Annons

Två decennier senare

För 20 år sedan tog Hässleholms militära betydelse slut. Då flyttade de sista delarna av en lång historia ut från staden.
Hässleholm • Publicerad 24 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Om detta handlar den nya utställningen på hembygdsmuseet som invigs på lördag.

– Utställningen var i stort sett klar redan i mars och skulle invigas, men coronan kom i vägen, förklarar Olof Larsson från Västra Göinges hembygdsförening.

Annons

Men nu ser man möjligheten att äntligen inviga utställningen, som dock har kunnat ses av besökare de gånger museet haft öppet under våren och sommaren.

Efter de två tidigare uppmärksammade utställningarna, om dansställen i kommunen och om entreprenörsstaden Hässleholm, är det dags för militären att få visa upp sig.

– Vi ville skildra militärstaden ur flera synvinklar, säger Christina Lilja från hembygdsföreningen och berättar att arbetet med utställningen har både skett i studiecirkelform, men också i privat regi hos dem som engagerats i de olika militära förläggningarnas historia.

CG Wilke och Mac Persson är personerna bakom P2:s historia, Peter Alf och Uno Nilsson bakom T4 samt Kenneth Lindborg som tagit fram material om A3. Därutöver har Anders Kristell arbetat med flygvapnet och ”det hemliga berget”, i Hästveda. Per Carlsson och Eva-Lill Helgesson från lokalhistoriska arkivet har också bidragit med material.

Det som visas i de många montrarna och hyllorna är militärhistoriskt material som skrapats ihop från bland annat Hässleholms museum som har en stor samling på Norra Kringelvägen.

Men också privata bilder och anteckningar av de som arbetat med utställningen.

– Vi har också material kring miltärerna som handlar om deras bostäder och nöjen, inflikar Christina Lilja som också tagit fram en lista över militärer som så småningom engagerat sig inom politiken.

Om allt detta kan nu besökarna ta del av i utställningen ”Garnisonstaden Hässleholm” som invigs på lördag den 29 augusti klockan 11. Invigningstalare är Peter Alf, som enligt uppgift ska ske utanför ingången till museet, inramad av svenska militärjeepar.

– Utställningen är sedan öppen till klockan 14 denna dag, avslutar Olof Larsson och tillägger att man under hösten ska ha flera temavisningar kring utställningen som förhoppningsvis ska finnas på plats våren 2021 ut.

Vad kommer efter dansställena, entreprenörsstaden och det militära? Skolstaden Hässleholm?

Olof Larsson på museet i hembygdsparken i Hässleholm.
Olof Larsson på museet i hembygdsparken i Hässleholm.Foto: Sofia Åström
Olof Larsson framför dockorna som har på sig uniformer från 90-tal och flygvapnet.
Olof Larsson framför dockorna som har på sig uniformer från 90-tal och flygvapnet.Foto: Sofia Åström
Detaljer från soldathemmet.
Detaljer från soldathemmet.Foto: Sofia Åström
Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons