Annons

Chefsekonomen: Räkna med lång resa tillbaka

Det finns tecken på återhämtning efter det historiska BNP-raset för Sverige i andra kvartalet, enligt Handelsbankens ekonomer.
"Men krisens djup gör att vi räknar med en lång resa tillbaka", skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar till en färsk konjunkturrapport från storbanken.
Publicerad 26 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
"Krisens djup gör att vi räknar med en lång resa tillbaka", säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommenterar till konjunkturläget. Arkivbild
"Krisens djup gör att vi räknar med en lång resa tillbaka", säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommenterar till konjunkturläget. ArkivbildFoto: Simon Rehnström/SvD/TT

Liksom sina kollegor på SEB och Swedbank justerar Handelsbankens ekonomer upp sin prognos för svensk ekonomi. Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) väntas i år minska med 4,6 procent, mot en tidigare prognos på minus 6,9 procent.

Sverige drabbas hårdare

Återhämtningen 2021 beräknas därefter ge en tillväxt på 3,7 procent, mot tidigare väntade 4,2 procent. Och för 2022 höjer Handelsbanken tillväxtprognosen till 2,7 procent, vilket kan jämföras med 2,4 procent i senast föregående prognos.

Annons

"Den mest intensiva fasen av covid-19-pandemin bedöms ha passerat och världen börjar öppna igen", skriver Handelsbankens ekonomer.

Sverige har drabbats hårdare ekonomiskt än de nordiska grannländerna, trots mindre strikta restriktioner för att bromsa smittspridningen. Årets svenska BNP-fall på väntade 4,6 procent kan jämföras med 4,0 procent för Norge, 3,5 procent för Finland och 4,2 procent för Danmark.

"En förklaring är Sveriges konjunkturberoende industri, inte minst motorfordonsindustrin, som drabbats hårt", skriver Handelsbanken.

Arbetslösheten har lyft snabbt och antas fortsätta uppåt ett tag till.

"Även om återhämtningen har påbörjats och varseltalen har fallit tillbaka ser vi framför oss en fortsatt stigande arbetslöshet under hösten", skriver Christina Nyman.

Starka prislyft på villor

Hon tillägger att bostadsmarknaden har överraskat positivt, med ett lyft för antalet sålda bostadsrätter i sommar och starka prislyft för villor och fritidshus.

"En förklaring skulle kunna vara att krisen till stor del har drabbat låginkomsttagare, som inte till lika hög grad äger sin bostad. Dessutom har börsuppgången bidragit till att förmögenheter inte minskat", skriver Handelsbanken.

Bankens ekonomer räknar med att bostadspriserna fortsätter öka svagt under hösten.

Bakgrund: Prognosjusteringar inför budgetprocessen

Bakgrund: Prognosjusteringar inför budgetprocessen

Handelsbankens nya konjunkturprognos kommer dagen före det att regeringen presenterar sina ekonomiska utsikter inför budgetprocessen.

Även andra prognosmakare har i dagarna gått ut med nya prognoser.

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) beräknas krympa 3,8 procent i år för att återhämta sig med 4,2 procent 2021 och 3,1 procent 2022, enligt SEB:s ekonomer. Det kan jämföras med en tidigare prognos på ett BNP-fall på 6,5 procent i år och en återhämtning på 5 procent 2021.

Arbetslösheten beräknas öka till 9 procent i år och 9,6 procent 2021 för att därefter sjunka tillbaka något till 8,4 procent 2022.

Swedbank bekräftar samtidigt sin prognos för ett BNP-fall för Sverige på 5 procent i år, följt av en återhämtning på 3 procent per år 2021–2022.

Konjunkturinstitutet (KI) räknar med ett BNP-fall på 4,8 procent i år följt av en tillväxt på 3,4 procent 2021. Arbetslösheten väntas i snitt i år bli 8,5 procent och stiga till 9,5 procent 2021.

KI räknar i sin tur med covid-19-relaterade krisåtgärder för 140 miljarder i år och bedömer att det kommer ytterligare finanspolitiska kris- och stimulansåtgärder för 80 miljarder 2021. Budgetunderskottet beräknas till 4,6 procent i år och 3,4 procent 2021, vilket leder till att statsskulden enligt det så kallade Maastrichtmåttet växer till 45 procent av BNP.

Källor: KI, SEB, Swedbank

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons