Utrikes

Iran och Turkiet upprörda över Israelavtal

USA:s president Donald Trump i Vita huset.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten väcker skarpt ogillande från Iran och Turkiet, som beskriver det som skamligt och svekfullt.
Avtalet kommer att undertecknas i Vita huset i USA, uppger president Donald Trump.
PREMIUM

"Abu Dhabis skamliga beslut att sluta en överenskommelse med den falska sionistregimen är ett farligt steg och Förenade arabemiraten och andra stater som står bakom det kommer att få ansvara för dess konsekvenser", lyder omdömet från Irans utrikesdepartement, enligt den iranska nyhetsbyrån Irna.

Enligt överenskommelsen som slöts i torsdags ska Israel och Förenade arabemiraten fullt ut normalisera sina relationer. Israel förbinder sig samtidigt att avhålla sig från nya annekteringar av palestinskt territorium. Det innebär att planerna på annekteringar på Västbanken, som var en del av Trumps kontroversiella fredsplan för Mellanöstern, åtminstone tills vidare läggs på is.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Två döda i masskjutning i USA

Utrikes
Utrikes

Minst två människor har dödats i en masskjutning i staden Rochester i den amerikanska delstaten New York, uppger lokal polis på Twitter.

Enligt den lokala tv-kanalen Whec-tv har ytterligare 14 personer skottskadats i skjutningen, som ägde rum vid en fest på en bakgård på Pennsylvania Avenue.

– Totalt har vi 16 bekräftade offer i skjutningen och det är med sorg jag meddelar att 2 av de 16 har fått dödliga skador, säger polischefen Mark Simmons till journalister, enligt nyhetsbyrån AFP.

De döda uppges vara en man och en kvinna, båda runt 20 år gamla. De 14 skadade har förts till sjukhus och deras tillstånd ska inte vara livshotande, enligt Simmons.

Ingen person har gripits och polisen kan inte svara på om mer än en skytt har varit inblandad i skjutningen.

Utrikes

"Bader Ginsburg har banat väg för kvinnor"

En väggmålning av HD-domaren Ruth Bader Ginsburg i ett kvarter i Washington. Bader Ginsburg avled i sviterna av cancer.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ruth Bader Ginsburgs betydelse för kvinnorörelsen i USA beskrivs som enorm då hon outtröttligt drivit på i frågor som rör just kvinnors rättigheter. Hennes bortgång ses som en stor förlust.
– Det går knappt att sammanfatta betydelsen hon har i de här sammanhangen, säger USA-kännaren Frida Stranne.

Hon förlorade kampen mot cancern, men vann under sina 87 levnadsår många andra strider. HD-domaren Ruth Bader Ginsburg ses som en feministisk ikon som lämnar efter sig ett stort arv.

– Hon har aldrig vikt sig i frågor som rört kvinnor, säger Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik, och fortsätter:

– Framför allt har hon gjort konkret skillnad genom att få igenom lagändringar som bidragit till ett mer jämställt USA.

Alexander Lange, ordförande för Democrats Abroad i Sverige, menar att Ruth Bader Ginsburg visat hur man som enskild person kan förändra – och inspirera andra.

– Jag blir hoppfull när jag ser hur många som engagerar sig och kämpar för ett bättre USA just nu, säger han.

Sista kampen förlorad

Diskussionerna om vem som ska ersätta Bader Ginsburg har redan börjat i USA. Enligt Stranne kommer republikanerna och Donald Trump troligen försöka driva igenom tillsättandet av en ny domare mycket snabbt, vilket kommer göra att det tippar över till en konservativ majoritet av domare för flera årtionden framåt.

– Det sker dessutom när vi går mot ett val där vi kanske kommer få ett oklart valutfall som i så kan ska avgöras juridiskt, som det gjorde 2000 (till George W Bushs fördel), säger hon och tillägger:

– Jag kan tänka mig att hon (Bader Ginsburg) kämpat för att hålla sig vid liv tills valet var över, men cancern var starkare än henne denna gång. Hon förlorade den sista kampen och det är sorgligt för hur det kan påverka hennes gärning.

Djupt beundrad

Hur troligt det är att en ny domare finns på plats innan presidentvalet i USA den 3 november är svårt att sia om.

– Det är oftast en ganska svår process att tillsätta en domare, men republikanerna har majoritet i senaten. De kommer hänvisa till att det behövs nio domare för att valet är så osäkert och kommer göra allt de kan för att få en ny på plats. Det kommer i så fall väcka mycket kritik och protester och spä på de spänningsförhållanden vi ser i USA.

Att sammanfatta Ruth Bader Ginsburg långa karriär och gärning är svårt, menar Frida Stranne. Hon har banat väg för kvinnors deltagande på de högsta juridiska positionerna i USA och den profilstarka domaren beundras av många amerikaner.

– Hon är också en djupt respekterad person och har varit det även bland sina meningsmotståndare i domarkåren. Det finns många i det konservativa USA som inte står bakom hennes idéer givetvis, men hon är djupt beundrad, säger Frida Stranne.

Ruth Bader Ginsburgs eftermäle som domare och hennes arbete inom rättsväsendet är av stor betydelse.

– Att hon har gått bort betyder att vi saknar en viktig tänkare kring juridiska frågor. Mycket som hon har skrivit och idéer som hon har utvecklat har varit viktiga. Det är många som tar efter henne, säger Alexander Lange.

Malin Johanson/TT

Ruth Bader Ginsburg kallades även 'RBG' eller 'Notorious RBG'.
Ruth Bader Ginsburg kallades även "RBG" eller "Notorious RBG".
Foto: Alex Brandon/AP/TT

Utrikes

Misstänkt krigsförbrytare åtalas i Frankrike

Utrikes
Utrikes

En tidigare milisman från Centralafrikanska republiken har gripits i Frankrike anklagad för delaktighet i brott mot mänskligheten, meddelar franska åklagare.

41-åriga Eric Danboy Bagale greps i östra Frankrike i tisdags och en rättslig utredning mot honom inleddes i Paris på fredagen.

Bagale tjänade i den avsatte centralafrikanske presidenten François Bozizés särskilda vaktstyrka och senare som ledare för milisgruppen Anti-balaka. Anklagelserna mot honom gäller även tortyr och delaktighet i förberedelse till krigsbrott för handlingar som ska ha begåtts mellan 2007 och 2014, meddelar åklagarna.

Som medlem i Bozizés styrka var han med om att föra sin chef till makten 2003 genom att störta den dåvarande presidenten Ange-Félix Patassé.

Anti-balakamilisen bildades senare för att strida mot Sélékarörelsen som tvingade bort Bozizé 2013.

Enligt FN, som anklagat båda sidor för krigsbrott, dödades mellan 3 000 och 4 000 människor, mestadels civila, under striderna 2013–2015.

Utrikes

Linde: Stor beundran för RBG:s gärning

Hillary Clinton tillsammans med Ruth Bader Ginsburg under en föreläsning vid Georgetown University i Washington i fjol.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Utrikes
Utrikes En ikon. En jämställdhetskämpe. En banbrytare.
Hyllningsbeskrivningarna är många efter nyheten om HD-domaren Ruth Bader Ginsburgs död.
"En god vän till Sverige har gått bort", twittrar utrikesminister Ann Linde.

Ruth Bader Ginsburg, "RBG" eller "Notorious RBG" som hon också kallades, tillsattes som HD-domare 1993 när Bill Clinton var president. Hon avled i sitt hem i Washington på fredagen amerikansk tid, uppger domstolen. Bader Ginsburg blev 87 år gammal. "Vi har förlorat en av de mest extraordinära domarna som någonsin har tjänstgjort i Högsta domstolen", skriver Bill Clinton på Twitter och tillägger att Bader Ginsburgs banbrytande förhållningssätt och uttalanden förde landets juridiska system närmare perfektion.

"Domare Ginsburg banade väg för så många kvinnor, inklusive mig. Det kommer aldrig igen att finnas någon som hon. Tack RBG." Så skriver den tidigare presidentkandidaten, utrikesministern och presidenthustrun Hillary Clinton på Twitter om HD-domaren Ruth Bader Ginsburg.

När president Donald Trump får frågan av NBC News om han vill kommentera Bader Ginsburgs bortgång säger han:

– Hon var en fantastisk kvinna, oavsett om man håller med henne eller inte, hon var en fantastisk kvinna som levde ett fantastiskt liv. Jag är faktiskt ledsen över att höra det.

Bader Ginsburg hade även svenskkopplingar. Hon var under en tid verksam vid Lunds universitet där hon 1969 blev utnämnd till hedersdoktor.

Flera svenska politiker och företrädare uttrycker sina kondoleanser.

"En god vän till Sverige har gått bort. Jag har inget annat än den djupaste respekt och största beundran för Ruth Bader Ginsburg. Vila i frid", skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter.

"Ruth Bader Ginsburg var en föregångare och pionjär. Hon har varit en stor inspiration för mig och för många andra kvinnor under juristutbildningen och var en viktig förkämpe för den liberala demokratin och jämställdhet", twittrar Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Notorious RBG

Strax efter beskedet om Bader Ginsburgs bortgång toppade inlägg med orden "no no no" på Twitter.

"Tröjorna med texten 'RBG' gjorde henne välkänd (notorious). Men det var hennes slagfärdighet, hennes tålmodighet och hennes skicklighet som gjorde henne till en ikon", skriver Elizabeth Warren, senator från Massachusetts.

Guvernören Andrew Cuomo säger å delstatens vägnar att New Yorks hjärta brister över nyheten att Brooklynbördiga Bader Ginsburg har gått bort. "Hennes sinne för juridik och engagemang för rättvisa lämnar outplånliga spår i USA", skriver han på Twitter.

Den tidigare republikanske presidenten George W Bush säger i ett uttalande att "hon ägnade många av sina 87 anmärkningsvärda år åt strävan efter rättvisa och jämlikhet, och hon inspirerade mer än en generation kvinnor och flickor".

Bernie Sanders, senator från Vermont och tidigare presidentaspirant för Demokraterna kallar henne för en av de största domarna i modern tid i USA. "Hon kommer att bli ihågkommen som en utomordentlig förkämpe för rättvisa och jämställdhet", skriver han på Twitter.

Skrev historia

Det är inte bara politiker som utrycker sin sorg och uppskattning. Författaren Stephen King kallar henne för en gigant på Twitter och uppmanar till att rösta på Demokraterna i det kommande presidentvalet i USA. "Se till att det inte blir en ny Kavanaugh (konservativ domare nominerad av Donald Trump, reds anm) som ersätter henne. Snälla rösta blått (på Demokraterna)", skriver han.

Skådespelaren Kerry Washington menar att Bader Ginsburg har gjort sig förtjänt av vila – "det är vår tur att kämpa", skriver Washington på Twitter.

Betsy West och Julie Cohen, som regisserade dokumentären "RBG", säger i ett uttalande att de liksom många andra amerikaner är förkrossade och påpekar att Ruth Bader Ginsburg hade skrivit historia genom sitt arbete för jämlikhet även om hon inte hade tagit plats i Högsta domstolen.

"När vi för flera år sedan frågade hur hon skulle vilja bli ihågkommen, svarade hon med sin karaktäristiska lågmäldhet 'Helt enkelt som någon som gjorde vad hon kunde, med sin begränsade talang, för att föra samhället i den riktning som jag vill att det ska gå för mina barn och barnbarn'".

Emma Gyllestad/TT

Blommor och ljus utanför Högsta domstolen i Washington.
Blommor och ljus utanför Högsta domstolen i Washington.
Foto: Alex Brandon/AP/TT

Utrikes

Protester belyser korruption i Bulgarien

'Avgå!' ropar en demonstrant under en regeringskritisk demonstration utanför parlamentet i Bulgariens huvudstad Sofia tidigare i september.
Foto: Valentina Petrova/AP/TT
Utrikes
Utrikes Trots demonstranternas krav på premiärministerns avgång efter korruptionsanklagelser, vägrar Bulgariens regeringschef att ge upp. I stället har han föreslagit en grundlagsändring – i ett försök att köpa sig tid, enligt kritiker.
Nu är många oroliga att demokratin är under hot i Bulgarien – medan EU står och tittar på.

Gatorna i den bulgariska huvudstaden Sofia har de senaste månaderna fyllts av människor som marscherat i protest mot korruption. Demonstrationerna har vid flera tillfällen blivit våldsamma och deltagare fått föras till sjukhus. Vid en marsch i början av september behövde nästan 200 personer vård, varav åtminstone hälften var poliser.

Den pågående oron i EU:s fattigaste medlemsland startade redan före sommaren.

Palats på stranden

Hristo Ivanov, en 45-årig politiker som just grundat anti-korruptionspartiet Ja, Bulgarien!, begav sig till en offentlig strand vid Bulgariens Svartahavskust. Stranden hade stängts av utav polisen, som skyddade en annan hög politiker, med starka band till korruption och landets finansiella elit.

– Han hade i princip byggt ett palats på stranden och använde statens pengar för att blockera stranden. Hristo Ivanov reste dit för att demonstrera hur galen hela situationen har blivit i Bulgarien, säger Valeriya Mechkova, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, men född och uppvuxen i Bulgarien.

När allmänheten fick höra om stranden detta blev det gnistan som tände proteströrelsen.

Bulgariens president, Rumen Radev, slog sig samman med demonstranterna och fördömde husbygget och den korruption som det representerar. I Bulgarien är presidenten visserligen statschef, men regeringen med premiärministern i spetsen har den verkställande makten. Det dröjde inte länge innan polis och åklagare gjorde en räd mot presidentens kontor och grep flera av hans medarbetare. Vilket förstås knappast lugnade demonstranterna.

"Används för att skrämma"

– De gjorde tillslaget för att skrämma presidenten, som kritiserat regeringen. De sa såklart att det inte var orsaken, men det är inte ovanligt i Bulgarien att statliga representanter används för att skrämma folk, säger Valeriya Mechkova.

President Radev, en populär figur som lite oväntat blev nominerad av det socialistiska partiet, gick till val på anti-korruption. Hans regeringskritik i somras spädde på de politiska spänningarna mellan honom och Bulgariens premiärminister, Boyko Borissov, som står i centrum för de pågående protesterna. Demonstranterna kräver att premiärministerns mitten-höger-regeringen genast avgår – vilket den redan gjort två gånger, varpå den blivit omvald.

– Premiärministern har nära kopplingar till korruptionen. De senaste månaderna har bilder och inspelningar läckt som bekräftar hans inblandning och att han tjänat pengar på det, säger Georgi Gotev, bulgarisk journalist baserad i Bryssel och grundare av webbtidningen Euractiv.

Han säger att läckorna råkade sammanfalla med att mängder av bulgariska medborgare bosatta utomlands tvingades resa hem på grund av covid-19 och att de tog med sig en icke-accepterande syn på den korruption som genomsyrar det bulgariska samhället.

– Många av dem har deltagit i demonstrationerna. De vill kunna stanna i Bulgarien, men de kräver förändring, säger Georgi Gotev.

Vägrar avgå

Proteströrelsen kräver också att landets chefsåklagare Ivan Geshev avgår, som brett anses vara en marionett i händerna på den korrupta politiska eliten. Geshev var den som låg bakom räden mot presidentens kontor efter att presidenten stått upp för demonstranterna.

– Han är den som ska fungera som kontrollmekanism av maktfördelningen, men i stället springer han oligarkernas ärenden, säger statsvetaren Valeriya Mechkova.

Många anser att Ivan Geshev fick sitt jobb av det politiska råd där premiärministerns parti och allierade har makten just för att skydda premiärministern.

– Han gör allt han kan för att åtala premiärminister Borissovs meningsmotståndare, men de foton och inspelningar som läckt har fortfarande inte fått honom att starta någon utredning, säger Georgi Gotev.

President Borissov har hittills vägrat avgå och heller inte pressats av sitt parti att göra det. Ett slag trodde man att det skulle ske, men i ett tv-sänt tal föreslog han då i stället att grundlagen skulle göras om.

– Men det handlar inte om att utöka hans makt utan om att han vill köpa sig tid och slippa nyval. Han har sagt att han ska avgå när lagändringarna är klara, säger Valeriya Mechkova.

För blir det ett omval nu så kan den politiska kartan sannolikt ritas om, säger journalisten Georgi Gotev. Det är inte alls säkert att Borissovs höger-mitten-allians, sedan 2017 med stöd av högerextrema, skulle vinna igen.

En förändring

Demonstranterna kommer från hela den politiska skalan och en del unga är inte ens speciellt politiska utan vill bara se en förändring.

Samtidigt har Bulgarien tömts på unga, som tappat hoppet om en framtid i landet. Statsvetaren Valeriya Mechkova är själv en av dem. Hon oroas över att trots de växande protesterna i EU:s östra hörn har det varit tyst från Bryssel. När det gäller Ungern och Polen har EU ofta kritiserat att demokratin är satt på undantag, men inte i fallet Bulgarien, påpekar hon. Trots att journalister och oliktänkande tystas och medier köps upp och stoppas.

– EU fortsätter att ge bidrag som hamnar i fickorna på oligarkerna, så i princip fortsätter de att finansiera vårt system, säger hon.

– Det är oroande, men jag tror att det beror att vår premiärminister inte har en anti-europeisk retorik och att hans parti tillhör den största partigruppen i EU.

Journalisten Georgi Gotev säger att EU inte längre kan stå och tyst titta på.

Moa Kärnstrand/TT

Den 2 september hölls en stor demonstration mot regeringen i Bulgariens huvudstad Sofia. Hundratals poliser kallades in för att hindra stenkastande demonstranter från att komma närmare parlamentsbyggnaden.
Den 2 september hölls en stor demonstration mot regeringen i Bulgariens huvudstad Sofia. Hundratals poliser kallades in för att hindra stenkastande demonstranter från att komma närmare parlamentsbyggnaden.
Foto: Valentina Petrova/AP/TT
En demonstrant slår på en trumma med en bild av Bulgariens premiärminister Boyko Borissov i samband med protester i huvudstaden Sofia i början av september.
En demonstrant slår på en trumma med en bild av Bulgariens premiärminister Boyko Borissov i samband med protester i huvudstaden Sofia i början av september.
Foto: Valentina Petrova/AP/TT
Demonstranter blundar och håller upp stjärnor som ska symbolisera EU:s medlemsstater i samband med en protest i mitten av augusti. Många av de som protesterar anser att EU har varit för tyst om den omfattande korruption i Bulgarien som de vill sätta ljuset på.
Demonstranter blundar och håller upp stjärnor som ska symbolisera EU:s medlemsstater i samband med en protest i mitten av augusti. Många av de som protesterar anser att EU har varit för tyst om den omfattande korruption i Bulgarien som de vill sätta ljuset på.
Foto: Valentina Petrova/AP/TT

FAKTA

Fakta: Bulgarien och protesterna

Protesterna i Bulgarien har pågått sedan början av juli, men föregås av många år av politiskt kaos. Mellan 2013–2014 skedde omfattande gatuprotester och två nyval. Hösten 2016 uppstod efter en lugnare period en ny politisk osäkerhet, då premiärminister Boyko Borisov avgick i protest mot segraren i presidentvalet, Rumen Radev, som Borisov betecknade som alltför Rysslandsvänlig. I det nyval som hölls 2017 blev Borisovs högerparti Gerb återigen klart parti, och trots sitt motstånd mot Radev bildade Borisov regering för tredje gången, nu med ett högerextremt parti.

Det ordinarie parlamentsvalet hålls till våren.

Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU, men kämpar fortfarande mot fattigdom och korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet. Bulgarien anses vara EU:s mest korrupta land.

Källa: Landguiden/ui.se

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Poliser åtalas efter häktesdöd i Colombia

Anhöriga till Javier Ordóñez, som dog efter att ha gripits av polis, bär hans kista under en begravningsmässa i Bogotá den 16 september.
Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Två poliser i Colombia åtalas för misshandel och dråp i ett uppmärksammat fall som utlöst omfattande protester mot polisvåld i huvudstaden Bogotá och andra städer i landet.

Det gäller gripandet av en man vid namn Javier Ordóñez, som senare dog i häkte. På en video syns hur poliser upprepade gånger använder elchockpistol mot mannen, medan han kvidande ligger på marken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Maduro och Pompeo i ordbråk: "Krigshetsare"

USA:s utrikesminister Mike Pompeo (bilden) kommer med hårda anklagelser mot Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Foto: Nicholas Kamm/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA:s utrikesminister Mike Pompeo passar på att rikta hårda ord mot Venezuelas president Nicolás Maduro under en resa i Sydamerika. Han anklagar bland annat presidenten för att ha "förstört sitt eget land" och kallar honom "narkotikalangare", med hänvisning till rättsliga anklagelser från USA:s regering.

– Vi vet att Maduroregimen har utarmat det venezuelanska folket, och att Maduro själv står anklagad för narkotikahandel. Det betyder att han måste lämna sin post, säger Pompeo under en presskonferens tillsammans med Irfaan Ali, president i Venezuelas grannland Guyana.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Demonstranter "grips, torteras och våldtas"

Valentin Stefanovitj, jurist och vice ordförande för Vjasna. Arkivbild från en tidigare TT-intervju 2014.
Foto: TT
Utrikes
Utrikes Människor förs bort i det tysta, misshandlas och utsätts för sexuellt våld.
Regimen i Belarus skyr inga medel när den stampar ned protesterna, enligt människorättsorganisationen Vjasna.
– Vi räknar alla med att kunna försvinna vilken dag eller minut som helst, säger Valjantsin Stefanovitj.
PREMIUM

Under de protester som skakat Belarus sedan det kraftigt ifrågasatta valet den 9 augusti har tusentals människor gripits. Många av dem anklagar myndigheterna för övervåld, tortyr och sexuella övergrepp. Flera har dött i samband med säkerhetsstyrkornas ingripanden.

De senaste två veckorna har situationen trappats upp, enligt juristen Valjantsin Stefanovitj, som är Vjasnas vice ordförande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL