Kultur och nöje

Summerburst 10-årsjubilerar digitalt

Årets Summerburst blir ett digitalt evenemang, där publiken kommer att kunna chatta med artisterna medan konserterna pågår. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Festivalen Summerbursts planerade 10-årsjubileum fick ställas in på grund av coronapandemin. Nu är det dock klart att man i stället kommer att fira digitalt, med en rad direktsända konserter på strömningsplattformen Twitch.

På scenen den 21–22 augusti står bland annat Rebecca & Fiona, Will Sparks, Meduza och Jubël.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

”Cyrano är en bra pjäs att komma tillbaka med”

Regissören Johannes Schmid och skådespelaren Johannes Wanselow inför premiären av Cyrano de Bergerac på Hipp.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Scen På lördag 19 september är det premiär för Cyrano de Bergerac på Hipp i Malmö - en drömpjäs för regissören Johannes Schmid och en drömroll för skådespelaren Johannes Wanselow som spelar huvudrollen som Cyrano. - Jag vill åt den äkta känslan i att inte våga älska sig själv och därför inte heller kunna älska någon annan. Det är det som driver min Cyrano, självhatet och att han därför döljer sig bakom sånt som poesi och fäktning, säger Johannes Wanselow om sin roll.

På Hipps scen har ett klassiskt, svenskt bibliotek byggts upp. Höga bokhyllor är fyllda med lockande bokryggar och här finns också en spricka i väggen där en hel lite orkester med piano, cello och violin får plats. I biblioteket är det dags för bokcirkelträff när Johannes Schmids Cyrano de Bergerac inleds. Publiken i Hipps salong får sedan följa cirkelmedlemmarnas resa in i berättelsen om Cyrano.

- Cyrano görs ofta i komprimerade versioner men vi ville köra hela pjäsen. Samtidigt måste den vara spelbar, det är hundra roller i verkligheten. Då kom idén om läsecirkeln och biblioteket, förklarar Johannes Schmid. Cyrano handlar om fantasin och att ordet har så mycket makt. Alla de här personerna på biblioteket dyker mer och mer in i fantasin och texten blir verklighet för dem. Det erbjuder en stor lekfullhet också när det är en pjäs där man går in genom en port och plötsligt landar i den riktiga Cyrano.

Stor näsa

Pjäsen Cyrano de Bergerac skrevs av den franska författaren Edmond Rostand 1897 och är en fantasifull skildring av den verklige 1600-talsförfattaren Cyrano de Bergerac. Cyrano är framgångsrik både i strid och som ordkonstnär men också övertygad om att hans livs kärlek Roxane inte kan älska honom eftersom han är så ful med sin stora näsa. Han gör därför en överenskommelse med den vackra men korkade Christian, som Roxane är kär i, om att Christian ska förklara sin kärlek till Roxane med hjälp av Cyranos vackra ord. Frågan blir då så klart vem det egentligen är Roxane blir förälskad i?

- Jag pratade om olika projekt med Kitte (Wagner, chef på Malmö stadsteater, reds. anm) och hon frågade om det inte fanns någon klassiker jag hade lust att göra och då dök plötsligt Cyrano upp, berättar Johannes Schmid som tidigare satt upp den moderna ungdomspjäsen Paranoid park på Malmö stadsteater.

- Man har nog som regissör alltid en dröm om att sätta upp den och den har också så mycket med nutiden och vårt samhälle att göra, fortsätter han. Det här att spela en roll, att låtsas vara någon annan, att snygga till sin profil. Sedan är det så klart en maffig, stor och fin historia.

Josefin Iziamo och Johannes Wannselow i Cyrano de Bergerac på Hipp.
Foto: Emmalisa Pauly

Hjälte av futtighet

För skådespelaren Johannes Wanselow är Cyrano också den verkliga drömrollen.

- Jag älskar Cyrano, säger han med stort eftertryck. Han är hjälte av futtighet men också den största och ädlaste. Och jag tycker så mycket om den här futtigheten. Hela hans liv är ett misslyckande samtidigt som han kämpar för sina ideal in i det sista. Jag blir otroligt drabbad av pjäsen och av Cyranos öde och det är nog något i honom som påminner om mig själv. Sedan utspelas sista akten tjugo år senare och det är sällan man får spela en karaktär som inte bara är här och nu. Då kan man kosta på sig att vara naiv från början och klokare mot slutet.

Cyrano de Bergerac är välspelad genom historien som pjäs och även som opera, och det finns också ett antal filmatiseringar där den mest kända nog är den franska regissören Jean-Paul Rappeneaus version från 1990 med Gerard Depardieu som Cyrano.

- Visst har man mycket bilder med sig som Depardieus Cyrano och kanske också Steve Martin-filmen, men pjäsen är också jättespännande, säger Johannes Schmid. Just kombinationen av drama och komedi och att den har alla de här färgerna från slapstick till fånig komedi, jättemycket poesi och humor i språket och ett stort djup i känslorna. Den är på många sätt tre, fyra pjäser i en och har en enorm utveckling från första till femte akten.

- Det stora med den här pjäsen är också de här känslodjupen som ofta saknas om man jämför med till exempel en Moliérekomedi, lägger Johannes Wanselow till.

Nyskriven musik

Vi sitter i Hipps foajé under intervjun och mot slutet av samtalet tränger mjuka pianotoner från scenen genom väggarna. Det är den lilla orkestern som repeterar. Cyrano de Bergerac bjuder nämligen inte bara på bibliotekskänsla, läsecirkel, humor, poesi och olycklig kärlek utan också nyskriven musik av Toni Martin Dobrzanski som framförs live på scen.

- Musiken är en stor del av den här pjäsen, berättar Johannes Schmid. Det är många år sedan jag gjorde en pjäs utan levande musik, för mig är musiken ett stort teatralt medel och har för mycket makt för att man inte ska jobba öppet med den. På scen blir den ytterligare en medspelare som agerar med, stöder och kontrasterar.

- Man vågar verkligen vara ännu större i sina känslor om man har levande musik på scenen, konstaterar Johannes Wanselow.

Törstiga efter kultur

Cyrano de Bergerac är den första pjäs som spelas på Hipp efter att premiären av vårens stora föreställning Tartuffe fick ställas in när coronapandemin slog till. Johannes Schmid och Johannes Wanselow är överens om att Cyrano känns som en väldigt bra pjäs att komma tillbaka med.

- Alla är så törstiga efter kultur och bildning nu och det är också vad det handlar om här, menar Johannes Schmid.

- Ja, och det är också som att man i tider som dessa fått syn på någon slags längtan efter de stora känslorna, säger Johannes Wanselow. Allt det här med att sitta hemma i soffan och att jobba hemifrån – jag har känt en enorm längtan efter att få försvinna i väg i fantasin och tanken. Men det är lite skakiga ben nu inför premiären, som en landskamp för en fotbollsspelare, man brukar säga att det tar några matcher att komma igång.

Johannes Wanselow och Karin Lithman i Cyrano de Bergerac.
Foto: Emmalisa Pauly

Lyxigt för publiken

Att premiären blir för en liten publik, max femtio personer i Hipps salong som har drygt 400 platser, väljer Johannes Wanselow och Johannes Schmid att se positivt på.

- Vi vet så klart inte hur det är att spela för bara femtio men jag tänker så här - publiken precis som vi på scenen är med om något unikt. I vanliga fall är publiken en folkmassa men nu kommer man att känna och verkligen se just de här femtio, säger Johannes Wanselow.

- Det blir väldigt lyxigt för dem, konstaterar Johannes Schmid. Och de får en berörande, känslosam, känslointensiv pjäs där de kommer att följa de här tio personerna i läsecirkeln och göra samma emotionella resa som de gör.

- Just den här formen gör att publiken kommer att känna att det här gjorde vi ihop, det är mäktigt, säger Johannes Wanselow.

FAKTA

Fakta

Johannes Schmid

Född: 1973 i Vilsbiburg i Tyskland

Bakgrund: Tysk regissör, numera är bosatt i Stockholm. Har regisserat över 45 produktioner över hela Europa, bland annat på Bayerisches Staatsschauspiel München, Deutsche Oper am Rhein och Teatro alla Scala Milano, samt gjort tre prisbelönade spelfilmer. I Sverige har han bland annat iscensatt Vampyren på Läckö Slotts Opera. Regisserade ungdomspjäsen Paranoid Park för Unga Malmö Stadsteater. Översätter också svensk dramatik till tyska

Aktuell: Som regissör för Cyrano de Bergerac som har premiär på Hipp i malmö 19 september.

Johannes Wanselow:

Född: 1982 i Umeå

Bakgrund: Skådespelare utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2002–2006. Har arbetat på Malmö stadsteater sedan 2015 och bland annat medverkat i Trettondagsafton, Folkets fiende, Livläkarens besök, Karl Bertil Johnssons julafton, Monicas vals och Jag mig själv och ... Har även medverkat i föreställningar på Malmö opera, nu senast Skönheten och odjuret.

Aktuell: Som Cyrano i Cyrano de Bergerac som har premiär på Hipp 19 september.

Kultur och nöje

The Smashing Pumpkins släpper dubbelalbum

Billy Corgan och The Smashing Pumpkins är tillbaka med både ett kommande dubbelalbum och en animerad serie. Arkivbild.
Foto: Owen Sweeney/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det amerikanska rockbandet The Smashing Pumpkins släpper dubbelalbumet "Cyr" den 27 november – gruppens första album sedan 2018 års "Shiny and oh so bright", som släpptes efter en längre tids uppehåll.

Som om det inte vore nog med nyheter på Smashing Pumpkins-fronten meddelar bandet även att den animerade miniserien "In ashes", skriven av bandets sångare Billy Corgan och med musik från det kommande albumet, har premiär på nätet den 25 september, skriver Variety.

Kultur och nöje

Topplistorna: Leksell fortsätter att dominera

Victor Leksell är fortsatt etta på albumtoppen. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Topplistorna är i princip oförändrade jämfört med förra veckan. Victor Leksell toppar albumlistan med "Fånga mig när jag faller" och "Mood" med 24KGoldn och Iann Dior ligger fortfarande etta på singellistan. Klättrar gör Maximus med "Galen".

Album:

1. (1) Victor Leksell: "Fånga mig när jag faller"

2. (2) Yasin: "98.01.11"

3. (3) Pop Smoke: "Shoot for the stars aim for the moon"

4. (4) The Weeknd: "After hours"

5. (5) Harry Styles: "Fine line"

6. (7) Newkid: "Mount Jhun"

7. (6) Juice Wrld: "Legends never die"

8. (9) Lewis Capaldi: "Divinely uninspired to a hellish extent"

9. (10) Veronica Maggio: "Fiender är tråkigt"

10. (14) Billie Eilish: "When we all fall asleep, where do we go?

11. (13) Dree Low: "Flawless"

12. (11) Estraden: "Mellan hägg och syrén"

13. (12) Dree Low: "Tunnelseende"

14. (16) Molly Sandén: "Det bästa kanske inte hänt än"

15. (15) Einár: "Welcome to Sweden"

16. (19) Haval: "Inloggad"

17. (17) Hov1: "Vindar på Mars"

18. (Ny) Stefan Nykvist: "Stefan Nykvist"

19. (22) Dua Lipa: "Future nostalgia"

20. (18) Veronica Maggio: "Satan i gatan"

Singlar:

1. (1) 24KGoldn featuring Iann Dior: "Mood"

2. (2) Zara Larsson & Carola: "Säg mig var du står"

3. (3) Victor Leksell: "Svag"

4. (12) Maximus: "Galen"

5. (8) Einár featuring Sami: "Feelings"

6. (6) Joel Corry featuring MNEK: "Head & heart"

7. (7) Cardi B featuring Meghan Thee Stallion: "Wap"

8. (5) Jawsh 685 & Jason Derulo: "Savage love (Laxed – siren beat)"

9. (4) Molly Sandén featuring Newkid: "Jag mår bra nu"

10. (9) Miss Li: "Komplicerad"

11. (10) The Weeknd: "Blinding lights"

12. (11) Victor Leksell: "Bedövning"

13. (17) Tate McRae: "You broke me first"

14. (13) Pop Smoke featuring Lil Tjay: "Mood swings"

15. (15) Norlie & KKV och Junie: "Komma över dig"

16. (14) Dababy featuring Roddy Ricch: "Rockstar"

17. (18) Harry Styles: "Watermelon sugar"

18. (51) Internet Money & Gunna featuring Toliver & Nav: "Lemonade"

19. (19) Pop Smoke featuring Lil Baby & Dababy: "For the night"

20. (21) Darin: "En säng av rosor"

Källa: GLF

Kultur och nöje

Kattaktivist från "Tiger king" får egen serie

Carol Baskin på sitt djurskyddscenter i Florida. Arkivbild.
Foto: Loren Elliott AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Kattaktivisten Carol Baskin, känd från den uppmärksammade dokumentärserien "Tiger king", får sin egen tv-serie.

Enligt Variety kommer den nya serien att kretsa kring paret Baskin och deras arbete mot djurplågeri. Tillsammans driver paret ett djurskyddscenter för stora katter i Florida.

Förutom sin förkärlek för katter, blev Carole Baskin också känd i samband med att hennes dåvarande make Don Lewis försvann under mystiska omständigheter 1997. Vissa, däribland huvudrollsinnehavaren i "Tiger king"-serien Joe Exotic, hävdar att Carole Baskin var inblandad i försvinnandet.

Det är ännu inte klart när den nya tv-serien kommer att gå att se.

Kultur och nöje

Weinstein blir av med kunglig medalj

Filmproducenten Harvey Weinstein avtjänar ett 23-årigt fängelsestraff för våldtäkt och sexuellt övergrepp. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den sexbrottsdömde filmproducenten Harvey Weinstein blir av med den kungliga hedersmedalj han fick av det brittiska kungahuset 2004.

Weinstein fick hedersutmärkelsen för sina insatser i filmbranschen. I mars i år dömdes han till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuellt övergrepp – en dom han nu avtjänar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Kultur och nöje

5 845 sökande på fyra nya jobb

5 845 personer var arbetslösa i kultur- och mediasektorn i slutet av augusti enligt Arbetsförmedlingens statistik. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Arbetslösheten inom kultur- och mediasektorn har ökat drastiskt under coronapandemin. Det visar Arbetsförmedlingens statistik.

I slutet av augusti var 5 845 personer i Sverige öppet arbetslösa eller deltagare i något av Arbetsförmedlingens program. Det kan jämföras med 2 509 personer vid samma tid året före.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sjunket krigsskepp funnet utanför Danmark

Marinarkeologer har hittat vraket 150 meter från land, på 3,5 meters djup.
Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde
Kultur och nöje
Danmark Danska marinarkeologer har hittat ett nästan 400 år gammalt skeppsvrak på havsbotten utanför Lollands sydkust.
PREMIUM

Skeppet, som ligger på endast 3,5 meters djup, tros ha sjunkit vid Sjöslaget vid Femern 1644, då den svenska flottan besegrade den danska.

Vraket är med stor sannolikhet det danska örlogsskeppet "Delmenhorst", som enligt det danska Vikingaskeppsmuseet var ett av de tre skepp som sänktes under slaget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sjunket krigsskepp funnet utanför Danmark

Marinarkeologer har hittat vraket 150 meter från land, på 3,5 meters djup.
Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Danska marinarkeologer har hittat ett nästan 400 år gammalt skeppsvrak på havsbotten utanför Lollands sydkust. Skeppet, som ligger på endast 3,5 meters djup, tros ha sjunkit vid Sjöslaget vid Femern 1644, då den svenska flottan besegrade den danska.

Vraket är med stor sannolikhet det danska örlogsskeppet "Delmenhorst", som enligt det danska Vikingaskeppsmuseet var ett av de tre skepp som sänktes under slaget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL