Annons

Lukasjenko: Rysk hjälp utlovas till Belarus

Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger att den ryske presidenten Vladimir Putin utlovat hjälp för att trygga säkerheten i landet.
Samtidigt samlades tusentals demonstranter på gatorna i huvudstaden Minsk, efter begravningen av en aktivist som dött under protesterna.
Publicerad 15 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
På lördagen begravdes en demonstrant som dog i sammandrabbningar med polis under regimkritiska protester.
På lördagen begravdes en demonstrant som dog i sammandrabbningar med polis under regimkritiska protester.Foto: Sergej Grits/AP/TT

Den hårt ansatte presidenten Lukasjenkos utspel sent på lördagen kommer efter ett tidigare telefonsamtal med Putin. Lukasjenkos höjda tonläge citeras av den statliga nyhetsbyrån Belta.

– När vi talar om militära delar, då har vi en uppgörelse med Ryssland. Sådana situationer ingår i denna uppgörelse, sade Lukasjenko till cheferna för landets försvarsmakt.

Annons

Han säger också för att grannländerna Polen och Litauen genomför manövrar, bland annat med försvarsalliansen Nato, vilket han ser som en militär upptrappning.

Enligt nyhetsbyrån hotade Lukasjenko också med att avskeda de statligt anställda som går ut i strejk.

Nya protester

Tusentals samlades i huvudstaden Minsk för att hedra den aktivist som dödats i sammandrabbningar med polis i måndags. Regimkritiker skanderade "lämna" i en uppmaning till president Lukasjenko, andra höll upp bilder på demonstranter som skadats.

Nya demonstrationer väntas i Belarus, protester som växt i omfattning och styrka sedan valet den 9 augusti.

Allt fler från grupper som tidigare inte deltagit sällar sig till demonstrationerna, och varsel om sympatistrejker med de regimkritiska förstärker oppositionens kraft.

För första gången sedan valet, då Lukasjenko fick omkring 80 procent av rösterna, valde presidenten ett skärpt tonläge.

Direkt efter sitt telefonsamtal med Putin sade Lukasjenko att han inte behöver hjälp från utländska medlare för att lösa krisen.

– Vi kommer inte att ge bort landet till någon, sade han efter samtalet.

Putin i sin tur hade då lovat sitt stöd.

"Båda sidor uttryckte förtroende för att alla problem som har uppstått kommer att lösas snart", uppgav Kreml i ett uttalande.

EU planerar sanktioner

Annons

EU:s utrikesministrar enades på fredagen om att förbereda riktade sanktioner mot landets ledare. Baltikums premiärministrar kräver ett nytt, "fritt och rättvist" val med internationella observatörer, i ett gemensamt uttalande.

Även USA följer utvecklingen nära, säger den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo under en gemensam pressträff med Polens utrikesminister Jacek Czaputowicz på lördagen.

– Det gemensamma målet är att stödja det belarusiska folket att uppnå sin egen suveränitet, sin egen frihet, säger Pompeo.

Fakta: Belarus

Fakta: Belarus

Belarus har omkring 9,5 miljoner invånare och är till ytan knappt hälften så stort som Sverige.

Landet gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina och styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och dennes auktoritära regering.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: UI/Landguiden

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons