Annons

"Allt du någonsin behöver finns redan begagnat"

Plocka bort, rensa ut och få syn på vad du har. Sedan möblerar du om och byter plats på grejerna. Du kan också ge saker en ny funktion och måla om.
Ida Magntorn kan knepen för att inreda med omtanke om miljön.
Bostad • Publicerad 22 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
"Allt du någonsin behöver till ditt hem finns redan att köpa begagnat, allt från danska klassiker till inredning från stora möbelvaruhus", säger Ida Magntorn.
"Allt du någonsin behöver till ditt hem finns redan att köpa begagnat, allt från danska klassiker till inredning från stora möbelvaruhus", säger Ida Magntorn.Foto: Johan Nilsson/TT

I utkanten av Lund i den lummiga sensommargrönskan ligger ett tegelhus omgärdat av äppelträd. Här bor Ida Magntorn med sin familj.

–  Det är väldigt idylliskt. Jag brukar säga att jag bor i en äppelträdgård, säger hon och skrattar.

Annons

Hon är fotograf och författare med inredning och vintage som specialitet. Nu är hon aktuell med en uppdaterad nyutgåva av boken ”Ett hem med omtanke – hållbar och miljömedveten inredning”, i vilken hon tipsar om hur man kan tänka för att inreda både personligt och miljösmart. En av nycklarna är att ge möbler och saker ett andra liv.

"Ofta kan det räcka med att byta plats på saker och möblera om", säger författaren och fotografen Ida Magntorn om hur man blåser nytt liv i sitt hem, här med sexårige sonen Olle.
"Ofta kan det räcka med att byta plats på saker och möblera om", säger författaren och fotografen Ida Magntorn om hur man blåser nytt liv i sitt hem, här med sexårige sonen Olle.Foto: Johan Nilsson/TT

En skattgömma

Idas intresse för gamla saker började redan när hon var liten, i hennes farmors skafferi. Där fanns finporslin, en soppterrin, vackra glas och gamla kakburkar.

–  Det kändes lite som en skattgömma. Jag får samma känsla i dag när jag går på loppis.

Återbruk har funnits som en röd tråd genom alla hennes böcker. I den senaste ligger fokus på det cirkulära tankesättet – att återanvända saker för att rädda miljön.

–  Allt du någonsin behöver till ditt hem finns redan att köpa begagnat, allt från danska klassiker till inredning från stora möbelvaruhus. Ingen skulle behöva köpa en enda ny pryl, säger Ida Magntorn.

Byt funktion på dem. Ett lakan kan bli en gardin eller bordsduk, eller tvärtom: Låt en broderad duk bli gardin, eller kanske ett överkast.

För vår konsumtion är ett problem som vi måste ta ansvar för. Vi lever över jordens tillgångar, i Sverige beter vi oss som om vi hade omkring fyra jordklot att ta resurser från.

– En klassisk fälla är att tänka att man ska byta ut saker mot nya som är miljövänligt producerade. Men det spelar ingen roll hur miljövänligt ditt nya kök är om du river ut ett som fortfarande fungerar, eftersom det är nyproduktionen som är den stora miljöboven.

Många gröna växter skapar liv. Elefantöra i ampel är ett exempel.
Många gröna växter skapar liv. Elefantöra i ampel är ett exempel.Foto: Johan Nilsson/TT

Tänka om

Det går att förändra och skapa ett vackert hem ändå. Kanske kan det slitna köket få andra luckor, inhandlade på någon begagnatsajt? Eller så räcker det att måla om och byta ut handtagen.

–  Om man verkligen behöver byta ut ett kök är det viktigt att tänka på att sälja vidare det man river. Den cirkulära tanken är den enda vägen framåt.

Annons

Att välja gedigna material som håller i längden är också skonsammare.

Det kändes lite som en skattgömma. Jag får samma känsla i dag när jag går på loppis.

Ett annat väldigt enkelt knep att ta till när man längtar efter en förändring hemma och det kliar i fingrarna efter nya prylar, är att se över de saker man redan har och ge dem nytt liv.

–  Byt funktion på dem. Ett lakan kan bli en gardin eller bordsduk, eller tvärtom: Låt en broderad duk bli gardin, eller kanske ett överkast, säger Ida.

Bästa knepet kan faktiskt vara att plocka bort i stället för att lägga till. Gruppera och skapa stilleben av sådant du tycker om. Prova också att byta plats på saker, tavlor, lampor och krukväxter.

"Ofta kan det räcka med att byta plats på saker och möblera om", säger författaren och fotografen Ida Magntorn om hur man blåser nytt liv i sitt hem. De två Chippendale-sofforna i vardagsrummet är från 1930-talet, den ena fyndad på nätet, den andra i en återvinningsbutik.
"Ofta kan det räcka med att byta plats på saker och möblera om", säger författaren och fotografen Ida Magntorn om hur man blåser nytt liv i sitt hem. De två Chippendale-sofforna i vardagsrummet är från 1930-talet, den ena fyndad på nätet, den andra i en återvinningsbutik.Foto: Johan Nilsson/TT

Gammal soffa

Ida Magntorn lever som hon lär. Familjens tegelhus är från 1880-talet, men tillbyggt på 1930-talet.

–  Fast det skiljer många år mellan stilarna funkar helheten. Mycket tack vare de spröjsade fönstren och rymden, säger hon.

Rummen är sparsamt möblerade och de nytillverkade prylarna är få. Loppis- och auktionsfynden är desto fler, som till exempel de två Chippendale-sofforna från 1930-talet, den ena fyndad på nätet och den andra i en återvinningsbutik.

Så hittar du din stil

Om du vet vad du gillar minskar felköpen och inredningsmissarna. Ida Magntorn tipsar om hur du blir säker på din smak.

+ Titta på filmer. Miljöerna är ofta oerhört genomarbetade. Försök att se vad de har gjort för att skapa den stämning du gillar. Vad exakt är det som du tycker om? Färgerna? En viss möbel eller ett visst material? Skriv ned!

+ Klipp ut bilder ur tidningar, spara tygbitar, färgprover. Gör en anslagstavla – moodboard – antingen fysisk eller digital.

+ Titta på konst, besök museum eller andra offentliga rum med karaktär för inspiration.

Ida Magntorn vurmar för loppisfynd och vintage. Varför köpa nytt när allt redan finns, frågar hon sig.
Ida Magntorn vurmar för loppisfynd och vintage. Varför köpa nytt när allt redan finns, frågar hon sig.Foto: Johan Nilsson/TT

Annars är köket den plats där miljöproblemen är störst i ett hem. Den insikten fick Ida Magntorn under researchen till boken.

–  Det har väl inte direkt med inredning att göra, men jag blev chockad över hur mycket mat vi slänger. Matsvinnet är ett otroligt resursslöseri som vi måste komma till rätta med.

Annons

Även den stora förekomsten av plast fångade hennes intresse. Det är ett material som är problematiskt både vid tillverkning, som avfall och när det används.

–  Jag är en förespråkare av plastbantning. När plast hettas upp kan det ge giftiga utfällningar i maten, som sedan går rätt in i kroppen. De skadliga ämnena utsöndras i högre grad vid uppvärmning.

Det kostar förstås en slant att byta ut husgeråd, men Ida tipsar om att ta lite i taget.

–  Och – återigen – allt går att hitta för en billig peng på loppis.

Lisa Wallström/TT

Idas tips för att plastbanta köket

+ Byt ut stekpannan i teflon mot en i gjutjärn.

+ Byt ut alla köksredskap, bunkar, skålar och tillbringare av plast mot glas, trä och rostfritt stål.

+ Se till att skärbrädorna är av trä, glas eller porslin.

+ En disktrasa av lin har en livslängd på fem till tio år. Den har bakteriehämmande egenskaper och kan tvättas i maskin.

+ Plastlådor för matrester kan bytas mot dito av glas.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons