Annons

En samlad bedömning

Opinion • Publicerad 17 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Anna Ekström (S), utbildningsminister och Jörgen Tholin.
Anna Ekström (S), utbildningsminister och Jörgen Tholin.Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringens utredare Jörgen Tholin har lämnat över en betygsutredning till utbildningsministern där han föreslår att man ersätter kursbetygen och går tillbaka till det gamla systemet med ämnesbetyg. Han vill också se ett examensprov i slutet på gymnasiet.

Tholin menar att systemet med kursbetyg är stressande för eleven och att ett misstag i början av utbildningen förföljer hen, som upplever att hen betygsätts efter sin sämsta prestation. Det finns såklart inget egenvärde i att eleven trycks ner i skorna på ett tidigt stadium och förlorar motivationen att försöka bättra sig. Att läraren istället får möjlighet att göra, för att citera statsministern, en samlad bedömning av vad eleven kan känns rimligt.

Annons

Tholin vill också se två nivåer av godkänt. F ska betyda att man är långt ifrån godkänd, medan Fx ska betyda att man är nära. Att veta att man var långt i från godkänd låter som om det kan skapa uppgivna elever. Lärarfacket är skeptiska och menar att det skapar administration. Men Tholin säger att förslaget om uppdelning kommer från lärare han träffat som menar att det skulle motivera den som ligger nära godkänt. Det låter som om det kan bli svårt att motivera skillnaden, men om lärarna önskat sig kan det vara värt ett försök.

Reformerna är också tänkta att motverka betygsinflation, som tyvärr verkar vara ett problem främst hos friskolorna. Till exempel har SVT Nyheter Skåne kartlagt bildbetygen på skolor i Malmö och kommit fram till att friskoleelever har såpass mycket högre betyg i ämnet att det inte är sannolikt att det kan förklaras enbart med att kreativt begåvade elever väljer friskolor. I det fall man kan etablera glädjebetyg måste skolan arbeta effektivt med att reda ut varför det blir så om de vill uppfattas som seriösa.

Tholins förslag om central bedömning av nationella prov, som sedan ska spela in i större grad än i nuläget för det samlade betyget, är tänkt att motverka det och nog antyder betygsinflationen att man måste prova på en annan metod än att skolorna kan ge alla lever högsta betyg för att det ska bra ut när man vill locka elever.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons