Annons

Inget roligt skämt

Opinion • Publicerad 1 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Brittiska public service , BBC, har fått en ny generaldirektör, Tim Davie. Det börjar inte bra för den nye ledaren, som inte verkar förstå sitt uppdrag -- eller komedi. Han säger till den konservativt färgade dagstidningen Daily Telegraph att han kan tvingas att ta bort vänstervriden komedi från BBC i neutralitetens tecken. BBC kanske är för elakt mot Tories, Brexitsidan och Donald Trump, menar han.

Ibland önskar man att ens kollegor slarvat och felciterat, för man vill ogärna tro att någon som ska arbeta med en så viktig institution som BBC är förvirrad kring vad komedi är och bör vara. Det är skillnad på ”bias”, att ha en politisk färg på det ickekomiska innehållet och på att tillåta skämt om dem som sitter vid makten.

Annons

Komedin ska visa makten i en skrattspegel. Komedi och parodi är ett av många sätt att granska makten som bör finnas till buds i en demokrati. Möjligheten att driva med den som har makt utan risk för censur är ett av de tydligaste tecknen på en sund och frisk demokrati, även om det givetvis måste vara roligt. Att hindra komiker från att vara ”taskiga” mot personer som Boris Johnson och Donald Trump innebär att man inte förstått hur politisk humor fungerar. Om Davie på allvar menar att det skulle vara bristande neutralitet att driva med de otroligt mäktiga personer som styr samhället är det dåliga nyheter för Storbritannien. Det är inte synd om Donald Trump: han är president i det som fram till hans mandatperiod var världens mäktigaste land och har dessutom kunnat tillsätta konservativa domare som viktar den amerikanska lagstiftningsprocessen och agendan åt konservativt håll. Det är inte som när Donald Trump gjorde narr av en rullstolsburen person vid ett valmöte. Skämten om honom handlar om kritik mot den formella makten: en spark uppåt.

Om Donald Trump inte vill bli driven med får han bete sig mindre som en tokfrans. Om Brexitsidan inte vill vill driven med får de fatta bättre beslut än Brexit, som i flera fall motverkar de mål de har satt upp med utträdet. Brexitsidan har inte talat sanning för det brittiska folket och dess populism och cynism är väl värd att driva med.

Om någon skämtar på Boris Johnsons bekostnad måste man inte i jämviktens namn inte hoppa på Labourledaren Keir Starmer. Johnson är premiärminister, det är naturligt att han kommer att observeras och parodieras.

Alla politiska åsikter kan aldrig få lika mycket plats i public service. Om de längst ut på högerkanten tycker att kvinnohat, rasism och antisemitism är roligt, eller låtsas tycka det är roligt för att reta de politiskt korrekta snöflingorna, så kan man ändå inte sprida hat via public service så att de ska känna sig sedda. En organisation som BBC måste ha en värdegrund, som till exempel säger att rasistiska stereotyper inte är någon bra idé. Man kan inte låta folk springa omkring med svärtat ansikte för att någon längst ute på den extrema högerkanten ska få skratta åt stereotyper.

Att till exempel stänga ute politiska partier från debatter eller dylikt skulle vara ett problem för neutraliteten för public service. Att tillhandahålla en plattform för driva med makten ingår snarare i public service uppdrag. Förhoppningsvis kan någon med humor förklara detta för Tim Davie, så BBC kan fortsätta göra politisk humor i toppklass.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons