan

Guvernören i Osaka har meddelat att nödläge ska utlysas på grund av den ökade smittspridningen.
Foto: Hiro Komae/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ökad smittspridning gör att stora delar av Japan väntas utlysa nödläge de närmaste dagarna. Först ut att vidta åtgärden var Osakas prefektur, med Japans tredje största stad, skriver bland annat Japan Times.

– Situationen i Osaka förvärras gradvis vilket gör att jag bedömer att det krävs starkare åtgärder, säger guvernören Hirofumi Yoshimura till tidningen.

Enligt Japans premiärminister Yoshihide Suga kan det nu bli aktuellt med samma åtgärder även i Tokyo, dock utan att det skulle påverka sommar-OS som är tänkt att inledas den 23 juli.

Japan har vid två tillfällen under pandemin utlyst nödläge, ett nationellt sådant i april 2020 och det andra i januari i år men då endast i elva av landet prefekturer.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Utrikes

EU-vaccin: EMA: Möjlig koppling

Utrikes
Utrikes Covid-19
EU:s läkemedelsmyndighet konstaterar att det finns en "möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av blodproppar" med Janssen-vaccinet mot covid-19.
PREMIUM

"En varning för ovanliga blodproppar med låga blodplättar bör läggas till i produktinformationen för covid-19-vaccinet Janssen", heter det i ett pressmeddelande från EMA.

Samtidigt noteras – precis som för Astra Zenecas vaccin – att fördelarna med vaccinet för att förhindra covid-19 "överväger riskerna för bieffekterna".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nye kanslerkandidaten manar till enighet

CDU:s ordförande Armin Laschet under en pressträff vid partiets högkvarter i Berlin efter Markus Söders besked.
Foto: Tobias Schwarz/AP/TT
Utrikes
Utrikes CSU-ledaren Markus Söder ger upp striden om att bli Tysklands nästa förbundskansler.
Därmed blir CDU:s Armin Laschet den kristdemokratiska unionens kandidat till posten – något som tyder på att partiet bedömer personfrågan som mindre viktig, enligt en Tysklandskännare.

Markus Söder säger vid en pressträff i München att han har erbjudit Laschet sitt stöd, och önskar kollegan framgång med de utmaningar som komma skall. Därmed är den bittra strid som den senaste tiden splittrat tvåpartiblocket över.

– Bara en enad union kan vara framgångsrik, säger Söder, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Beskedet att CDU backar sin egen ordförande kom under natten mot tisdag, sedan partistyrelsen diskuterat saken i sex timmar. Laschet fick 77,5 procent av de lagda rösterna, mot 22,5 procent för den i opinionsundersökningar betydligt mer populäre utmanaren Söder, som leder det bayerska systerpartiet CSU.

Inte "primära dragloket"

Armin Laschet manar även han till enighet partierna emellan i kampen att behålla den knappa ledning som unionen, enligt opinionsmätningar, för närvarande har över miljöpartiet De gröna och dess nyutnämnda kandidat Annalena Baerbock.

– Det är viktigt att CDU/CSU går in i valkampanjen som ett team. CDU kommer inte att vinna det här valet utan CSU, och vice versa, säger Laschet på en pressträff efter Söders besked, rapporterar Reuters.

Att unionen nu går fram med Laschet som kanslerkandidat är ett tecken på att man bedömer personfrågan som mindre viktig, enligt Tysklandskännaren Rutger Lindahl, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det kommer inte, som i de senaste valen med Merkel, att vara kanslerkandidaten som är det primära dragloket. Jag tror att man satsar på att unionen ska nå framgång genom sin bredd och sin tyngd, och då inte nödvändigtvis med en sådan portalfigur som Merkel har varit, säger han.

Problematisk maktkamp

Nu handlar det om att sluta leden innan sprickan mellan CDU och CSU ytterligare undergräver partiernas chanser att gå segrande ur höstens val, tror Lindahl.

– Det ska vara kamp, till och med konflikt, men när det gäller så får man sansa sig och sluta tjafsa. Nu är det snart val och Söder har fått beskedet att någon jävla ordning ska det vara, som Hermansson sade, säger han, med hänvisning till ett citat av Vänsterpartiets tidigare ledare.

Bedömare ser maktkampen, mindre än ett halvår före det tyska parlamentsvalet, som djupt problematisk för unionen. Vad valet av Laschet innebär återstår nu att se.

Gillar inte skandaler

TT: Laschet är mycket mindre populär än Söder hos tyskarna. Ökar det här chanserna för De grönas Annalena Baerbock att bli kansler?

– Nej, egentligen inte. De gröna har gått fram starkt de senaste åren, men jag tror inte att valresultatet ger Baerbock chansen att bilda regering. Däremot kan det bli en koalitionsregering där De gröna ingår, säger Rutger Lindahl.

Nu gäller det för Laschet att lugna situationen, säger han.

– Det finns helt klart sprickor i unionen som sticker iväg åt olika håll. Men samtidigt är man medveten om att man inte får börja pajkasta nu, för är det något som tyska väljare inte gillar så är det när det blir jippo och skandaler.

Förbundskansler Angela Merkel har redan lämnat över partiordförandeskapet i CDU, och i samband med valet i september tackar hon för sig efter 16 år vid makten.

Pontus Ahlkvist/TT

Mia Holmberg Karlsson/TT

Markus Söder under presskonferensen där han meddelade att han accepterar CDU:s beslut.
Markus Söder under presskonferensen där han meddelade att han accepterar CDU:s beslut.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Kohls och Adenauers parti

CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands) är Tysklands kristdemokrater, och ett av de två partier som traditionellt dominerat tysk politik (det andra är socialdemokratiska SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Efter Merkels avgång som ordförande tillträdde Annegret Kramp-Karrenbauer, som dock blev kortvarig på posten. I januari valdes Armin Laschet, ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, till ny partiledare, efter att med relativt knapp marginal ha besegrat den mer konservative kandidaten Friedrich Merz.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

Utrikes

Tjeckien ber fler länder utvisa diplomater

Tjeckiska diplomater som utvisats ur Ryssland till följd av konflikten länderna emellan anländer till Vaclav Havel-flygplatsen i Prag 19 april.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tjeckien uppmanar EU-länder och Nato-anslutna länder att nu utvisa ryska diplomater i "solidaritet" med landets konflikt med Ryssland.

Tjeckien har nyligen anklagat rysk underrättelsetjänst för att ligga bakom en dödlig explosion i ett ammunitionslager 2014, och därför utvisat 18 ryska diplomater ur landet. Ryssland svarade genom att i sin tur utvisa 20 tjeckiska diplomater.

Den tjeckiska utrikesministern Jan Hamacek säger att han kommer höra av sig till den ryske ambassadören för att diskutera hur man nu ska gå vidare.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL