Deckardårarna

Cyklar, eld och Sjöwall Wahlöö

Gunilla Wedding och Pernilla Ekdahl gör podden deckardårarna
Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
PODD Del sju av Deckardårarnas podcast handlar bland annat om Sjöwall Wahlöö, deckare med cykeltema och så blir det lite true crime.

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna.

I del sju av podden är Pernilla och Gunilla tillbaka efter ett både blött och soligt sommaruppehåll och har gjort sin Sjöwall Wahlöö-läxa ordentligt. Dessutom intervjuar de journalisten och författaren Johan Erlandsson om Boken om Beck. Och så blir det så klart läs- och tittips - denna gång med fokus på cyklar, eld och true crime.

FAKTA

Böcker, tv-serier och poddar i avsnitt 7

Böcker vi nämner:

Den vedervärdige mannen från Säffle, Mannen på balkongen och Polis, polis potatismos av Sjöwall Wahlöö

Boken om Beck och Sjöwall Wahlööö och tiden som for av Johan Erlandsson

Den sorgsne busschauffören från Alster av Håkan Nesser

Ett rum av lögner av Nicci French

I’ll be gone in the dark av Michelle McNamara

Nattsångaren av Johanna Mo

Kastanjemannen av Sören Sveistrup

300 grader av Pernilla Ericsson

Låt det brinna av Björn Paqualin

Operation Fosterland av Anne Holt

Källa X av Tony Johansson

Dockorna av Katarina Wennstam

Oskuld och oleander av Kerstin Bergman

En dos stryknin av Agatha Christie

Radio/podd

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman, inläst av Rolf Lassgård

Filmer och tv-serier

Dublin Murders

Golden state killer

Den enda lögnen

Young Wallander

Tidigare avsnitt hittar du här

Kultur och nöje

Nya bönder söker kärleken i "Bonde söker fru"

Programledaren Linda Lindorff tillsammans med årets bönder i 'Bonde söker fru' – Pär Eric ”Peja” Nilsson, 63 år, Filip Nilsson, 27 år, Mikael ”Backis” Backstulid, 36 år, och Daniel Eriksson, 27 år.
Foto: Magnus Ragnvid/TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 29 september slår årets bönder upp sina ladugårdsportar i den sextonde säsongen av "Bonde söker fru" på TV4.

"Vi har ett fantastiskt fint program i år med en uppsättning bönder där alla har olika personligheter och erfarenheter, vars kärlekssökande kommer gå rakt igenom rutan i höst", säger programledaren Linda Lindorff i ett pressmeddelande.

Årets deltagare är mjölkbonden Pär Eric ”Peja” Nilsson, 63 år, från Björnås, spannmålsbonden Filip Nilsson, 27 år, från Strömsholm, skogsbonden Mikael ”Backis” Backstulid, 36 år, från Vreta kloster, samt spannmålsbonden Daniel Eriksson, 27 år, från Vara.

Samma datum har även programmet "Kärlek åt alla" premiär på TV4 play, där ytterligare tre bönder medverkar i kärleksjakten – vallbonden Carl ”Calle” Larsson, 47 år, från Vittene, grisbonden Jenny Pettersson, 31 år, från Väddö, och skogsbonden David Kurtsson, 33 år, från Långö utanför Stockaryd.

Programledaren Linda Lindorff tillsammans med årets bönder i 'Kärlek åt alla' – Carl ”Calle” Larsson, 47 år, Jenny Pettersson, 31 år, och David Kurtsson, 33 år.
Programledaren Linda Lindorff tillsammans med årets bönder i "Kärlek åt alla" – Carl ”Calle” Larsson, 47 år, Jenny Pettersson, 31 år, och David Kurtsson, 33 år.
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Kultur och nöje

Stridsberg: "Det är ingen idé att snoka"

Kanske kan man se denna hennes första novellsamling som en roman föreslår författaren Sara Stridsberg – ifall man kan tänka sig en friare historia om världen där människor spelar olika roller och går in och ut ur dem.
Foto: Duygu Getiren/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det senaste året har Sara Stridsberg ägnat åt "en sorts explosioner". Hennes nya noveller, täta som romaner, har en ny lättsinnighet men rymmer också ett ömsint avsked till ett smått parodiskt sällskap som liknar Svenska Akademien.

"Hunter i Huskvarna" utspelas på en av "ursprungsplatserna". Som flicka bodde hon i staden i fem år, och efter ett tillfälligt besök, en mellanlandning utan baktanke, skrev hon berättelsen som sedan skulle bli titelnovellen.

– Jag skulle åka söderut och sov på hotell en natt. Vi satt på uteserveringen vid Huskvarna hotell och servitrisen var så förvånad, "är ni inte härifrån?", säger Sara Stridsberg, det sista på en oväntat perfekt småländska.

Där och då öppnades också fönstret till en annan och mer dramatisk värld kring vapenfabriken, "ett urtidsdjur vars stora skugga låg över Huskvarna och där arbetarna sögs in och ut vid bestämda tider" för att producera vapen till "hela tredje världen".

Målande beskriver hon hur Gud svävade som ett spöke över varje litet kvarter. De andra barnen såg änglar när de kisade, men inte hon. Sin egen familj kallar hon "ateisterna", som vore den en popgrupp.

– Allt det där kom tillbaka, jag skrev det här på väg därifrån.

"I datorns mörker"

Pandemin har skjutit fram premiärer av hennes pjäser inte bara på Dramaten utan också på teatrar i bland annat Frankrike och Brasilien, men inte påverkat hennes skrivande. Varför det senaste årets berättelser blev just dessa dramatiska noveller kan hon inte riktigt svara på.

– Jag har ju enorma mängder text – alltid – som finns i datorns mörker. Formen på det jag skriver varierar, ibland blir det en roman, ibland en pjäs eller en barnbok, nu blev det noveller.

Titelnovellen handlar om två barn, pojken Hunter och den berättande flickan. På kvällarna drar de svarta sopsäckar över sig och funderar över om de ska låta sig köras över av lastbilarna på E4:an eller hoppa ner i diket. Allt medan Hunters pappa, en vapensamlare med stora problem, håller hov på torget. Just utsatta barn och ungdomar återkommer genom novellsamlingen precis som i hennes författarskap.

– Jag kan inte förklara det på något annat sätt än att jag har varit där och sett det, jag vet hur det ser ut. Det finns i mig, säger hon.

– Mina missbrukare har kanske inte suttit på parkbänken i landstingsbrallor (som Hunters pappa) men de har varit i samma position, fallna konungar som skrävlar, men i närheten av det försöker man ju alltid finna lyckan. Det blir också en drivkraft, det tror jag att jag har varit mästare på i mitt eget liv, både i skrivandet och utanför, att hitta de där sakerna som man kan älska, som är fantastiska.

Förenklat facit

Vilka var då Sara Stridsbergs egna fallna konungar? Egentligen är det ingen hemlighet, förklarar hon. I ett annat sammanhang skulle hon heller inte ha något emot att berätta men biografiska upplysningar som dessa tenderar att bli ett slags förenklat facit.

– Det blir lite "det var så här och nu skriver hon så här". Men jag är ju väldigt väldigt bekant med företeelsen, den är inte främmande för mig. Man skriver ju där man står på något sätt.

Det gäller även novellen "Familjen", där en ung sörjande kvinna blir upptagen i ett mycket gammalt sällskap vars medlemmar blivit beroende av sina egna porträtt. Kvinnan får ett kärleksfullt mottagande i ett nytt och udda sammanhang, som vore hon ett barnbarn. Sällskapets regler gäller ceremonierna, i övrigt är det mest Vilda Västern. På väggarna syns klösmärken och kvinnan känner sig väldigt ensam.

– Det liknar mig och Svenska Akademien, men också andra upphöjda sällskap och situationer där man blir utvald och liksom upplyft, och även jag gick igenom en privat sorg då. Porträttmålaren som målar deras porträtt från morgon till kväll är ju också en bild av den här situationen, att låta sig porträtteras av medier och leva i en sorts spegelvärld, nu är du min porträttmålare, säger Sara Stridsberg.

Fru Vass

I Klas Östergrens skildring av Svenska Akademien i romanen "Renegater" kände hon igen sig själv som Fru Vass.

– Jag tyckte mycket om hans bok, men det är svårt om böcker snuddar vid en verklighet som man själv varit del av, regelrätta scener är svårt att läsa, det blir väldigt speciellt, jag har inte så mycket att säga om den egentligen.

TT: Kan du dela den ömhet din huvudperson uttrycker när hon lämnar sällskapet, är den självbiografisk?

– Absolut. Bland andra känslor.

TT: Hur ser du på din tid i Svenska Akademien nu?

– Jag har inte nått fram till det, vissa saker måste man tänka på så oerhört länge, gamla förklaringar visar sig alltid innehålla nya gåtor, så är det ofta när man ser tillbaka på dem, och det säger också huvudpersonen i novellen "Vi var rovdjur": Det är ingen idé att snoka, får man reda på en sak uppstår det bara nya hemligheter.

Erika Josefsson/TT

'Lyckan och ljuset finns hela tiden, även på de mest oväntade platser' säger Sara Stridsberg.
"Lyckan och ljuset finns hela tiden, även på de mest oväntade platser" säger Sara Stridsberg.
Foto: Duygu Getiren/TT
De nya novellerna har ett humoristiskt bett som tidigare kommit till uttryck främst i Sara Stridsbergs dramatik.
De nya novellerna har ett humoristiskt bett som tidigare kommit till uttryck främst i Sara Stridsbergs dramatik.
Foto: Duygu Getiren/TT

FAKTA

Fakta: Sara Stridsberg

Född: 1972.

Bor: I Stockholm.

Familj: Ja.

Sysselsättning: Författare, dramatiker och ledamot i Samfundet De Nio.

Aktuell: Med sin första novellsamling, "Hunter i Huskvarna". Hennes pjäs "Förbannelsen" får urpremiär 12/11 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hon kommer också med en ny barnbok, "Vi går till parken", ett samarbete med den italienska illustratören Beatrice Alemagna.

Böcker i urval: Debuterade 2004 med romanen "Happy Sally" om kanalsimmerskan Sally Bauer. För "Drömfakulteten" (2006) om radikalfeministen Valerie Solanas fick hon Nordiska rådets litteraturpris. Den senaste romanen, "Kärlekens Antarktis" (2018), är berättad ur en mördad kvinnas perspektiv.

Övrigt: Ersatte 2016 Gunnel Vallquist i Svenska Akademien men lämnade sin plats 2018.

Läser just nu: "Jag läser 'Dykungens dotter' av Birgitta Trotzig igen. Jag har älskat henne så mycket, men blir ändå helt chockad nu när jag läser henne igen. Det är så speciellt och så kraftfullt – som ingenting annat. Det är som att läsa Bibeln."

Tittar på: "Nyheterna, 'Thunder in my heart', 'Ring min agent'."

Framtidsplaner: "Skriver på en roman. Skriver en opera."

Kultur och nöje

Stefan Jonsson får litterärt pris

Stefan Jonsson får Gerhard Bonniers essäpris för 2021.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Gerhard Bonniers essäpris går i år till Stefan Jonsson. Priset, om 100 000 kronor, har tidigare tilldelats bland andra Gunnar D Hansson, Horace Engdahl och Sara Danius.

"Jonsson har både detaljskärpan och helikopterseendet på såväl vår grymma världs maktmonster som dess motståndsrörelser bland periferins utsatta", skriver juryn i sin motivering och hyllar hans "estetiskt högstående och klarsynta essäer".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Nytt museum djupdyker i historien

Vrak, eller Museum of Wrecks tar med besökarna till havets botten.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nu slår Vrak, eller Museum of Wrecks, upp portarna på Djurgården i Stockholm. Det nya museet tar med besökarna ner i djupet till de tusentals skeppsvrak som finns på Östersjöns botten.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger marinarkeologen Jim Hansson.
PREMIUM

Få andra platser ruvar på så många hemligheter som Östersjöns djup. Genom historien har otaliga fartyg förlist i stormar och krig och än så länge har vi bara hittat en bråkdel av dem.

Vrak, som öppnar för allmänheten 23 september, tar med besökarna till några av de förlista fartyg som man faktiskt har hittat. Jim Hansson, marinarkeolog vid Statens maritima museer, beskriver museet som en dröm som går i uppfyllelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

De nomineras till regeringens musikexportpris

Nea är en av de nominerade till regeringens musikexportpris. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Garmarna, Nea, Dafina Zeqiri, Oscar Holter och Ludwig Göransson – det är artisterna som har nominerats till regeringens musikexportpris för 2020.

Musikexportpriset delas ut till en artist som under föregående år har varit internationellt framgångsrik, medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Kommer nya iPhone 13 att vinna över skeptiska företagare?

www.mariacasino.se

Apple tog världen med storm 2007 med lanseringen av iPhone, som kallades "en iPod med mobilanslutning och internet" Den första iPhone-versionen följdes av ett flertal framgångsrika modeller som fortfarande är populära i dag.

Vi kan dock inte påstå att hela världen är övertygad när det gäller iPhone, då en stor del av befolkningen världen över fortfarande fortfarande Android-smartphones, till exempel Apples största konkurrent Samsung. Efter den enorma framgången med iPhone 12-serien säger ryktena att en ny iPhone 13 dock är på gång.

Varje gång Apple arbetar inför lanseringen av en ny iPhone-modell är världen fylld av spekulationer om den nya telefonens funktioner och teknik. Smartphone-användare världen över håller öronen öppna för nyheterna, och alla undrar om den nya iPhone kommer att kunna övertyga även skeptikerna till telefonen.

Den har tillräckligt snabb internet för att du ska kunna slå vem som helst i onlinespel

Om du älskar att spela onlinespel och vinna har du ytterligare en anledning att älska den nya iPhone. Den ska vara otroligt snabb med helt överlägsen internethastighet, vilket är perfekt för dig som gillar onlinespel.

Vi är många som säkert kan relatera till hur vi har fastnat eller hur vår telefon har hängt sig när vi spelar spel online på olika underhållningssajter. En av orsakerna till detta är internethastigheten hos telefonen, och det kan vara frustrerande. Med ökad hastighet och en bättre telefon har du en ökad möjlighet att vinna, eftersom du har fördelen av en snabbare och bättre anslutning. Nu kan du definitivt njuta av fördelarna med snabbt internet genom att öppna dina favoritunderhållningssajter, till exempel mariacasino.se, njuta av spel, dela dina erfarenheter och inte ens komma ihåg hur komplicerat det var på din gamla telefon.

Det ryktas också att telefonen ska ha 5G-kapacitet för användare över hela världen. För närvarande har iPhone 12 5G-internet, men det är bara tillgängligt för användare som bor i USA. 5G blir dock mer populärt världen över, även i Sverige. Det har därför spekulerats om att Apple kan komma att göra detta mer allmänt tillgängligt i nästa modell, så oavsett var du befinner dig kan du förvänta dig mobila internethastigheter på en iPhone som slår allt du sett tidigare!

Displayen är tydligare - bra för onlinespel

Den nya displyen sägs integrera ProMotion-skärmteknik. ProMotion-tekniken gör skärmen ännu tydligare än den redan är. Även om kritiker har påpekat att en ProMotion-skärm belastar batteriet ytterligare, blir det enkelt att fixa om Apple använder LTPO-teknik i kombination med ProMotion-skärmen!

Ny kamerateknik

För närvarande har den dyraste iPhone 12-versionen, iPhone 12 Pro Max, tre kameror i kombination med LiDAR (Light Detection and Ranging). Fans har dock spekulerat att iPhone 13 kommer att ha fyra kameror och LiDAR-teknik. Även om detta rykte anses av de flesta skeptiker vara osannolikt, antas det att Apple kommer att förbättra vidvinkelkamerorna och utvidga ProRAW-funktionen till alla modeller av iPhone 13, inte bara Pro-modellerna.

Ändringar i utformningen

Enligt rykten kan Apple komma att introducera nya iPhone-färger, bland annat brons och en matt svart färg. Dessutom har man förbättrat den vattenresistenta tekniken och till och med gått så långt som att ta bort laddningsporten och ersätta den med trådlös laddning.

Viktigast att ta med sig

Den nya iPhone 13 kommer troligen att väcka intresse inte bara hos hardcore-fans utan även hos skeptiker. Kamerafunktionerna, den snabba internethastigheten och den trådlösa laddningstekniken kan kanske få en del Android-användare att byta sida.

Kultur och nöje

Extra mycket samtidskonst på Liljevalchs

Galleriet Larsen Warner visar en samlingsutställning med verk av elva konstnärer, däribland Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir och Tova Berglund.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter 2,5 års pandemipaus återvänder gallerimässan Market Art Fair – nu i Liljevalchs båda konsthallar i Stockholm. Här visas det senaste inom framför allt nordisk konst med många av konstnärerna på plats.
PREMIUM

De större lokalerna gör det inte bara möjligt för fler gallerier att visa mer konst. Market Art Fair har också satsat på ett utökat program med bland annat en särskild sektion för konstnärsfilmer av bland andra Julia Peirone och Tova Mozard.

– Vi har även en sektion för skulpturer och för verk som går utanför det som gallerierna visar, och vi har också ett samtalsprogram. I år har vi satsat extra mycket på det eftersom det inträffat så många stora omvärldshändelser som även berör konsten, säger mässchefen Sara Berner Bengtsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

SVT gör dokumentärserie om unga prostituerade

'En kropp till salu' berättar om det livslånga lidande som unga prostituerade kvinnor ofta går till mötes. Pressbild.
Foto: SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Var tionde man i Sverige köper sex. SVT fördjupar sig nu i ämnet i en dokumentärserie om prostituerade kvinnor.
PREMIUM

"En kropp till salu" följer tre unga kvinnor som har sålt sina kroppar. I fyra avsnitt möter vi till exempel Alexandra, som blev inlåst så fort hon kom till Sverige och Johanna som sökte efter någon att prata med – vilket slutade i våldtäkt.

Sexköparna är nästan alltid män, som kommer från alla åldrar och alla samhällsklasser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Framröstat: Den är världens bästa låt

Aretha Franklin. Arkivbild
Foto: Amy Sancetta/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Aretha Franklins "Respect" hamnar etta när musiktidningen Rolling Stone rankar de 500 bästa låtarna som någonsin gjorts.
Artisten Robyn kniper den bästa svenska placeringen.
PREMIUM

Rankningen gjordes första gången 2004, och i denna reviderade version har över 250 musiker, kritiker och branschfolk röstat och totalt har nära 4 000 låtar nominerats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL