Annons

Gotland har flest covidfall i landet

Förra veckan var Gotland den region i Sverige som hade flest bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare.
Enligt smittskyddsläkare i regionen står besökare för över 40 procent av fallen.
Publicerad 15 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Smittspridningen på Gotland av covid-19 har ökat i sommar. För att minska den har bland annat covidriddare satts in.
Smittspridningen på Gotland av covid-19 har ökat i sommar. För att minska den har bland annat covidriddare satts in.Foto: Sören Andersson/TT

Antalet fall på ön har stigit kraftigt varje vecka, speciellt sedan midsommarveckan, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Och förra veckan hade Gotland flest bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare, skriver Helagotland.se.

Enligt myndighetens statistik över sjukdomsfall på regionnivå hade ön 34 fall – den högsta noteringen någonsin. Den innebär 57 fall per 100 000 invånare.

Annons

Men det är inte bara gotlänningar som smittats. Över 40 procent av fallen var personer som inte är folkbokförda i regionen, säger smittskyddsläkaren Sven Montelius.

– Av de 34 fallen förra veckan var 20 folkbokförda på Gotland och 14 var folkbokförda på annan ort. Statistik är svårt, vad är det egentligen man räknar på? Men visst finns det en smittspridning på Gotland, säger han till tidningen.

Samma vecka rapporterades inga intensivvårdsfall på ön. Majoriteten av de drabbade i regionen är unga människor som är friska i övrigt, enligt Montelius.

Tvåa på listan över flest fall per 100 000 invånare under förra veckan var Västra Götaland, med 39 fall. Minst antal fall var det i Västerbotten med 3 fall per 100 000 invånare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons