Kultur och nöje

De gör upp i nya "Sverige mot Norge"

Den nya säsongen av 'Sverige mot Norge' spelas in i norska Rjukan. Pressbild.
Foto: Espen Solli/TV2
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

I vinter har Sverige chans på revansch i tävlingsprogrammet "Sverige mot Norge" i TV4.

De svenska vinteridrottsstjärnor som ska försöka rå på rivalerna från väst är Frida Karlsson, Teodor Peterson, Emil Jönsson Haag och Anna Jönsson Haag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

”Cyrano är en bra pjäs att komma tillbaka med”

Regissören Johannes Schmid och skådespelaren Johannes Wanselow inför premiären av Cyrano de Bergerac på Hipp.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Scen På lördag 19 september är det premiär för Cyrano de Bergerac på Hipp i Malmö - en drömpjäs för regissören Johannes Schmid och en drömroll för skådespelaren Johannes Wanselow som spelar huvudrollen som Cyrano. - Jag vill åt den äkta känslan i att inte våga älska sig själv och därför inte heller kunna älska någon annan. Det är det som driver min Cyrano, självhatet och att han därför döljer sig bakom sånt som poesi och fäktning, säger Johannes Wanselow om sin roll.

På Hipps scen har ett klassiskt, svenskt bibliotek byggts upp. Höga bokhyllor är fyllda med lockande bokryggar och här finns också en spricka i väggen där en hel lite orkester med piano, cello och violin får plats. I biblioteket är det dags för bokcirkelträff när Johannes Schmids Cyrano de Bergerac inleds. Publiken i Hipps salong får sedan följa cirkelmedlemmarnas resa in i berättelsen om Cyrano.

- Cyrano görs ofta i komprimerade versioner men vi ville köra hela pjäsen. Samtidigt måste den vara spelbar, det är hundra roller i verkligheten. Då kom idén om läsecirkeln och biblioteket, förklarar Johannes Schmid. Cyrano handlar om fantasin och att ordet har så mycket makt. Alla de här personerna på biblioteket dyker mer och mer in i fantasin och texten blir verklighet för dem. Det erbjuder en stor lekfullhet också när det är en pjäs där man går in genom en port och plötsligt landar i den riktiga Cyrano.

Stor näsa

Pjäsen Cyrano de Bergerac skrevs av den franska författaren Edmond Rostand 1897 och är en fantasifull skildring av den verklige 1600-talsförfattaren Cyrano de Bergerac. Cyrano är framgångsrik både i strid och som ordkonstnär men också övertygad om att hans livs kärlek Roxane inte kan älska honom eftersom han är så ful med sin stora näsa. Han gör därför en överenskommelse med den vackra men korkade Christian, som Roxane är kär i, om att Christian ska förklara sin kärlek till Roxane med hjälp av Cyranos vackra ord. Frågan blir då så klart vem det egentligen är Roxane blir förälskad i?

- Jag pratade om olika projekt med Kitte (Wagner, chef på Malmö stadsteater, reds. anm) och hon frågade om det inte fanns någon klassiker jag hade lust att göra och då dök plötsligt Cyrano upp, berättar Johannes Schmid som tidigare satt upp den moderna ungdomspjäsen Paranoid park på Malmö stadsteater.

- Man har nog som regissör alltid en dröm om att sätta upp den och den har också så mycket med nutiden och vårt samhälle att göra, fortsätter han. Det här att spela en roll, att låtsas vara någon annan, att snygga till sin profil. Sedan är det så klart en maffig, stor och fin historia.

Josefin Iziamo och Johannes Wannselow i Cyrano de Bergerac på Hipp.
Foto: Emmalisa Pauly

Hjälte av futtighet

För skådespelaren Johannes Wanselow är Cyrano också den verkliga drömrollen.

- Jag älskar Cyrano, säger han med stort eftertryck. Han är hjälte av futtighet men också den största och ädlaste. Och jag tycker så mycket om den här futtigheten. Hela hans liv är ett misslyckande samtidigt som han kämpar för sina ideal in i det sista. Jag blir otroligt drabbad av pjäsen och av Cyranos öde och det är nog något i honom som påminner om mig själv. Sedan utspelas sista akten tjugo år senare och det är sällan man får spela en karaktär som inte bara är här och nu. Då kan man kosta på sig att vara naiv från början och klokare mot slutet.

Cyrano de Bergerac är välspelad genom historien som pjäs och även som opera, och det finns också ett antal filmatiseringar där den mest kända nog är den franska regissören Jean-Paul Rappeneaus version från 1990 med Gerard Depardieu som Cyrano.

- Visst har man mycket bilder med sig som Depardieus Cyrano och kanske också Steve Martin-filmen, men pjäsen är också jättespännande, säger Johannes Schmid. Just kombinationen av drama och komedi och att den har alla de här färgerna från slapstick till fånig komedi, jättemycket poesi och humor i språket och ett stort djup i känslorna. Den är på många sätt tre, fyra pjäser i en och har en enorm utveckling från första till femte akten.

- Det stora med den här pjäsen är också de här känslodjupen som ofta saknas om man jämför med till exempel en Moliérekomedi, lägger Johannes Wanselow till.

Nyskriven musik

Vi sitter i Hipps foajé under intervjun och mot slutet av samtalet tränger mjuka pianotoner från scenen genom väggarna. Det är den lilla orkestern som repeterar. Cyrano de Bergerac bjuder nämligen inte bara på bibliotekskänsla, läsecirkel, humor, poesi och olycklig kärlek utan också nyskriven musik av Toni Martin Dobrzanski som framförs live på scen.

- Musiken är en stor del av den här pjäsen, berättar Johannes Schmid. Det är många år sedan jag gjorde en pjäs utan levande musik, för mig är musiken ett stort teatralt medel och har för mycket makt för att man inte ska jobba öppet med den. På scen blir den ytterligare en medspelare som agerar med, stöder och kontrasterar.

- Man vågar verkligen vara ännu större i sina känslor om man har levande musik på scenen, konstaterar Johannes Wanselow.

Törstiga efter kultur

Cyrano de Bergerac är den första pjäs som spelas på Hipp efter att premiären av vårens stora föreställning Tartuffe fick ställas in när coronapandemin slog till. Johannes Schmid och Johannes Wanselow är överens om att Cyrano känns som en väldigt bra pjäs att komma tillbaka med.

- Alla är så törstiga efter kultur och bildning nu och det är också vad det handlar om här, menar Johannes Schmid.

- Ja, och det är också som att man i tider som dessa fått syn på någon slags längtan efter de stora känslorna, säger Johannes Wanselow. Allt det här med att sitta hemma i soffan och att jobba hemifrån – jag har känt en enorm längtan efter att få försvinna i väg i fantasin och tanken. Men det är lite skakiga ben nu inför premiären, som en landskamp för en fotbollsspelare, man brukar säga att det tar några matcher att komma igång.

Johannes Wanselow och Karin Lithman i Cyrano de Bergerac.
Foto: Emmalisa Pauly

Lyxigt för publiken

Att premiären blir för en liten publik, max femtio personer i Hipps salong som har drygt 400 platser, väljer Johannes Wanselow och Johannes Schmid att se positivt på.

- Vi vet så klart inte hur det är att spela för bara femtio men jag tänker så här - publiken precis som vi på scenen är med om något unikt. I vanliga fall är publiken en folkmassa men nu kommer man att känna och verkligen se just de här femtio, säger Johannes Wanselow.

- Det blir väldigt lyxigt för dem, konstaterar Johannes Schmid. Och de får en berörande, känslosam, känslointensiv pjäs där de kommer att följa de här tio personerna i läsecirkeln och göra samma emotionella resa som de gör.

- Just den här formen gör att publiken kommer att känna att det här gjorde vi ihop, det är mäktigt, säger Johannes Wanselow.

FAKTA

Fakta

Johannes Schmid

Född: 1973 i Vilsbiburg i Tyskland

Bakgrund: Tysk regissör, numera är bosatt i Stockholm. Har regisserat över 45 produktioner över hela Europa, bland annat på Bayerisches Staatsschauspiel München, Deutsche Oper am Rhein och Teatro alla Scala Milano, samt gjort tre prisbelönade spelfilmer. I Sverige har han bland annat iscensatt Vampyren på Läckö Slotts Opera. Regisserade ungdomspjäsen Paranoid Park för Unga Malmö Stadsteater. Översätter också svensk dramatik till tyska

Aktuell: Som regissör för Cyrano de Bergerac som har premiär på Hipp i malmö 19 september.

Johannes Wanselow:

Född: 1982 i Umeå

Bakgrund: Skådespelare utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2002–2006. Har arbetat på Malmö stadsteater sedan 2015 och bland annat medverkat i Trettondagsafton, Folkets fiende, Livläkarens besök, Karl Bertil Johnssons julafton, Monicas vals och Jag mig själv och ... Har även medverkat i föreställningar på Malmö opera, nu senast Skönheten och odjuret.

Aktuell: Som Cyrano i Cyrano de Bergerac som har premiär på Hipp 19 september.

Kultur och nöje

The Smashing Pumpkins släpper dubbelalbum

Billy Corgan och The Smashing Pumpkins är tillbaka med både ett kommande dubbelalbum och en animerad serie. Arkivbild.
Foto: Owen Sweeney/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det amerikanska rockbandet The Smashing Pumpkins släpper dubbelalbumet "Cyr" den 27 november – gruppens första album sedan 2018 års "Shiny and oh so bright", som släpptes efter en längre tids uppehåll.

Som om det inte vore nog med nyheter på Smashing Pumpkins-fronten meddelar bandet även att den animerade miniserien "In ashes", skriven av bandets sångare Billy Corgan och med musik från det kommande albumet, har premiär på nätet den 25 september, skriver Variety.

Kultur och nöje

Topplistorna: Leksell fortsätter att dominera

Victor Leksell är fortsatt etta på albumtoppen. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Topplistorna är i princip oförändrade jämfört med förra veckan. Victor Leksell toppar albumlistan med "Fånga mig när jag faller" och "Mood" med 24KGoldn och Iann Dior ligger fortfarande etta på singellistan. Klättrar gör Maximus med "Galen".

Album:

1. (1) Victor Leksell: "Fånga mig när jag faller"

2. (2) Yasin: "98.01.11"

3. (3) Pop Smoke: "Shoot for the stars aim for the moon"

4. (4) The Weeknd: "After hours"

5. (5) Harry Styles: "Fine line"

6. (7) Newkid: "Mount Jhun"

7. (6) Juice Wrld: "Legends never die"

8. (9) Lewis Capaldi: "Divinely uninspired to a hellish extent"

9. (10) Veronica Maggio: "Fiender är tråkigt"

10. (14) Billie Eilish: "When we all fall asleep, where do we go?

11. (13) Dree Low: "Flawless"

12. (11) Estraden: "Mellan hägg och syrén"

13. (12) Dree Low: "Tunnelseende"

14. (16) Molly Sandén: "Det bästa kanske inte hänt än"

15. (15) Einár: "Welcome to Sweden"

16. (19) Haval: "Inloggad"

17. (17) Hov1: "Vindar på Mars"

18. (Ny) Stefan Nykvist: "Stefan Nykvist"

19. (22) Dua Lipa: "Future nostalgia"

20. (18) Veronica Maggio: "Satan i gatan"

Singlar:

1. (1) 24KGoldn featuring Iann Dior: "Mood"

2. (2) Zara Larsson & Carola: "Säg mig var du står"

3. (3) Victor Leksell: "Svag"

4. (12) Maximus: "Galen"

5. (8) Einár featuring Sami: "Feelings"

6. (6) Joel Corry featuring MNEK: "Head & heart"

7. (7) Cardi B featuring Meghan Thee Stallion: "Wap"

8. (5) Jawsh 685 & Jason Derulo: "Savage love (Laxed – siren beat)"

9. (4) Molly Sandén featuring Newkid: "Jag mår bra nu"

10. (9) Miss Li: "Komplicerad"

11. (10) The Weeknd: "Blinding lights"

12. (11) Victor Leksell: "Bedövning"

13. (17) Tate McRae: "You broke me first"

14. (13) Pop Smoke featuring Lil Tjay: "Mood swings"

15. (15) Norlie & KKV och Junie: "Komma över dig"

16. (14) Dababy featuring Roddy Ricch: "Rockstar"

17. (18) Harry Styles: "Watermelon sugar"

18. (51) Internet Money & Gunna featuring Toliver & Nav: "Lemonade"

19. (19) Pop Smoke featuring Lil Baby & Dababy: "For the night"

20. (21) Darin: "En säng av rosor"

Källa: GLF

Kultur och nöje

Kattaktivist från "Tiger king" får egen serie

Carol Baskin på sitt djurskyddscenter i Florida. Arkivbild.
Foto: Loren Elliott AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Kattaktivisten Carol Baskin, känd från den uppmärksammade dokumentärserien "Tiger king", får sin egen tv-serie.

Enligt Variety kommer den nya serien att kretsa kring paret Baskin och deras arbete mot djurplågeri. Tillsammans driver paret ett djurskyddscenter för stora katter i Florida.

Förutom sin förkärlek för katter, blev Carole Baskin också känd i samband med att hennes dåvarande make Don Lewis försvann under mystiska omständigheter 1997. Vissa, däribland huvudrollsinnehavaren i "Tiger king"-serien Joe Exotic, hävdar att Carole Baskin var inblandad i försvinnandet.

Det är ännu inte klart när den nya tv-serien kommer att gå att se.

Kultur och nöje

Weinstein blir av med kunglig medalj

Filmproducenten Harvey Weinstein avtjänar ett 23-årigt fängelsestraff för våldtäkt och sexuellt övergrepp. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den sexbrottsdömde filmproducenten Harvey Weinstein blir av med den kungliga hedersmedalj han fick av det brittiska kungahuset 2004.

Weinstein fick hedersutmärkelsen för sina insatser i filmbranschen. I mars i år dömdes han till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuellt övergrepp – en dom han nu avtjänar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Kultur och nöje

5 845 sökande på fyra nya jobb

5 845 personer var arbetslösa i kultur- och mediasektorn i slutet av augusti enligt Arbetsförmedlingens statistik. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Arbetslösheten inom kultur- och mediasektorn har ökat drastiskt under coronapandemin. Det visar Arbetsförmedlingens statistik.

I slutet av augusti var 5 845 personer i Sverige öppet arbetslösa eller deltagare i något av Arbetsförmedlingens program. Det kan jämföras med 2 509 personer vid samma tid året före.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sjunket krigsskepp funnet utanför Danmark

Marinarkeologer har hittat vraket 150 meter från land, på 3,5 meters djup.
Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde
Kultur och nöje
Danmark Danska marinarkeologer har hittat ett nästan 400 år gammalt skeppsvrak på havsbotten utanför Lollands sydkust.
PREMIUM

Skeppet, som ligger på endast 3,5 meters djup, tros ha sjunkit vid Sjöslaget vid Femern 1644, då den svenska flottan besegrade den danska.

Vraket är med stor sannolikhet det danska örlogsskeppet "Delmenhorst", som enligt det danska Vikingaskeppsmuseet var ett av de tre skepp som sänktes under slaget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sjunket krigsskepp funnet utanför Danmark

Marinarkeologer har hittat vraket 150 meter från land, på 3,5 meters djup.
Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Danska marinarkeologer har hittat ett nästan 400 år gammalt skeppsvrak på havsbotten utanför Lollands sydkust. Skeppet, som ligger på endast 3,5 meters djup, tros ha sjunkit vid Sjöslaget vid Femern 1644, då den svenska flottan besegrade den danska.

Vraket är med stor sannolikhet det danska örlogsskeppet "Delmenhorst", som enligt det danska Vikingaskeppsmuseet var ett av de tre skepp som sänktes under slaget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL