Annons

Rysk region massvaccinerar efter böldpestlarm

Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Hälsomyndigheter avråder invånare i de ryska delrepublikerna Tuva och Altaj från att jaga och äta murmeldjur, som kan vara värddjur för böldpestbakterien. Arkivbild.
Hälsomyndigheter avråder invånare i de ryska delrepublikerna Tuva och Altaj från att jaga och äta murmeldjur, som kan vara värddjur för böldpestbakterien. Arkivbild.Foto: ROBIN LOZNAK/AP/TT

Regeringschefen i den ryska delrepubliken Tuva uppmanar samtliga invånare i två distrikt längs gränsen mot Mongoliet att vaccinera sig mot böldpest.

Ordern utfärdas sedan Mongoliets hälsominister i onsdags meddelade att en man dött av böldpest i landets västra delar. Det är det senaste fallet av flera fall av sjukdomen som har registrerats i landet och i grannlandet Kina i år.

Annons

"Det är en farlig sjukdom", säger Tuvas regeringschef Sholban Kara-ool i ett uttalande där han uppmanar samtliga över två år i distrikten Ovjurskij och Mongun-Taiginskij, med totalt 14 000 invånare, att vaccinera sig.

Böldpest sprids vanligtvis från djur till människor genom loppor eller direkt kontakt med exempelvis murmeldjur. Ryska myndigheter har tidigare uppmanat boende i Tuva och granndelrepubliken Altaj att inte jaga eller äta murmeldjur.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons