Annons

Skånetrafiken överger

Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

åter landsbygden

Landsbygden överges igen. De försämringar med reducerad busstrafik på cirka nio procent som Skånetrafiken nu genomför, riskerar att slå extra hårt mot oss som bor och arbetar utanför Skånes storstäder.

Den 12 mars beslutade en enig kollektivtrafiknämnd att ge Skånetrafikens tjänstemän i uppdrag att bevaka, utreda och vidta eventuella åtgärder med anledning av covid-19 avseende kollektivtrafiken och resenärer.

Annons

Det har vi full förståelse för. Likaså att rädslan för ett kraftigt underskott. Vi ser inte att någon skugga faller på våra regionpolitiker, de har agerat klokt och ansvarsfullt.

Däremot ifrågasätter vi skarpt hur förvaltningens tjänstemän än en gång verkar sakna insikt om hur viktiga vissa busslinjer och -turer är för oss som bor i kommuner med färre invånare.

Vi får en känsla av déjà vu. 2019 ställdes Skånes kommuner inför fullbordat faktum om att tjänstemännen på Skånetrafiken beslutat om kraftiga försämringar. Utan någon dialog med oss i kommunerna.

Nu händer det alltså igen.

För mindre än två månader sedan beslutade Region Skånes högsta politiska organ, regionfullmäktige, att anta den regionala utvecklingsstrategin ”Det öppna Skåne 2030”. Här läser vi på sidan 11: ” I Det öppna Skåne ska det finnas en mångfald av goda livsmiljöer som gör det möjligt att bo, verka och leva i hela Skåne. Skåne ska ta vara på sin flerkärnighet och nyttja regionens alla delar för att stärka helheten.”

Men hur ska det vara möjligt att ”bo, verka och leva i hela Skåne” om busslinjer- och turer med ett penndrag stryks?

Nu invänder kanske någon att även de större städerna får försämrade bussturer.

Det är att inte se till fullo förstå problemet.

Det som på en plats kan innebära att bekvämligheten naggas i kanten, kan på en annan plats innebära en ren katastrof. Och det är just så det blir för många av våra medborgare, som inte har några andra alternativ.

Vi förstår att det är kris. Vi förstår att Skånetrafiken måste spara in. Men vi förstår inte varför detta inte kan göras i samtal före med oss som högst påtagligt berörs av byråkraternas beslut.

Annons

Lär sig aldrig Skånetrafikens tjänstemän?

Leif Sandberg (C)

Kommunstyrelsens ordförande Tomelilla kommun samt distriktsordförande Centerpartiet i Skåne

Niklas Larsson (C)

Kommunstyrelsens ordförande Osby kommun samt regionfullmäktigeledamot

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons