Annons

Amazon tågar in – så kan priserna påverkas

Amazon är på intåg i Sverige. Nu återstår det att se hur mycket prispressare företaget blir.
– Amazon är intebilligast på allt, men i många fall kan konsumenten absolut få en billigare prislapp, säger Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt.
Publicerad 15 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
– Den svenska marknaden har följt Amazons utveckling och varit rädd länge. Och i takt med det har det kommit bolag som gjort e-handeln i Sverige väldigt enkelt och snabb, både e-handlar och smarta betallösningar. Det tar bort lite av Amazons genomslagskraft, säger Carl Vult von Steyern.
– Den svenska marknaden har följt Amazons utveckling och varit rädd länge. Och i takt med det har det kommit bolag som gjort e-handeln i Sverige väldigt enkelt och snabb, både e-handlar och smarta betallösningar. Det tar bort lite av Amazons genomslagskraft, säger Carl Vult von Steyern.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Jämförelsesajten prisjakt.nu, som även är verksam i bland annat Frankrike och Storbritannien, har undersökt prisskillnaden mellan Amazon och andra e-handlare i länderna – för att försöka ge en hint om vad den svenska marknaden har att vänta.

Slutsats: Amazon pressar priserna rejält.

Annons

– Priserna kan skilja allt från några kronor till tusenlappar mellan Amazon och andra e-handlare. Men många lokala aktörer står sig bra, även om Amazon finns på samma marknad, säger Carl Vult von Steyern.

I Frankrike är Amazon, enligt undersökningen, billigare än e-handelsbutiken Zalando på knappt 3 400 produkter, motsvarande 74 procent, medan Zalando är billigare på 23 procent. Aktörerna har samma pris på tre procent av varorna.

"Prispressen kommer öka"

Tittar man på den brittiska marknaden och jämför Amazon med näthandelsjätten Ebay, så har Amazon ett lägre pris på drygt 9 850 produkter, motsvarande 43 procent – medan Ebay är billigare på 52 procent av produkterna.

– Det är långt ifrån omöjligt att etableringen leder till ett nytt priskrig i Sverige, när Amazon pressar med sina globala muskler. Och Amazon kan verkligen konkurrera med sitt enorma utbud, säger Vult von Steyern.

– Det kommer att bli tufft för många handlare som väljer att inte synas på sajten. Men med det sagt finns det många aktörer i de länderna där Amazon finns i dag och det går fortfarande bra för dem, fortsätter han.

Påskyndad utveckling

Och tajmningen för den globala jättens intåg kan vara helt perfekt, enligt Carl Vult von Steyern. Sverige var en mogen marknad redan före pandemin, men sedan våren har utvecklingen skickats flera år fram i tiden.

– Beteendet här är mycket mer utvecklat i dag än bara för några månader sedan. Det är inte bara det att det är mer som handlas på nätet, det är också många nya grupper som e-handlar. I och med att många av dem är relativt nya i e-handel, är de inte lojala mot en viss handlare. Där har Amazon ett bra läge att vinna marknadsandelar, säger han.

Å andra sidan kan bjässen vara flera år för sent ute för att få ett ordentligt genomslag.

– Den svenska marknaden har följt Amazons utveckling och varit rädd länge. Och i takt med det har det kommit bolag som gjort e-handeln i Sverige väldigt enkelt och snabb, inom bland annat lagerhållning, snabb distribution och smarta betallösningar. Det tar bort lite av Amazons unika kraft.

Samtidigt siar Vult von Steyern om att många av de största aktörerna i Sverige sannolikt inte kommer etablera sig på sajten, med hänvisning till att många utländska aktörer valt samma väg.

Annons

– Det blir väldigt spännande att se vad som händer i höst. Möjligen börjar årets fjärde kvartal med en Black Friday som slänger om prisbilden helt och ger bra möjligheter för svenskarna att göra bra klipp, säger Carl Vult von Steyern.

Åsa Johansson/TT

Fakta: Amazons priser jämfört med konkurrenternas

Fakta: Amazons priser jämfört med konkurrenternas

Amazon UK jämfört med Asos

Amazon har billigare pris på 1 259 produkter (69 procent)

Asos har billigare pris på 426 produkter (23 procent)

Aktörerna har samma pris på 131 produkter (7 procent)

Amazon UK mot Currys PC World

Amazon har billigare pris på 1 386 produkter (57 procent)

Currys PC World har billigare pris på 382 produkter (16 procent)

Aktörerna har samma pris på 677 produkter (28 procent)

Amazon FR mot Cdiscount

Amazon har billigare pris på 3 954 produkter (38 procent)

Cdiscount är billigare på 3 275 produkter (31 procent)

Aktörerna har samma pris på 3 215 produkter (31 procent)

Amazon FR mot Fnac

Amazon är billigare på 4 257 produkter (73 procent)

Fnac är billigare på 604 produkter (10 procent)

Aktörerna har samma pris på 935 produkter (16 procent)

Källa: Prisjakt.se

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons