Annons

Kommunal: Äldrevård i skugga en klassfråga

Sjuksköterskor och läkare har stått i strålkastarljuset under pandemin, medan undersköterskorna som också arbetat i covidvården hamnat i skuggan. Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal, tycker det är otroligt frustrerande och anser att det handlar om klass.
Publicerad 15 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Tobias Baudin varnar för att de uppskjutna semestrarna och bristen på återhämtning kan slå tillbaka mot arbetsgivarna i form av högre sjukskrivningar. Arkivbild.
Tobias Baudin varnar för att de uppskjutna semestrarna och bristen på återhämtning kan slå tillbaka mot arbetsgivarna i form av högre sjukskrivningar. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Baudin påpekar att skyddet för de anställda inom äldreomsorgen inte alls nått upp till sjukhusens standard.

– Tittar man på skyddsutrustningen så ser det ut som att de ska till rymden. Det är klart att man ska skydda de som jobbar där, men för äldreomsorgen har det inte varit samma intresse, men så finns det heller inga läkare och få sjuksköterskor där, säger Tobias Baudin.

Annons

Han tror att det hänger samman med att undersköterskorna har lägre utbildning.

– Det är ett arbetaryrke. Jag hoppas att det ändras med coronapandemin, för den senaste tiden har alla pratat om äldreomsorgen och det är så välkommet.

Lite värre

Under sommaren har Tobias Baudin sett att Kommunals medlemmar på vissa håll haft svårt att få fyra veckors sammanhängande semester framför allt inom sjukvården, men även inom äldreomsorgen.

– Det har varit lite värre i år, även om det har varit extra viktigt i år när man vet att det är välfärdsarbetarna som har tagit Sverige igenom krisen och arbetat extremt hårt.

På en del håll har ersättning gått ut till de som flyttat delar av semestern utanför sommarmånaderna, men det är stora skillnader på hur höga ersättningarna är och i region Jönköping har ingen ersättning alls betalats ut.

Förhandlingar börjar

– Det är dumsnålt, säger Tobias Baudin.

Han varnar för att de uppskjutna semestrarna och bristen på återhämtning kan komma att slå tillbaka mot arbetsgivarna i form av högre sjukskrivningar.

– Risken är att folk kommer att söka sig därifrån och då får arbetsgivarna problem för vi vet att rekryteringsbehoven är enorma. Undersköterskor är stekheta på arbetsmarknaden och om de märker ett ointresse är det rätt att söka ett annat jobb.

Hotar med strejk

Kommunal hotar med strejk i höstens avtalsrörelse om fackförbundet inte får gehör för sina krav.

– Vi kommer att köra en stenhård avtalsrörelse. Vi kommer att kräva löneökningar, mer än andra på arbetsmarknaden. Vi kommer att kräva kortare arbetstider och ställa krav på semestern. Vi kan ytterst gå i strejk och det är fullt möjligt att det blir så den här gången, säger Tobias Baudin till TV4 Nyheterna.

Annons

Tobias Baudin hoppas att alla som stött vårdpersonalen genom att gå ut och klappa händerna på balkongen under pandemin nu ska visa sin uppskattning när avtalsförhandlingarna börjar.

Petronella Uebel/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons