Annons

Kriminalvårdsanställd anmäls för dataintrång

Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En anställd på Kriminalvården anmäls till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd, efter att den anställde gjort närmare 200 otillåtna sökningar på klienter i Kriminalvårdens register. Arkivbild.
En anställd på Kriminalvården anmäls till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd, efter att den anställde gjort närmare 200 otillåtna sökningar på klienter i Kriminalvårdens register. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En anställd på Kriminalvården misstänks ha gjort närmare 200 otillåtna sökningar på klienter i myndighetens register. Personen anmäls nu till åtal av Kriminalvårdens personalansvarsnämnd, skriver Publikt.

Samtliga sökningar ska ha skett under ett halvår, men enbart 22 av dem kan härledas till personens arbete.

Annons

Kriminalvårdens personalavdelning, som anmälde den anställde till personalansvarsnämnden, skriver i handlingarna att den anställde, som är en utbildad jurist och en mångårig medarbetare, borde ha vetat att sökningarna på klienterna var otillåtna. De befarar också att den anställde inte har skött sina faktiska arbetsuppgifter ordentligt i och med omfattningen på de otillåtna slagningarna.

Den anställde försvarar sitt agerande med att hänvisa till sin, enligt egen utsago unika kompetens, som medfört att kollegor har rådfrågat om klienter. Den anställde har även sagt att denne inte känt till att slagningarna var olagliga.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons