Annons

Storägare säger ja till SAS-stöd

Flygbolaget SAS styrelse har reviderat sin plan för kapitaltillskott och rekonstruktion av skuldberget. Med den nya planen har bolaget säkrat stöd från bolagets två största ägare: den svenska och danska staten. Även Wallenbergsfären godkänner upplägget.
Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
SAS har under coronakrisen, som alla konkurrenter, tvingats parkera stora delar av flygplansflottan till följd av reserestriktioner och minskad efterfrågan. Arkivbild
SAS har under coronakrisen, som alla konkurrenter, tvingats parkera stora delar av flygplansflottan till följd av reserestriktioner och minskad efterfrågan. ArkivbildFoto: Vidar Ruud NTB/Scanpix/TT

SAS-aktien backar 3,5 procent efter beskedet och har därmed tappat över hälften av sitt värde sedan årsskiftet.

Den så kallade rekapitaliseringsplanen som nu har anpassats för att blidka storägarna inkluderar bland annat en riktad emission av stamaktier på drygt två miljarder kronor och en företrädesemission av nya stamaktier på nästan fyra miljarder kronor. Där ingår även emissioner av så kallade hybridobligationer till huvudägarna på sex miljarder.

Annons

SAS kommer att hålla en extra stämma den 22 september för att godkänna stödpaketet, till vilken även ska läggas SAS-avtalet med norska staten som ger 500 miljoner kronor för att upprätthålla en viss nivå av nätverkskapacitet.

"Tillsammans med den nya finansiering som beskrivs ovan säkerställer detta att SAS får tillgång till den nödvändiga finansieringen om 12,5 miljarder kronor", skriver SAS.

Inför extrastämman måste även långivare godkänna konvertering av befintliga hybridobligationer och obligationer. Ett möte med fordringsägare är planerat till den 2 september.

"SAS framtid är beroende av ett framgångsrikt utfall av den Reviderade Rekapitaliseringsplanen såväl som att 4 miljarder SEK i effektivitetsförbättringar uppnås genom att Bolagets kostnadsstruktur anpassas för att möta en ny situation med lägre efterfrågan", skriver Carsten Dilling, styrelseordförande i SAS, i en kommentar.

Joakim Goksör/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons