Annons

Resa i läsfåtöljen: "Tintins äventyr"

Tintins skapare Hergé var en resenär i läsfåtöljen. Han samlade på resebroschyrer, läste mängder av resereportage – och lät sedan Tintin ge sig ut i världen. Själv stannade han oftast hemma.
Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Tintin har rest som få andra i litteraturhistorien, men hans skapare Hergé begav sig sällan utanför Belgien. Arkivbild.
Tintin har rest som få andra i litteraturhistorien, men hans skapare Hergé begav sig sällan utanför Belgien. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Belgaren Georges Remi, känd under sitt alias Hergé, reser varken mycket eller långt under sin levnad. En gång följer han visserligen med ett svenskt lastfartyg från Antwerpen till Göteborg, dricker snaps med besättningen och får inspiration till Tintinalbumet "Koks i lasten".

Men i övrigt hämtar han nästan all inspiration från sin stora samling broschyrer, tidningsurklipp, föremål, foton och vykort från alla möjliga kulturer och länder, berättar Björn Wahlberg, ordförande i den svenska Tintinföreningen Generation T och översättare av de svenska Tintinalbumen.

Annons

– Hergé var en svamp som sög åt sig av allt i sin samtid. Rent generellt var han inte intresserad av historia och han var absolut inte intresserad av framtiden, men han var djupt fascinerad av sin egen samtid, han ville alltid vara en modern människa, säger han.

Reser nästan jorden runt

Tintin får upptäcka världen i Hergés ställe, i sällskap av den kritvita hunden Milou och den hetlevrade kapten Haddock bland många andra figurer.

Den första resan går till Sovjet. Seriealbumet "Tintin i Sovjet" publiceras 1929 i barnbilagan till den belgiska tidningen Le Vingtième Siècle. För att Tintins resande ska uppfattas så realistiskt som möjligt får seriefiguren yrkestiteln reporter.

Och som han reser, Tintin. Åren som följer kan han bocka av nästan samtliga kontinenter. Antarktis uteblir och till Australien kommer han aldrig riktigt fram, även om man enligt Björn Wahlberg får förmoda det då Tintin på sista sidan i albumet "Plan 714 till Sydney" är på väg dit.

"Inte åldrats med värdighet"

Tintins resor är dock inte helt okontroversiella och har på senare år kritiserats för stereotypa skildringar av olika kulturer.

2012 blossade en debatt upp om de fördomsfulla skildringarna av kongoleser i "Tintin i Kongo". Seriealbumet utspelar sig då Kongo ännu var i kolonialmakten Belgiens grepp.

– Kritiken kommer och går i vågor. Det är klart att med moderna glasögon 2020 så ser man att vissa saker inte har åldrats med värdighet. Det kan de inte göra heller, eftersom Hergé levde i en annan tid och det fanns andra fördomar och andra moraliska koder då än vad vi har i dag.

Oskar Carlsson/TT

Fakta: "Tintins äventyr"

Fakta: "Tintins äventyr"

Tintin (vars namn på franska ungefär betyder: ingenting alls) föddes den 10 januari 1929, när den belgiske serietecknaren Georges Remi (1907-1983), alias Hergé, publicerade det första seriealbumet "Tintin i Sovjet" i barnbilagan till tidningen Le Vingtième Siècle.

Totalt utkom 24 album i serien "Tintins äventyr", det sista 1976, med ett rikt galleri av olika färgstarka figurer – som den hetlevrade kapten Haddock, den förvirrade professor Kalkyl och de klantiga poliserna Dupond och Dupont. Vid Tintins sida finns ständigt också hans trogna hund Milou.

Tintin är journalist men utövar sällan sitt yrke. Äventyren kommer emellan och under dessa tar sig Tintin fram med alla möjliga färdmedel: fraktfartyg, flygplan, tåg, ubåt, helikopter och månraket.

Han kör även bandvagn på månen. Men det ovanligaste "färdmedlet" är enligt Björn Wahlberg en kondor, en stor fågel i Peru.

– Milou har fångats av en kondor på ett berg. Då klättrar Tintin upp och räddar Milou, men kondoren går till attack. Tintin tar tag i klorna och kondoren blir som en fallskärm ungefär. Det är väl det ovanligaste han har rest med, säger Björn Wahlberg.

Fakta: Resa i läsfåtöljen

Fakta: Resa i läsfåtöljen

Litteraturen är full av reseberättelser. I en tid då man inte kan eller kanske inte vill resa tipsar vi om litterära reseskildringar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons