Annons

Intensivt arbete efter dödsskjutning i Rinkeby

Ett omfattande utredningsarbete pågår efter dödsskjutningen av en man i 20-årsåldern i Rinkeby i västra Stockholm under torsdagskvällen.
Men på fredagen hade fortfarande ingen misstänkt frihetsberövats.
Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Polis kallades på torsdagskvällen till Rinkeby i västra Stockholm efter larm om att en person blivit skjuten.
Polis kallades på torsdagskvällen till Rinkeby i västra Stockholm efter larm om att en person blivit skjuten.Foto: Dennis Glennklev/TT

Dagen efter den uppmärksammade dödsskjutningen i Rinkeby fortsätter polisen med ett intensivt arbete. Nu genomför man bland annat dörrknackningar, samlar in övervakningsfilmer och sammanställer förundersökningsmaterial.

Polisen har dessutom utökade resurser i området.

Annons

– Ja, det är i trygghetsskapande syfte, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Redan på torsdagskvällen hölls en rad förhör och fortfarande återstår flera förhör med personer som av olika skäl kan vara intressanta för utredningen.

Larmades efter 18

– Det var mycket folk ute så vi pratar med väldigt många, säger Fahlström.

Däremot vill han inte uttala sig kring vad som har framkommit i förhören.

– Det är för tidigt att uttala sig om. Det är väldigt många förhör som ska sammanställas och ytterligare förhör som ska hållas, säger Fahlström.

Polisen kallades till platsen strax efter klockan 18 i torsdags efter larm om att en person hade blivit skjuten.

När polisen kom dit hittades en skottskadad man som först fick vård på plats och sedan fördes till sjukhus i ambulans. Vid klockan 20 meddelade polisen att mannen hade avlidit av sina skador.

Enligt vittnen lämnade minst en person brottsplatsen på motorcykel i samband med skottlossningen. Polisen har inlett en så kallad särskild händelse med anledning av dödsskjutningen, för att kunna frigöra resurser under insatsen.

Tio dödsskjutningar

Senare under natten misshandlades och rånades en person i Rinkeby av flera för denne okända personer. Huruvida händelsen kan kopplas till dödsskjutningen är inte fastställt.

– Det är självklart något man tittar på, men det är inget jag känner till, säger Per Fahlström.

Annons

Flera medier, däribland SVT , Dagens Nyheter och Expressen , rapporterade tidigt om att mannen som sköts till döds hade kopplingar till ett kriminellt gäng i Rinkeby. Ett gäng som i flera år legat i konflikt med ett annat kriminellt gäng.

Men det är uppgifter som polisen inte vill bekräfta.

– Det är ingenting vi kommenterar när det gäller den biten, säger Per Fahlström.

Under 2020 har hittills tio personer skjutits ihjäl i polisregion Stockholm, enligt polisen. Elva bekräftade skottlossningar har ägt rum i lokalpolisområde Rinkeby under året. I dem har två skadats och två avlidit.

Under 2019 sköts 17 människor ihjäl i regionen.

Robin Salomonsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons