Annons

Föredömligt om skogen

Publicerad 31 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Tack B.O. i Osby för din föredömligt klargörande insändare om skillnaden på en rejäl blandskog och de granåkrar man inom skogsindustrin kallar skog. I förra veckan åkte jag och min hustru till Åsnens nationalpark för att få lite avbrott i coronakarantänen.

Vi valde partiet vid Trollberget strax söder om Hulevik. Och på vägen dit kunde jag inte låta bli att ta en sväng mot Lönashult för att titta till en liten tallplantering jag utförde i slutet av 1960-talet, strax efter att jag muckat från värnplikten.

Annons

Hygget var bara omkring ett hektar och snabbt planterat. Idag var tallarna (gallrade minst en gång) således drygt 50 år. Hygget såg ut ungefär som det gör utmed E4:an mellan Vaggeryd och Skillingaryd. Raka klena tallar som definitivt inte skulle duga till att bygga en norsk stavkyrka.

Efter den lilla skogsinspektionen for vi ner till Trollberget. Där såg det ut ungefär som för 50 år sedan. Den gamla järnvägen har blivit cykelväg med härlig utsikt mot sjön. På parkeringsplatsen kom jag i samspråk med en äldre man, troligen en bit över 80 år.

Jag uttryckte min förtjusning hur fint och välordnat det var i nationalparken. Han instämde och sa: "Men det kan ni inte tacka mig för." När jag frågade vad han menade berättade han följande: I sin ungdom hade han varit skogvaktare i området, och han hade då försökt intressera markägaren för att plantera gran där vi stod.

Idag var han glad att skogsägaren inte hade lyssnat på de propåerna. Jag försökte höra hur han ställde sig till blädningshuggning, men det ville han inte diskutera. Men vem var det som sa att man inte kan lära gamla hundar att sitta?

Bengt-Arne Andersson

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons