Annons

Industrin lägger i högre växel

Inköpschefsindex för industrin steg i augusti till 53,4, från uppreviderade 51,4 månaden före. Samtidigt har antalet konkurser vän neråt i antal under månaden. Men många kommuner ser fortfarande en kraftig ökning sett till årsbasis, däribland Höör och Hörby.
Ekonomi • Publicerad 1 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Inköpschefsindex för industrin steg i augusti. Arkivbild.
Inköpschefsindex för industrin steg i augusti. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Samtliga delindex bidrog till uppgången under augusti. Det största bidraget kom från delindex för orderingång.

"Det är andra månaden i rad som PMI är i tillväxtzonen och är nu på den högsta nivån sedan fjärde kvartalet 2018", skriver Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar i ett pressmeddelande.

Annons

"Även om vårens fall i PMI har återhämtats innebär det inte att industrin är tillbaka till de produktionsnivåer som rådde före coronapandemin", tillägger han.

Statistiken bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin och tas fram av Swedbank och Silf. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt.

Konkurserna minskar i landet

Enligt statistik från UC från augusti månad har antalet konkurser i landet minskat med 34 procent jämfört med samma månad förra året. Den totala förändringen för året hittills ligger på 7 procents ökning.

Inom hotell- och restaurangbranschen minskar konkurserna markant jämfört med hur det sett ut under våren och sommaren. Däremot har transportsektorn det svårare, och då framförallt taxiåkarna då resandet avstannat.

– Nu gäller det att fortsatt hålla i och hålla ut. Stötta dina lokala handlare på ett coronasäkert sätt, köp take-away exempelvis. Vi får göra vad vi kan för att undvika ytterligare en konkursvåg, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

De lokala skillnaderna, på årsbasis, är stora. Så har till exempel konkurserna i Östra Göinge minskat med 67 procent medan de ökat med 175 procent i Höör och 150 procent i Hörby. Värst har det dock gått för Bromölla där tre gånger fler företag gått i konkurs hittills i år, jämfört med samma period förra året.

Färre företag har stora intäktsbortfall

Andelen företag som uppger att de har ett stort omsättningstapp fortsätter att minska, en trend som pågått sedan i maj, visar en extramätning gjord av Konjunkturinstitutet (KI).

"Utvecklingen är entydig", skriver KI i ett pressmeddelande.

Men förändringarna är små i det totala näringslivet jämfört med motsvarande mätning för två veckor sedan, enligt KI.

"Det är nu en något mindre andel företag som svarar att de har ett omsättningstapp, jämfört med normalt, på mellan 26–50 procent. 11 procent av företagen uppger detta alternativ i den senaste undersökningen vilket är två procentenheter mindre jämfört med den förra undersökningen", skriver KI.

Annons

"Samtidigt är det en något större andel företag som uppger att de har ett tapp på upp till 25 procent. Det är 45 procent som ger detta svar, vilket är fyra procentenheter högre än i förra undersökningen", fortsätter KI.

Här saknas innehåll

Konkurser i Skåne

I Skåne ligger siffran på en minskning på 33 procent för augusti och på en ökning på 20 procent hittills för året. För vissa kommuner i Skåne är den totala ökningen större:

Malmö, ökat 20 procent,

Lund, ökat 36 procent

Kävlinge, ökat 100 procent

Eslöv, ökat 67 procent

Hörby, ökat 150 procents

Höör, ökat 175 procent

Sjöbo, ökat 100 procents

Vellinge, ökat 10 procent

Brömölla, ökat 300 procent

I några kommuner har antalet konkurser hittills i år minskat:

Hässleholm, minskat 6 procents

Östra göinge, minskat 67 procents

Svalöv, minskat 29 procents

Osby, oförändrat

TT
Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons