Annons

Avtal om las det bästa

Publicerad 16 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Susanna Gideonsson, LO:s ordförande. Foto: TT
Susanna Gideonsson, LO:s ordförande. Foto: TTFoto: Alexander Larsson Vierth/TT

LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson har lyckats med sin första svåra uppgift. Hon har fått med hela LO på att förhandla om las med Svenskt Näringsliv och tjänstemännen i PTK. Viktigast var att hon fick Kommunals ordförande Tobias Baudin att komma tillbaka till förhandlingarna.

Nu ska parterna försöka komma överens om förändringar i lagen om anställningsskydd så att de problem som framför allt de minsta företagen upplever kan minskas. Om inte parterna lyckas ska, enligt januariavtalet, lagen ändras av riksdagen i enlighet med den utredning som lade fram sina förslag före sommaren.

Annons

Det är en hård press på framför allt de fackliga organisationerna. Det vore inget brott mot den svenska modellen om det blir lagstiftning istället för avtal, eftersom redan att Olof Palmes regering införde las och medbestämmandelagen i mitten av 1970-talet innebar att politikerna körde över parterna i flera konfliktfrågor. Om riksdagen ändrar i sina egna lagar innebär det knappast något brott mot modellen.

Ändå är det bäst för såväl arbetsmarknadens funktion som samhällsklimatet i stort om parterna kan komma överens. Det ger större förutsättningar att de nya reglerna tillämpas utan konflikter, som en ny lag skulle kunna leda till om någon av parterna anser sig förfördelad. Ett avtal skulle också innebära att parterna visar sig vuxna att fortsätta tillämpa den svenska modellen, även när intressena kolliderar ganska brutalt.

För regeringen vore det också bekvämt om parterna kan enas, eftersom det utredningsförslag som enligt januariavtalet utarbetats är svårsmält för Socialdemokraterna. Ändrade las-regler var dock ett villkor från Centerpartiet och Liberalerna för att januariavtalet skulle kunna slutas, så Löfven måste hålla avtalet, oavsett hur högljudda protesterna skulle bli från LO.

Så Susanna Gideonsson har bara kommit över det första svåra hindret. Nästa blir att hitta formeln för att nå enighet om ett nytt avtal.

Yngve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons