Annons

Gör läxan först, få betyget sen

Opinion • Publicerad 18 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

En stor del av det storskaliga Östersjöfisket av strömming och skarpsill klassade som hållbart av miljömärkningsorganet MSC från och med juli.

Protester har hörts från lokala kustfiskare och från Världsnaturfonden. Trålfiskarna är förutsägbart nöjda med beslutet. Storskaligt trålfiske är inte känt för hållbarhetstänk, så det förvånar föga att de känner sig nöjda.

Annons

Det är oroande att kustfiskarna beskriver en situation som inte borde leda till någon hållbarhetsmärkning, tvärtom. De menar att det är så ont om sill längst kusten att de inte kunnat hålla torghandel som vanligt på grund av brist på råvara.

Så vem har rätt? Trålfiskarna menar att det inte handlar om brist, utan om en obalans, där det finns mer säl och spigg än sill. Linnea Engström, programdirektör för MSC, säger att hon förstår kritiken, men att certifieringen kom med en kravlista på förbättringar.

Det är extremt viktigt att konsumenten kan lita på MSC-stämpeln. Den ska betyda att fisket är hållbart och att man kan köpa den i fisk- eller frysdisken utan dåligt samvete. Vad man köper är sinnesfrid och rätten att njuta av maten utan att vara en destruktiv kraft för havet och klimatet.

Konsumenten som köper hållbarhetsstämplad fisk förväntar sig att läxan är gjord och betyget satt på gjorda inlämningsuppgifter. Att trålfiskare fått hemläxa borde inte ha lett till en hållbarhetsbeteckning innan uppgiften var inlämnad. Certifieringen känns för lättvindigt given.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons