Annons

Astra Zeneca får vaccinavtal med EU

Astra Zeneca har gjort upp om leveranser av 400 miljoner doser av covid-19-vaccinet AZD1222 med EU-kommissionen, skriver den svensk-brittiska läkemedelskoncernen i ett pressmeddelande.
Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Tester av det potentiella covid-19-vaccinet AZD1222, som hittills visat goda försöksresultat, pågår i flera länder. Arkivbild.
Tester av det potentiella covid-19-vaccinet AZD1222, som hittills visat goda försöksresultat, pågår i flera länder. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Uppgörelsen gör det möjligt för alla medlemsländer att få tillgång till vaccinet till självkostnadspris under pandemin, enligt Astra Zeneca. Avtalet säkrar också möjligheten att omfördela vaccindoser till övriga länder inom Europa under krisen.

"Detta första vaccinavtal med EU-kommissionen kommer att säkra att miljontals européer har tillgång till AZD1222 när det har godkänts", skriver Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i en kommentar.

Annons

Han hoppas leveranser av de första doserna ska kunna ske mot slutet av 2020.

Avtalet som nu har träffats med EU-kommissionen bygger på ett avtal i juni med en allians av stora EU-länder ledd av Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna.

Tester av det potentiella vaccinet som publicerades i juli visade att det tolererades och producerade ett robust immunförsvar mot covid-19 på alla deltagare. Fortsatta tester pågår ännu, bland annat i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika, samtidigt som tester även planeras i USA, Japan och Ryssland.

AZD1222 har utvecklats i samarbete med University of Oxford och universitetsavknoppningen Vaccitech och avtal finns nu med länder runt om i världen för att bygga upp en leveranskapacitet på upp emot tre miljarder vaccindoser.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons