Annons

Skrattar bäst som skrattar sist – Bajen på gång

Hammarby hade inte vunnit i allsvenskan i Norrköping på 19 år. Det såg ut att få bli ett nytt försök nästa säsong.
Då slog Abbe Khalili till i femte tilläggsminuten och skickade in segermålet – 2–1 – på Östgötaporten.
– Stundtals gör vi en väldigt bra match, säger tränaren Stefan Billborn.
Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Seger med 2–1 efter Abbe Khalilis mål på tilläggstid mot IFK Norrköping. Hammarbys tränare Stefan Billborn hade en kul kväll på Östgötaporten.
Seger med 2–1 efter Abbe Khalilis mål på tilläggstid mot IFK Norrköping. Hammarbys tränare Stefan Billborn hade en kul kväll på Östgötaporten.Foto: Stefan Jerrevång/TT

IFK Norrköping, den tidigare serieledaren, var laget som gick på knock direkt när den försenade säsongen drog i gång i juni, men som på vägen – en del menar att det hände vid tvärniten (2–4 mot Sirius) på Studenternas i Uppsala – tappade spänst och effektivitet.

Sedan flera omgångar tillbaka letar varje spelare efter den förlorade kollektiva identiteten och har sin egen lösning på hur det ska fungera under tiden.

Annons

Hammarby, guldfavorittippat inför säsongen har varit i samma sits efter en undermålig inledning. När pressade tränaren Stefan Billborn skruvade lite på uppställningen efter samspråk med andretränaren Joachim Björklund och gick ned på trebacklinje fick han ett tryggare mittfältspel på köpet.

Höjt prestationsförmågan

Det gav 2–1 på Djurgården i helgen och den höjda prestationsförmågan satt i mot Norrköping – men avgörandet kom som en överraskning för alla.

– Den här matchen är svår att analysera. Det ser ut som om Norrköping inte har någon ork kvar, sedan får de en omställning och vi kommer inte över halva planen på tio minuter. Jättekonstigt – och sedan lyckas vi med vår forcering, säger Billborn.

– Vi har tappat poäng i slutskedet i några matcher och det är alltid skönt att vinna med ett sent mål.

Hammarby tog ett fast grepp om matchen direkt, skapade inte överdrivet mycket offensivt men låste med sin höga press det mesta av Norrköpings försök att få fart på sitt passningsspel.

Och viktigare än så:

Kalle Björklund stötte in sitt första allsvenska mål i karriären på Darijan Bojanics hörna redan i den 16:e minuten

Orsakade straff

Björklund hamnade i fokus igen kort efter pausen – men inte i lika muntert sammanhang. 21-åringen satte armen i ryggen på Norrköpings inhoppare Pontus Almqvist som föll till synes väldigt lätt.

Lars Krogh Gerson kvitterade på straffsparken.

Med förlösande effekt för Norrköping? Den dröjde. Hammarby var fortsatt och länge tyngre, tydligare och rejälare. Gustav Ludwigson var nära säsongens femte mål, men nicken slog i ribbans överdel.

Annons

Norrköping lyfte sig rejält sista tio. Ousted såg ut som poängräddare för Hammarby med den suveräna räddningen på Almqvists friläge.

När allt talade för oavgjort höll sig Abbe Khalili framme.

– Det var skönt, äntligen dags att stoppa in den. De pressade oss, spelade bättre, men vi var stabila och utnyttjade vårt läge. Det var bra mot Djurgården och det var bra nu, säger han.

"Jobbar hårt i motgång"

För IFK Norrköping var det snudd på karbonpapper på matchutvecklingen i 2–3–förlusten mot Helsingborg i måndags. Då som nu låg Norrköping på för seger efter att ha hämtat in underläge – bara för att släppa in ett förlorande mål.

– Det var grymt i Helsingborg och i dag var inget undantag. Vi jobbar hårt i motgång nu för att ta oss vidare, säger managern Jens Gustafsson.

Efter den övertygande inledningen har Norrköping bara vunnit en av sju matcher och är nere på fjärde plats, nio poäng bakom ledande Malmö FF.

– Det har gått upp och ned för många spelare. Det är många saker som gått emot oss den senaste tiden och det känns lite orättvist, men sådan är fotbollen. Det enda är att fortsätta jobba och inte misströsta för mycket, säger Gustafsson.

Det senare gjorde en grupp supportrar. I den mörka augustikvällen väntade ett 20-tal fans utanför arenan för att få "snacka" med spelarna. Anfallaren Christoffer Nyman var en av ett flertal spelare som försökte lugna fansen.

Henrik Skiöld/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons