Annons

Tusentals avvisade vid norska gränsövergångar

De senaste fem månaderna har nästan 5 000 personer tillbakavisats vid tre populära norska gränsövergångar.
Samtidigt har pandemin lett till en blomstrande norsk handel på hemmaplan.
Publicerad 15 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Resenärer väntar på att få visa sina pass i värmländska Charlottenberg på väg tillbaka till Norge från Sverige i juli.
Resenärer väntar på att få visa sina pass i värmländska Charlottenberg på väg tillbaka till Norge från Sverige i juli.Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Coronaviruset sätter käppar i hjulen för bland andra svenskar som önskar besöka Norge. Med hänvisning till virusrestriktioner har polis sedan den 16 mars haft befogenhet att avvisa inresande till Norge via Sverige, vilket nu syns tydligt i sommarstatistiken för gränsövergångarna Halden, Aremark och Svinesund.

– De flesta gånger har den resande lagliga och helt normala avsikter med resan till Norge. Men i de fall där den resande faller utanför den temporära lagens kriterier för inresa fattas det ett avvisningsbeslut på plats, säger polischef Magne Stenkløv.

Annons

De strikta reglerna har gjort att norrmännen i hög grad valt att stanna hemma, vilket inneburit ett uppsving för den egna handeln. Under den norska industrisemestern har de stängda gränserna resulterat i en kraftigt ökad omsättning för landets köpcenter.

Juliomsättningen på 15,5 miljarder norska kronor innebär en ökning på 20,3 procent i jämförelse med samma månad 2019, enligt tidningen Dagens Næringsliv.

– Det är den största rotation i konsumtionsmönster som jag har sett. Jag är överraskad över att det är så markant, säger den norske affärsmannen Harald Espedal.

Natten till lördagen infördes dessutom krav på karantän för norrmän som besökt Värmland och flera andra regioner i Sverige. Även före helgen avråddes norrmän från Sverigeresor.

– Det är känsligt att åka hit, det råder lite Sverigeskam hemma, sade den norska besökaren Linda Johansen till TT i värmländska Töcksfors nyligen.

Fakta: Norsk-svenska gränsbesked

Fakta: Norsk-svenska gränsbesked

Den 16 mars stängde Norge gränsen mot Sverige med hänvisning till covidpandemin.

Den 15 juli fick de första svenskarna – från regionerna Skåne, Blekinge och Kronoberg – komma in i landet utan krav på karantän, tack vare det gynnsamma smittoläget.

Den 25 juli öppnades det för ytterligare fyra regioner – Värmland, Östergötland, Örebro och Kalmar.

Sedan dess har karantänskravet slopats och återinförts flera gånger för olika svenska regioner. Den norska folkhälsomyndigheten FHI bevakar löpande smittspridningen i Sverige och ger rekommendationer till sin regering baserat på rådande läge.

18 av Sveriges regioner är nu rödlistade av Norge. Efter den 15 augusti kan endast personer från regionerna Västerbotten, Södermanland och Kalmar resa in i Norge utan karantänsplikt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons