Annons

Fredricson: "Svårare att samlas inomhus"

Ovissheten under coronapandemin lär följa ryttarstjärnorna in i hösten och vintern.
Frågan är hur det blir med inomhussäsongen?
– Det är absolut svårare att samlas inomhus än utomhus, säger Peder Fredricson.
Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Den svenska världsstjärnan Peder Fredricson har sex raka tävlingar i Europa inplanerade efter SM i Sverige, men hur det blir med tävlingar i framtiden är ovisst.
Den svenska världsstjärnan Peder Fredricson har sex raka tävlingar i Europa inplanerade efter SM i Sverige, men hur det blir med tävlingar i framtiden är ovisst.Foto: Anders Bjurö/TT

Under sommaren har ridsporten sakta men säkert börjat kunna hålla sina tävlingar igen, men de riktigt stora evenemangen har ställts in på grund av den rådande pandemin.

Redan i mars kom beskedet att OS i Tokyo flyttas fram till nästa sommar. I slutet av maj meddelade Global Champions Tour (GCT) att samtliga tävlingar ställs in 2020. Den världsomspännande hopptouren – med ridsportens högsta prissummor – tar i stället sikte på 2021.

Annons

Tre av Rolex grand slams fyra arrangemang har strukits ut tävlingskalendern och endast Genève i december återstår. Fyra av höstens världscuptävlingar (Oslo och Helsingfors i oktober; Stuttgart och Madrid i november) har också försvunnit ur programmet.

Tvekar om Europaresor

– Man får ta de tävlingar som finns nu, säger Peder Fredricson till TT under de pågående SM-tävlingarna i Falsterbo.

– Jag har ett gäng inplanerade nu framöver, men man vet ju inte. Man får följa utvecklingen, så får man se hur det ser ut i världen helt enkelt,

Världsstjärnan Fredricson ska efter mästerskapet hemma i Sverige ut i Europa sex helger i rad. Landslagskamraten Fredrik Jönsson är dock tveksam till att ge sig ut på vägarna igen under sensommaren och hösten.

– Det är osäkert att köra runt med hästar, just om de lokalt ställer in igen. Ett tag hade jag planer på att åka till Spanien i höst för att de ska ha tävlingar, men jag börjar backa från det för jag vill inte bli sittande i Spanien utan att kunna rida. Då är det bättre att vara hemma och förbereda sig, och hoppas att det löser sig till våren och att vi kan hoppas på ett OS, säger Jönsson.

TT: Vad tror du om inomhussäsongen?

– Den tror jag blir ännu svårare. Alla de stora tävlingarna inomhus bygger ju på att det är stor publik och det lär ju inte bli (så). Så vi får väl se.

Hänger på vaccin

Situationen är frustrerande, säger Jönsson. Han är till och med osäker på om det blir ett OS i Tokyo nästa sommar.

– Man ser ju inget slut på det här. Det måste ju vara någon form av vaccin, innan det återgår till det normala. Det hade varit väldigt kul om det kunde bli ett OS nästa år, men det hänger nog på ett vaccin, säger Jönsson.

Även Tysklandsbaserade Rolf-Göran Bengtsson ser på inomhussäsongen med dystra ögon.

Annons

– Det blir helt beroende på vad de olika myndigheterna säger. Hur mycket folk får komma in under ett och samma tak? Det är det som kommer att bestämma allting – så det kommer att bli kärvt, säger Bengtsson.

Den internationella hoppsporten har växt explosionsartat under två årtionden med mängder av femstjärniga tävlingar. Nu tror Bengtsson att utvecklingen kommer att tappa fart på grund av pandemin.

För högt tempo?

– Vi kunde flyga till Shanghai ena helgen och den nästa var det Global (Champions Tour) i Miami, eller någon annanstans på den kontinenten. Det var ju några våldsamma avstånd och det gick så snabbt. Det kommer säkert att ta tid innan man kommer upp i den farten igen. Det kommer att ta lång tid.

TT: Gick det för snabbt där ett tag? Om man främst tänker på hästarnas hälsa?

– För de allra, allra bästa hästarna blev det ett väldigt stort utbud av tävlingar och där får ju ryttarna och ägarna själva avgöra hur tajt program de ska ha med sina hästar, men nu blir det lite skonsammare för hästarna. Innan var det ett superhögt tempo - och kanske nästan lite för högt, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Daniel Kihlström/TT

Fredrik Jönsson och Cold Play ingick i VM-silverlaget 2018 och hade siktet inställt på OS i Tokyo. Om det framflyttade OS:et blir av nästa sommar hänger nog på om ett vaccin finns tillgängligt, tror Jönsson.
Fredrik Jönsson och Cold Play ingick i VM-silverlaget 2018 och hade siktet inställt på OS i Tokyo. Om det framflyttade OS:et blir av nästa sommar hänger nog på om ett vaccin finns tillgängligt, tror Jönsson.Foto: Anders Bjurö/TT
Den tidigare svenska världsettan Rolf-Göran Bengtsson tror att coronapandemin kommer att få konsekvenser för ridsporten under en lång tid framöver.
Den tidigare svenska världsettan Rolf-Göran Bengtsson tror att coronapandemin kommer att få konsekvenser för ridsporten under en lång tid framöver.Foto: Anders Bjurö/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons