Annons

Fler unga brottslingar på svenska fängelser

Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Över 500 unga påbörjade sitt fängelsestraff förra året, enligt Kriminalvården. Arkivbild.
Över 500 unga påbörjade sitt fängelsestraff förra året, enligt Kriminalvården. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

525 personer under 21 år påbörjade sitt fängelsestraff förra året. Det är fler på länge, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. År 2014 skrevs exempelvis 400 unga brottslingar in på en anstalt.

– Den stora förklaringen är nog faktiskt att antalet intagna har ökat generellt. Så andelen unga har inte ökat, men fler döms till fängelse i dag än för några år sedan. Och då blir det fler personer under 21 år. För unga människor är väldigt brottsaktiva, säger Martin Lardén, chef för Kriminalvårdens behandlingsprogram, till radion.

Annons

De allra flesta brottslingar på landets fängelser, hela 97 procent, är män. Bland de vanligaste brotten märks narkotikabrott, rån, våldsbrott och inbrott.

– Speciellt rånen är något som är förknippat med ungdomen, och även tillgrepp av fordon. Den ökning man har sett på ungdomssidan är på sexualbrottssidan. Det är fler unga som döms för sexualbrott, säger Martin Lardén till Sveriges Radio.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons