Annons

USA bekräftar beslagtaget Venezuelabränsle

Lasten på fyra fartyg med iranskt bränsle ombord på väg till Venezuela har beslagtagits av amerikanska myndigheter.
Iranska tjänstemän har tidigare förnekat uppgifterna
Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En iransk oljetanker i Venezuela i maj.
En iransk oljetanker i Venezuela i maj.Foto: Ernesto Vargas/AP/TT

USA:s justitiedepartement bekräftade på fredagen att lasten på fyra fartyg beslagtagits, och att insatsen gjorts tillsammans med "andra internationella aktörer". Lasten uppges bestå av en miljon fat bränsle.

Exporten uppges ha kopplingar till Irans revolutionsgarde. USA har infört riktade sanktioner mot det av USA terrorstämplade iranska nationalgardet.

Annons

Tidigare under fredagen förnekade Iran uppgifterna om att last beslagtagits.

– Iran har inte låtit något land vidta sådana åtgärder, säger en anonym tjänsteman i Teheran till nyhetsbyrån Irna, som svar på USA:s uppgifter.

Enligt källor i USA ska skeppens ägare ha gått med på att lämna över lasten.

USA:s justitiedepartement har tidigare varnat Iran om att last ombord fyra lastfartyg, Bella, Bering, Pandi och Luna, kommer att beslagtas.

Det misstänkta mottagarlandet Venezuela har gigantiska reserver av fossila bränslen, men liksom många oljeländer lider man brist på raffineringskapacitet, vilket innebär att det ändå lätt uppstår bränslebrist.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons