Annons

Finlands BNP ned 3,2 procent andra kvartalet

Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Finlands BNP sjönk med 3,2 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före. Arkivbild.
Finlands BNP sjönk med 3,2 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före. Arkivbild.Foto: David Goldman AP/TT

Finlands bruttonationalprodukt (BNP) sjönk med 4,8 procent i juni jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt den finländska statistikbyrån Statistikcentralen. Jämfört med maj ökade den säsongsrensade produktionen 0,9 procent.

Finlands BNP minskade därmed säsongsrensat med 3,2 procent jämfört med kvartalet före, enligt Statistikcentralens beräkningar. I årstakt, korrigerat för arbetsdagar, var nedgången 7,6 procent.

Annons

Samtidigt redovisar Statistikcentralen en inflation på 0,6 procent i juli, vilket kan jämföras med inflationen på noll i juni.

"Att inflationen steg något berodde bland annat på att cigaretter blev dyrare. Att cigaretter blev dyrare berodde närmast på att skatterna höjdes", skriver Statistikcentralen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons