Kultur och nöje

Bob hund gör musikal

Bob hund.
Foto: Photographer:Anna Brånhede
Kultur och nöje
Scen Bob hund fortsätter att överraska och avslöjar nu att bandet sätter upp en musikal nästa höst på Helsingborgs stadsteater under namnet Bobhundmusikal.

– BOBHUNDMUSIKAL är en historia om hur det är att inte passa in men att desperat försöka passa ihop. När man måste rea ut sin själ för att lyckas, och hur man gör det utan att trampa på varandra. Eller på sig själv, kommenterar Thomas Öberg, sångare i Bob hund i ett pressmeddelande.

Musikalen är helt nyskriven och handlar om hur Bob hund lämnat jordelivet, förvandlats till spöken och nu hjälper popbandet Bob katt med sina popdrömmar. På scen ser vi förutom medlemmarna i Bob hund även fem skådespelare. Regissör och koreograf är Helsingborgs stadsteaters chef, Kajsa Giertz, och för manus står Hanna Nygren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Magiskt teateräventyr i frisersalong

Ann Katrin Andreasson bjuder på ett magiskt teateräventyr i Salong Koinoor.
Foto: Amelie Herbertsson
Kultur och nöje
Scen/recension Gunilla Wedding har sett urpremiären av monologen Salong Koinoor på Teater 23 i Malmö.

Ann Katrin växer upp i Partille i Göteborg under 70-talet. Hon är ensambarn och tillbringar mycket tid efter skolan i mammans frisersalong Salong Koinoor, som är döpt efter en av världens största diamanter. I Teater 23:s monolog Salong Koinoor har skådespelaren Ann Katrin Andreasson (som står för manus, regi och skådespel) utgått från sina egna barndomsminnen och omvandlat dem till ett fullständigt magiskt teateräventyr - där även lagom doser av allvar och mörker får ta plats.

Fantasifull håruppsättning

På scenen har mammans salong byggts upp med ett tjusigt spegelbord, snurrstol och naturligtvis en klassisk torkhuv. Ann Katrin Andreasson spelar sig själv som barn med utsvängda jeans, klassisk adidasväska och flätor. Genom snabba klädbyten bakom spegelbordet presenterar hon oss också för mamman i fantasifull håruppsättning och glittrande frisörrock och för den kedjerökande stamkunden fru Johansson med papiljotter under en genomskinlig sjalett.

Berättelsen stannar dock inte kvar i salongen utan publiken får också följa med en mörkrädd Ann Katrin hem till den tomma lägenheten, till skolgården och på läger med klasskamraterna. Genom hennes danska mammas minnen hamnar vi också i ett ockuperat Danmark under andra världskriget.

Löshår från frisersalongen förvandlas till Ann Katrin Andreassons klasskamrater.
Foto: Amelie Herbertsson

Scenisk uppfinningsrikedom

De snabba klädbytena i salongen är också bara början på en fantasifull gestaltning. Bakom spegelbordets speglar döljer sig en liten scen för dockteater som används för att ta med oss ut i skogen med Ann Katrin och två klasskamrater, löshår från salongen omvandlas till skolkamraterna i handdocksstorlek och lite senare blir peruker och perukstockar också skolkamrater med härligt uttrycksfulla ansikten. Frisersalongens skylt kan vändas och bli ett höghus på vars tak Ann Katrin och några kamrater klättrar upp och när frisörkundernas skyddsrock hängs på torkhuven blir den plötsligt en skrämmande tysk soldat.

Den sceniska uppfinningsrikedomen tycks inte ha några gränser och om den unga publiken är något okoncentrerad i början av föreställningen så dras de snabbt in i den fantastiska lekfullheten på scen. Även sång och musik spelar stor roll och Ann Katrin Andreasson leker lika friskt med genrer som med rekvisitan.

Ann Katrin Andreasson spelar också föreställningens mamma i fantasifull håruppsättning.
Foto: Amelie Herbertsson

Fångar ensambarnet

Uppväxtberättelsen i Salong Koinoor har många igenkänningsbara ingredienser - mörkrädsla, de omöjliga i att leka tre, en tidiga förälskelse och lögner man fastnar i - den djupnar också ytterligare när Ann Katrin Andreasson funderar kring ensamhet och att vara ensambarn och mörknar när vi får ta del av mammans berättelse om den judiska lekkamraten Becka vars hela familj tyskarna skickar i väg.

Salong Koinoor är teater när det är som allra bäst helt enkelt och Ann Katrin Andreasson gör en imponerande insats - som ensamskådespelaren fångar hon ensambarnet in i minsta färgnyans samtidigt som hon generöst visar på teaterns alla fantastisk möjligheter.

FAKTA

Scenrecension

Scen

Salong Koinoor

Scen : Teater 23 i Malmö

Manus, regi: Ann Katrin Andreasson

Regiöga, ljudläggning, sångtext: Brita Björs

Scenografi, kostym: Kajsa Hilton-Brown

Ljud: Iben West

Konstruktion, teknik: Måns Ekander

Maskkonsultation, perukmakeri: Agneta von Gegerfeldt

Medverkande: Ann Katrin Anderasson

För åldrarna 9 till 11 år

Urpremiär fredag 18 september

Gunilla Wedding

Kultur och nöje

Håkan Nesser får hederspris på Bokmässan

Håkan Nesser blir den femte författaren som får ta emot Bokmässans hederspris på krimgalan 'Crimetime award'. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Författaren Håkan Nesser prisas för sin insats för den svenska deckarlitteraturen. Vid årets Bokmässa i Göteborg tilldelas han årets hederspris på krimgalan "Crimetime Award".

I motiveringen beskriver juryn Nesser som en "gudabenådad berättare och stilist som låter filosoferandet och det goda samtalet ta minst lika stor plats som de väl konstruerade intrigerna".

Crimetime är den del av Bokmässan som är helt tillägnad kriminallitteraturen, och hederspriset går till en författare som bland annat bidragit till att sätta Sverige på deckarkartan.

Håkan Nesser har skrivit mängder av böcker, bland annat om kommissarierna Van Veeteren och Gunnar Barbarotti. 1998 kom uppväxtskildringen "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" som även filmatiserades.

Tidigare hederspristagare är Jan Mårtenson, Liza Marklund, Kerstin Ekman och Maj Sjöwall.

Årets Bokmässa i Göteborg äger rum 24–27 september. I år är evenemanget helt digitalt på grund av coronapandemin.

Kultur och nöje

Pudrigt 1700-tal möter nutid på Drottningholm

Designern Maxjenny Forslund är aktuell med en ny modeutställning på Drottningholmsteatern. Pressbild.
Foto: Anna Hållams
Kultur och nöje
Kultur och nöje Modedesignern Maxjenny Forslunds plagg har burits av Madonna och kronprinsessan Victoria. Nu har hon skapat en utställning inspirerad av Gustav III.

Utställningen "Maxjenny! – the queen of prints" på Drottningholmsteatern i Stockholm visar en ny kollektion av designern Maxjenny Forslund, en hybrid av konst och mode som blandar estetik från 1700-talet och idag. Temat är sprunget ur den tidsperiod då Gustav III och hans franska mor tyckte att det svenska kulturlivet var för fattigt och började ta sig friheter med starka färger och kreativt hantverk på slottsteatern.

– Deras överdåd passar mig. Det teatraliska, storsvulstiga med lager på lager. Jag vill inte säga att jag är så i mina vanliga kollektioner men samtidigt så finns det paralleller, säger Maxjenny Forslund.

Svårt göra urvalet

Hon berättar att det var svårt att göra ett urval för att skapa tryck till plaggen. Även om många av artefakterna och interiörerna ser vackra ut fungerar de inte nödvändigtvis på kläder.

– Att se en bild är ju någonting helt annorlunda än att använda bilden på ett plagg. Där måste man gå ner i detalj, och det har varit väldigt tacksamt. I den här rokokoteatern är allting rätt dammigt, men inte på ett negativt sätt utan mer att allting har något pudrigt över sig, säger Maxjenny Forslund.

Rymde från Sverige

Ett av de tongivande plaggen kallas "Monvel mint" och avbildar Jacques Marie Boutet, känd under artistnamnet Monvel som var en fransk skådespelare och ledare för Gustav III:s franska teater i Drottningholm år 1781. Fem år senare rymde han från Sverige. Maxjenny Forslund har följdriktigt avbildat fransmannen bakom galler.

Även om Maxjenny Forslunds nya kollektion sätter kulturarvet på Drottningholm i fokus kan hon inte designa utan att göra ett personligt avtryck på plaggen.

– Jag har velat vaska fram det jag anser är essensen av teatern och sammanbinda det med mitt egna starka färgrika dna och på så sätt förena två väldigt tydliga varumärken, säger Maxjenny Forslund.

Kristoffer Viita/TT

Maxjenny Forslunds kreation 'Monvel mint' avbildar den franska skådespelaren Jacques Marie Boutet, känd under artistnamnet Monvel. Pressbild.
Maxjenny Forslunds kreation "Monvel mint" avbildar den franska skådespelaren Jacques Marie Boutet, känd under artistnamnet Monvel. Pressbild.
Foto: Ola Bergengren

FAKTA

Fakta: "Maxjenny! – the queen of prints"

Utställningen pågår i Déjeunersalongen på Drottningsholmsteatern, tidigare Gustav III:s frukostmatsal, från 19 september till och med 11 oktober. Gratis inträde.

Detta är det enda publika evenemang som Drottningholmsteatern genomför under 2020.

Kultur och nöje

Nöjesvärlden hyllar Bader Ginsburg: "Gigant"

Ruth Bader Ginsburg blev 87 år gammal. Arkivbild.
Foto: Patrick Semansky
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter beskedet att den ikoniska domaren Ruth Bader Ginsburg avlidit fylldes sociala medier av hyllningar och minnesord från den amerikanska kultur- och nöjesvärlden.

Ruth Bader Ginsburg var den andra kvinnliga domaren i USA:s högsta domstol. Men förutom sin grundmurade position som jämställdhetskämpe och feministisk ikon, har hon genom åren också blivit något av ett populärkulturellt fenomen.

2018 kom filmen "En kvinna bland män", ett verklighetsbaserat drama om Bader Ginsburgs liv och karriär. Samma år kom även den Oscarsnominerade dokumentären "RBG". Hon har också avbildats i en opera, i humorprogrammet "Saturday night live", varit huvudperson i bloggar, böcker, "memes" på internet och till och med fått sin egen "Lego"-figur.

När hon nu gått bort strömmar hyllningsorden in från den amerikanska kultur- och nöjesvärlden.

Förtjänt vila

"Ruth Bader Ginsburg var den sortens akademiker och patriot som man blir exalterad av att berätta om för sina barn..." skriver skådespelaren Mindy Kaling på Twitter, och fortsätter: "Jag hoppas du får vila väl, RBG, du måste ha varit trött efter att ha förändrat världen".

Skådespelaren Kerry Washington hedrar också Bader Ginsburg, med orden: "Hennes vila är förtjänad. Det är vår tur att kämpa".

Dokumentärmakarna förkrossade

Betsy West och Julie Cohen, som regisserade dokumentären "RGB", säger i ett uttalande att de liksom många andra amerikaner är förkrossade och påpekar att Bader Ginsburg hade skrivit historia genom sitt arbete för jämlikhet även om hon inte hade tagit plats i Högsta domstolen.

På Twitter kallar författaren Stephen King den New York-födda juristen "en gigant" och uppmanar till att rösta på Demokraterna i det kommande presidentvalet.

På Instagram skriver skådespelaren Lena Dunham : "Orden räcker inte till för att tacka Ruth Bader Ginsburg – allt vi kan göra är att lova att fortsätta kämpa i hennes namn..."

Ruth Bader Ginsburg gick bort natten mot lördag, 87 år gammal, i sviterna av bukspottskörtelcancer.

Elina Perdahl/TT

Människor samlades i Washington för att hylla och hedra minnet av Ruth Bader Ginsburg.
Människor samlades i Washington för att hylla och hedra minnet av Ruth Bader Ginsburg.
Foto: Alex Brandon/AP/TT

Kultur och nöje

Startfältet i "Idol" klart efter kvalfinalen

Pär Lernström är programledare för 'Idol'. Arkivbild.
Foto: NORA LOREK / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kvalveckan är avklarad och startfältet är klart när höstens omgång av "Idol" sätter i gång på allvar.
När beskedet gavs att det blir 13 deltagare som går till den första fredagsfinalen stod Tess Gustafsson till sist som ensam utslagen.
PREMIUM

De åtta direktkvalificerade deltagarna fick sällskap i kvalfinalen av sex så kallade wild cards, som jurymedlemmarna valt att ge en andra chans.

En av dem är 16-årige Gabriel Abdulahad från Norrköping som trots sin ringa musikaliska skolning lyckats övertyga juryn om sitt fortsatta deltagande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Kultur och nöje

Svenska artisten Nea nominerad till EU-pris

Nea har chans på EU:s musikpris Music Moves Europe Talent Awards. Pressbild.
Foto: Jasmin Storch
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Artisten och låtskrivaren Linnea "Nea" Södahl är en av 16 nominerade till EU:s utmärkelse Music Moves Europe Talent Awards. Den årliga prisutdelningens syfte är att lyfta fram nya artister som representerar "dagens och morgondagens europeiska sound".

Nea släppte sin debut-ep "Some say" tidigare i år, men har under flera års tid varit verksam som låtskrivare åt artister som Zara Larsson, Tove Styrke, Tinie Tempah, Sabina Ddumba och Axwell.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Avslöjande om penningtvätt belönat

'Uppdrag granskning'-reportaget om Swedbanks penningtvätt belönades med Stora journalistpriset i fjol. Nu har journalisterna bakom reportaget även belönats med Guldspaden. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Reportagen om Swedbanks penningtvätt, tystnadskulturen kring apatiska barn och några rejäla kommunala skandaler fanns bland pristagarna när Föreningen grävande journalister delade ut Guldspaden på fredagen.
PREMIUM

Prisutdelningen ägde rum i digital form, sedan den ursprungliga tillställningen stoppades av coronautbrottet i mars.

Redaktionen på SVT-programmet Uppdrag granskning hade anledning att jubla när Guldspaden delades ut, då reportaget "Swedbank och penningtvätten" belönades i kategorin för dokumentärer i rikstäckande etermedier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

”Cyrano är en bra pjäs att komma tillbaka med”

Regissören Johannes Schmid och skådespelaren Johannes Wanselow inför premiären av Cyrano de Bergerac på Hipp.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Scen På lördag 19 september är det premiär för Cyrano de Bergerac på Hipp i Malmö - en drömpjäs för regissören Johannes Schmid och en drömroll för skådespelaren Johannes Wanselow som spelar huvudrollen som Cyrano. - Jag vill åt den äkta känslan i att inte våga älska sig själv och därför inte heller kunna älska någon annan. Det är det som driver min Cyrano, självhatet och att han därför döljer sig bakom sånt som poesi och fäktning, säger Johannes Wanselow om sin roll.

På Hipps scen har ett klassiskt, svenskt bibliotek byggts upp. Höga bokhyllor är fyllda med lockande bokryggar och här finns också en spricka i väggen där en hel lite orkester med piano, cello och violin får plats. I biblioteket är det dags för bokcirkelträff när Johannes Schmids Cyrano de Bergerac inleds. Publiken i Hipps salong får sedan följa cirkelmedlemmarnas resa in i berättelsen om Cyrano.

- Cyrano görs ofta i komprimerade versioner men vi ville köra hela pjäsen. Samtidigt måste den vara spelbar, det är hundra roller i verkligheten. Då kom idén om läsecirkeln och biblioteket, förklarar Johannes Schmid. Cyrano handlar om fantasin och att ordet har så mycket makt. Alla de här personerna på biblioteket dyker mer och mer in i fantasin och texten blir verklighet för dem. Det erbjuder en stor lekfullhet också när det är en pjäs där man går in genom en port och plötsligt landar i den riktiga Cyrano.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL