Annons

Så ska körsångare slippa corona

Vädra ofta, sjung i stora lokaler, testa ofta och skippa fikat. De råden ger Sveriges Yrkesmusikerförbund (Symf) till landets körsångare.
Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Symf har tagit fram rekommendationer för körsångare. Arkivbild.
Symf har tagit fram rekommendationer för körsångare. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

De nya rekommendationerna har tagits fram av medicinska experter i samband med att många professionella körer återupptar arbetet efter sommaren. Meningen är att de ska fungera som ett tillägg till Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Symf slår fast att det tämligen riskfritt att sjunga i kör så länge man är utomhus och håller avstånd. För körsång inomhus finns desto fler förhållningsregler.

Annons

Enligt rekommendationerna bör lokalerna vara så stora som möjligt och gärna ha högt till tak. Tänk kyrkorum. Lokalen bör också ventileras ordentligt med flera luftväxlingar i timmen.

Körsångarna bör ha fasta platser med avstånd på minst 1,5 meter mellan stolarna och över två meter mellan stolsraderna.

Sången bör ske i korta pass med paus för vädringar. Men under uppehållen gäller det att hålla avstånd. "Inget gemensamt fika", skriver Symf.

Det finns ingen säker tidsgräns för hur länge man kan repetera utan det uppstår smittrisk, men ju längre den pågår desto högre är risken.

Vidare rekommenderas antikroppstest på alla sångare innan säsongsstart. De som inte är immuna borde testas för covid-19 med så kallade PCR-test två gånger i veckan, enligt Symf Testerna bör också göras vid minsta sjukdomssymtom hos sångarna eller personer i deras närhet.

Fakta: Körsång i Sverige

Fakta: Körsång i Sverige

Nära 600 000 personer sjunger i kör i Sverige.

Ung i kör, Sveriges körledare, Sveriges kyrkosångsförbund och Sveriges körförbund är de fyra stora organisationerna inom svenskt körliv.

Körsång har kopplats till flera fall av spridning av coronaviruset i länder runt om i världen, enligt Dagens Nyheter.

Skälet till smittorisken är att partiklar i utandningsluften – aerosoler – når långt från kroppen, särskilt i dåligt ventilerade lokaler med många människor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons