Annons

Polens ekonomi faller något mer än Sveriges

Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Under finanskrisen var Polen det enda EU-land som inte gick in i recession. Arkivbild från 2009 med den dåvarande premiärministern Donald Tusk.
Under finanskrisen var Polen det enda EU-land som inte gick in i recession. Arkivbild från 2009 med den dåvarande premiärministern Donald Tusk.Foto: Czarek Sokolowski

Polen befinner sig i recession för första gången sedan kommunisteran, enligt landets statistikmyndighet. En recession brukar definieras som ekonomisk tillbakagång två kvartal i rad, och detta har Polen nu alltså gått igenom. Under årets första kvartal minskade BNP med 0,4 procent, och nya siffror visar att minskningen under det andra kvartalet blev 8,9 procent.

Det är något mer än Sveriges BNP-fall, som blev 8,6 procent.

Annons

Polen var det enda EU-land som inte gick in i recession under finanskrisen 2008–2009, och har haft starka tillväxttal fram till nu. Under 2018 och 2019 var BNP-tillväxten 5,3 respektive 4,1 procent.

Den polska regeringen väntar sig att BNP-fallet under året kommer att bli 3,4 procent, medan prognosen från EU-kommissionen är ett ras på 4,3 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons