Sport

PG körde hem Snapphanerallyt

PG Andersson i sin Ford Fiesta.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Hässleholm
Motorsport PG Andersson vann Snapphanerallyt men duellen med Mattias Adielsson uteblev. Adielsson bröt redan på andra sträckan.

Det var inte helt oväntat den internationellt erfarne PG Andersson med Anders Fredriksson i högerstolen som stod om totalvinnare när EC Snapphanerallyt avgjordes med start och mål på Hässleholmsgården. Detta var även omstart på årets Rally-SM som lockat ett stort startfält ner till Skåne.

– Det var fantastiskt kul att det gick att genomföra denna tävling, ett stort eloge till arrangörerna för det, sa PG som tävlar för Årjängs MK och rattade en Ford Fiesta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Två funktionärer med kärlek till rallysporten

Per Malmström och Lars Nilsson från Jonstorp ställde upp som funktionärer på Snapphanerallyt.
Foto: Andreas Andersson
Sport
Motorsport Rally är för många inte bara en kort period som tävlingsförare eller kartläsare. För många är det så mycket mer än att sitta bakom ratten i en bil.

Det kan lika väl handla om att stå som vägvakt på en raksträcka eller att stå och anvisa personer på plats vid parkeringar. För Per Malmström och Lars Nilsson från Jonstorp är rally något som förenar och får folk att prata med varandra och trots att de båda försökt hålla viss distans till själva tävlandet så kom de själva till start i en Saab 99 appendix K fem gånger under 2019.

– Det är fantastiskt kul att rallysporten är tillbaka igen, sa Lars Nilsson som har varit ute i rallyskogen sen tidigt 80-tal och även kört en hel del tävlingar.

– Debuten var i Svalövspokalen 1981 så det var ju ett tag sen nu.

För många är det där med motorsport något som ligger i generna och något som går från generation till generation men så var inte fallet för de båda från nordvästra hörnet av Skåne.

– Nej, det bara blev så. Vi började åka och titta på tävlingar och sen var steget inte direkt stort till att börja köra själv. Det känns som om det var en enklare väg in i motorsporten på den tiden, anser Lars för vilken en av höjdpunkterna som förare kom just i Snapphanerallyt när han slutade som klasstvåa.

– Rallysporten har ändrats en del genom åren men så är det ju med det mesta i samhället. Men det är fortfarande lika kul att åka iväg på tävling och det oavsett om du kör själv, är funktionär eller bara vanlig publik, förklarade Nilsson som framhåller den gemenskapen som finns inom rallysporten.

– Ibland har man fått rycka in och skruva med kort varsel och det är en härlig adrenalinkick när man får ihop en bil och den kan rulla ut från servicen igen. Det finns så många historier, personer som har varit iväg, träffat den personen på den tävlingen ett visst år och ibland upptäcker man att man kommer ihåg samma saker från samma tävling.

Mats Jonsson tog sitt första SM-guld redan 1983 och har varit med ännu längre än Per och Lars. Med 18 SM-guld i bagaget gjorde Jonsson comeback på Snapphanerallyt efter en paus i fjor. Det räckte till en elfteplats.
Foto: Stefan Sandström

Jag står kvar en stund och pratar med Per och Lars och även vi har faktiskt ett gemensamt rallyminne, det från Sydsvenska rallyt och den fd Peugeot 205 som Harry Joki tog i mål i mitten av åttiotalet och det med samtliga fyra hjul pekandes åt olika håll och med varenda plåtdetalj skrynklig.

– Det var starkt att han fick den i mål. Han skrotade den rätt rejält nere vid Degeberga, minns Lars och vi försöker enas om det kan ha varit 1987. Det var i alla fall precis som i år när Patrik Flodin utmanade de snabbaste bilarna i de större klasserna, Jokis bil var bland det värsta som fanns med tvåhjulsdrift och vi var nog många i min generation som tyckte att det var bland de häftigaste bilarna som fanns just då.

– Stig Andervang och Stig Blomqvist hade ju även två Ford RS 200 till start en gång, Björn Waldegård försökte utmana med sin Toyota men var rätt så chanslös om jag minns rätt.

Att vi kom in på just Stig Andervang beror ju på att han även är på startlinjen i årets Snapphanerally och det i en Skoda den här gången.

Stig Andervang är fortfarande ute i skogarna. Legendaren från Fritsla lade av redan på 80-talet men har inte kunnat hålla sig borta.
Foto: Stefan Sandström

– Det är många som lämnar rallysporten för ett tag, du kanske får barn eller har annat som kräver lite uppmärksamhet och resurser men så en dag är du tillbaka igen. Det är så lite som behövs för att du åter ska ge dig ut i skogen och har du väl gjort det kan det mycket väl också bli en tävlingsbil på sikt, sa Lars Nilsson som tillsammans med Per Malmström kör för Hässleholms MK och alltså är tillbaka på startlinjen efter många års uppehåll.

– Men nu är det bara för att det är så kul. Det där med resultat är inte så viktigt länge. Men visst är det en viss känsla när man släpper upp kopplingen på en specialsträcka.

Sport

Publiken stannade hemma

HLMK:s egen Elias Lörd var en av dem som tvingades bryta i detta atypiska rally.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Motorsport Det blev ett speciellt rally den här gången. Utan publik och med rattrostiga ekipage fick arrangören HLMK och CG Wilke nya utmaningar.

Det var en glädjens dag för alla rallyälskare när det stod klart att EC Snapphanerallyt skulle genomföras. Men det var många frågetecken fram till att den första bilen rullade ut från Hässleholmsgården. Skulle det gå att genomföra ett publikfritt rally? Skulle det gå att hålla publiken på avstånd? Ja, till synes så hörsammades uppmaningen och på de ställen som Norra Skåne besökte var det endast gulvästade funktionärer på plats vilket också förarna intygade både till Rally Live som sände under hela tävlingen samt de tävlande som intervjuades av CG Wilke i samband med prisutdelningen och alla var tacksamma för all personal som ställde upp och även hade uppgifter som funktionärerna inte brukar ha. Samtliga deltagare sände också tacksamma hälsningar till rallypubliken som stannade hemma, en förutsättning för att det kanske ska kunna gå att genomföra resterande del av deltävlingarna av Rally-SM.

Det är med dialog och samarbete som tävlingen kunde bli av. Ett par sträckor fick strykas med kort varsel men på de tre sträckorna som avgjordes i dubbla upplagor var det verkligen publikfritt och det efter att arrangörerna hade tillsatt både en inre och yttre barriär för att hålla fartproven publikfria.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

”Kalle” klasstvåa bakom totaltvåan Flodin

Johan ”Kalle” Green.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Motorsport Johan ”Kalle” Green blev tvåa i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen. Men det gick inte att haka på Patrik Flodin som blev totaltvåa!

På förhand var det en SM-klass som stack ut från alla de andra, både i antalet deltagare och i potentiella vinnarbilar. Mitt i detta getingbo återfanns även de lokala åkarna Johan Green, Hässleholms MK, Hans Johansson, Olofströms MK, och Johannes Haraldsson, Hässleholms MK. Av dem blev det en tidig exit för Johannes via en avåkning redan på den första sträckan. Andra intressanta namn i startlistan i klassen var Patrik Flodin, Jonas Kruse, Jonas Åkesson samt Tom Kristensson som passade på att få lite mil i benen inför kommande internationella styrningar.

Patrik Flodin är alltid en frisk fläkt, det oavsett om det gäller att åka fort i skogen eller på bana. Till årets Snapphanerally kom han till start i en mycket potent Volvo 940 och Patrik, som tävlar för Ilsbo MK hade Göran Bergsten i högerstolen och drog upp ett högt tempo redan från start och han följdes närmast av Jonas Åkesson och Tom Kristensson. Johan Green följde med där efter och var på väg mot en bra tid på första varvet på Hovdala men blev sinkad av en puntkering.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Sex kaptensval till Europas Solheim Cup-lag

Europas vinnande lag i Solheim Cup förra året. Arkivbild.
Foto: Ian Rutherford/AP/TT
Sport
Sport

Europas Solheim Cup-kapten Catriona Matthew får själv ta ut halva laget inför mötet med USA i Toledo, Ohio, 4–6 september nästa år. Antalet europeiska kaptensval har nämligen utökats från fyra till sex, delvis som en följd av coronavirusets påverkan på golfvärlden.

– Vi kände att när spelarna inte tävlar så mycket och tävlingsprogrammen hänger lite i luften, så var det passande att ändra uttagningsprocessen, säger Catriona Matthew.

Två spelare får plats i laget via Europatouren, där 19-åriga svenskan Julia Engström just nu leder Solheim Cup-rankningen. Fyra spelare får plats via världsrankningen och sedan väljer Matthew övriga sex spelare i laget.

Europa är regerande mästare efter mötet på skotska Gleneagles i fjol. Då spelade Anna Nordqvist och Caroline Hedwall i det europeiska laget.

Sport

”Jag springer ifrån honom om det behövs”

Tim Ströbeck är inställd på att bli Hässleholms IF:s derbykung på torsdag, och det är sin snabbhet han tänker använda för det.
Foto: Robert Rolf
Sport
FOTBOLL Han har aldrig gjort ett derbymål mot IFK Hässleholm, men den nollan tänker HIF:s nye skyttekung Tim Ströbeck spränga på torsdag kväll och han vet hur.
– Vårt djupledsspel med boll är en styrka, och vi är snabbare än dem.

Det första Tim Ströbeck nämner är att han på grund av sjukdom missade fjolårets höstderby där HIF vände ett 0–2-underläge i paus till seger med 6–3.

– Man vill inte gärna missa ett derby även om det viktigaste är att poängen trillar in.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Sport

OS-hoppet avstår världscup – fruktar corona

Linnea Stensils under OS i Rio 2016. Arkivbild.
Foto: Tobias Röstlund/TT
Sport
Sport Världscupen i kanot är tillbaka – men det utan flera av de största stjärnorna.
Svenska OS-hoppet Linnea Stensils reser exempelvis inte till Ungern, delvis på grund av coronaläget.
– Visst är man lite rädd för att det ska hända, säger hon.
PREMIUM

Till helgen drar världscupen igång igen. Men flera av de tyngsta namnen saknas i tävlingen i Ungern, ett land där antalet coronafall per dag ökar. Svenska Linnea Stensils, med bland annat ett VM-brons i K1 200 meter på meritlistan, är en av profilerna som inte finns på plats i kanotmeckat Szeged.

– Eftersom många av de bästa, de som jag vill slå, inte är där känner jag att jag inte har något behov av att åka dit. I stället har jag valt att satsa på grundträningen, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Efter bortdömda målet: "Ingen frispark"

Islands Sara Björk Gunnarsdóttir var märkbart besviken efter 1–1 mot Sverige i EM-kvalet i fotboll.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport En poäng mot VM-bronsmedaljören borde väga tungt. Men efter 1–1 i gruppfinalen i EM-kvalet var det Island, inte Sverige, som grämde sig över resultatet.
– Vi förtjänade tre poäng, säger Islands lagkapten Sara Björk Gunnarsdóttir.
PREMIUM

Delad poäng i Reykjavik innebär att kampen om gruppsegern, och en direktplats till EM 2022, lär avgöras när länderna möts nästa gång, i Sverige den 27 oktober.

Men Island borde redan nu ha kopplat greppen om förstaplatsen, säger Lyonstjärnan Sara Björk Gunnarsdóttir.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Islands hemliga vapen: "Var inte förberedda"

Sverige hade dålig koll på Islands Sveindís Jane Jónsdóttir, här i kamp med Caroline Seger, inför gruppfinalen mot Island.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Det är svårt att scouta 19-åriga isländska fotbollstalanger.
Sverige hade inte koll på Sveindís Jane Jónsdóttir som var överallt i gruppfinalen och vars långa inkast gav 1–1 – och bud på mer.
– Vi var inte förberedda, säger Lina Hurtig.
PREMIUM

Breidablikanfallaren Sveindís Jane Jónsdóttir gav en försmak av vad som komma skulle redan mot Lettland i torsdags. Då, i sin landslagsdebut, gjorde hon två mål och imponerade.

Men att hon skulle ta lika mycket plats också i gruppfinalen mot VM-bronsmedaljören Sverige, det var inte det svenska laget berett på.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL