Annons

Matfesta på höstens matmarknader

Frodiga grönsaksland, dignande fruktträd och fullmatade gårdsbutiker. Så här års dukas det upp till skördefest på flera håll runtom i landet.
Publicerad 5 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Strömma Farmlodge utanför Tvååker i Halland har en gårdsbutik med kött från egna djur.
Strömma Farmlodge utanför Tvååker i Halland har en gårdsbutik med kött från egna djur.Foto: Marina Evertsson

Under sensommaren brukar det vimla av skördefester och matmarknader runt om i landet. I år har flera av dem, bland annat Äppelmarknaden i Kivik och Ölands skördefest, ställts in på grund av coronapandemin medan andra har lyckats att anpassa sig. Flera matrundor låter även besökarna få bestämma dag.

Här och var finns det också kluster av matproducenter, bagare och mathantverkare, till exempel Smaka på Tvååker, Sörmlands Matkluster och Bondens mat i Uppland. Dessa nätverk gör det enklare för besökarna att upptäcka det lokala skafferiet och alla småskaliga besöksmål – och skapa egna, spontana skördefester. Här en guide till några av dem:

Grinda gårdsglass är ett av alla besöksmål under Matrundan i Sörmland.
Grinda gårdsglass är ett av alla besöksmål under Matrundan i Sörmland.Foto: Annika Goldhammer

1. Aptitrundan, Sörmland

Annons

För tionde året i rad arrangeras Aptitrundan av Sörmlands Matkluster. Det är en förening som vill få fler att upptäcka alla matföretagare i Södermanland. Besökarna kan åka runt bland ett 60-tal mathantverkare, kaféer och restauranger. Några höjdare är Grinda Gårdsglass, Eskilstuna Ölkultur, Ändebols gård, Hornuddens trädgård och Trädgårn i Södertälje.

När: 12–13 september.

Läs mer på matkluster.se.

Nyskördat plockgodis från Hornuddens trädgård. Att åka runt mellan gårdsbutiker, självplock och trädgårdskaféer är ett utmärkt sätt att upptäcka det lokala skafferiet.
Nyskördat plockgodis från Hornuddens trädgård. Att åka runt mellan gårdsbutiker, självplock och trädgårdskaféer är ett utmärkt sätt att upptäcka det lokala skafferiet.Foto: Annika Goldhammer

2. Dalarnas skördefest och Mat runt Siljan

Under skördefesten bjuder södra Dalarnas mathantverkare, gårdsbutiker och kaféer in besökarna att frossa i traktens läckerheter i dagarna tre. Producenter och bondgårdar öppnar sina verksamheter för allmänheten och lockar med guidade turer, provsmakningar och specialerbjudanden. För den som vill åka hit andra tider finns en karta till 127 småskaliga matproducenter i området på Dalasmaks hemsida.

Samma helg arrangeras skördefesten Mat runt Siljan i Siljansbygden. Bland deltagarna finns Nya Saluhallen i Orsa, Hansjö Mejeri, Björgårdens Syltmakeri och Chokladverkstan i Rättvik.

När: 4–6 september.

Läs mer på dalasmak.se.

3. Farmers Market, Osprey Farm

På Fogdön i Mälaren strax utanför Strängnäs har en arkitekt, en keramiker och en trädgårdsmästare skapat Osprey Farm, en plats där arkitektur, konsthantverk och odling samverkar cirkulärt. Varje lördag på sensommaren bjuder de in till skördemarknad. Då säljs gårdens ekologiska grönsaker och lokal honung, dessutom serveras grillade grönsaker, ”vildmarkskaffe” och nybakat bröd. För trädgårdsentusiasten erbjuds guidade odlingsturer och i pergolan visas keramik, bruksgods och skulpturer.

När: Ingår också i Aptitrundan 12–13 september.

Läs mer på ospreysweden.se.

Det mesta som serveras på Gunnebo Slotts restaurang har odlats i den intilliggande trädgården.
Det mesta som serveras på Gunnebo Slotts restaurang har odlats i den intilliggande trädgården.Foto: Annika Goldhammer

4. Minimarknader, Gunnebo slott & trädgårdar

Annons

De senaste åren har Gunnebo slott & trädgårdar utanför Göteborg arrangerat Jordens mat, en ekologisk skördemarknad, i september. I år har den ordinarie marknaden ställts in och ersatts av flera minimarknader. Varje helg i september bjuds ett par olika matproducenter in. Alla veckodagar kan du dessutom njuta av nyskördat från slottets ekologiska köksträdgårdar i slottets Krav-certifierade restaurang.

Fram till den 24 september kan besökare tillaga sin egen måltid baserad på köksträdgårdens råvaror och bröd från slottsbageriet genom The Edible Country, Visit Swedens koncept med måltidsupplevelser vid särskilt natursköna platser. Slottsmåltiden serveras vid Stensjön i Gunnebos grönskande kulturreservat.

När: Utvalda helger i september.

Nyskördade grönsaker från Ravelsmarks gård utanför Gränna.
Nyskördade grönsaker från Ravelsmarks gård utanför Gränna.Foto: Annika Goldhammer

5. Matrundan, Gränna

I trakten runt Gränna i Småland har 35 företagare som odlar, konserverar, mustar eller serverar gått samman och skapat nätverket Matrundan. Initialt var planen att de skulle bjuda in besökare till en skördehelg, men under rådande omständigheter får man komma när det passar. Rundturen kan med fördel planeras på deras hemsida eller via appen "Grevskapet". I utbudet finns flera musterier, kaféer, lantliga boenden och gårdsbutiker, men också vandringsleder och naturreservat.

Vistakulle Fruktodling är en av medlemmarna i det småländska nätverket Matrundan.
Vistakulle Fruktodling är en av medlemmarna i det småländska nätverket Matrundan.Foto: Annika Goldhammer

När: När du vill, men dubbelkolla öppettiderna.

Läs mer på matrundangranna.se.

Resta gård har en helgöppen gårdsbutik och en mjölkbod som är öppen för självbetjäning året runt.
Resta gård har en helgöppen gårdsbutik och en mjölkbod som är öppen för självbetjäning året runt.Foto: Annika Goldhammer

6. Mat & människor i Fjärdhundraland

Föreningen Fjärdhundraland består av en rad olika besöksmål mellan Uppsala, Stockholm, Enköping, Västerås och Sala. Tillsammans anordnar man en rad olika evenemang under året, bland annat matrundan Mat & människor. Det är ett bra tillfälle att ta sig runt på de vackra småvägarna, smaka på den lokala maten och möta människorna bakom den. Även under resten av året finns möjlighet att göra en egen tur bland deltagarna. På Fjärdhundralands hemsida finns en karta som underlättar planeringen.

En av medlemmarna är Resta gård utanför Örsundsbro. Här kan nyfikna få en inblick i ett ekologiskt lantbruk även när det inte är matrunda. Gårdsbutiken och kaféet har öppet alla helger året runt. Mjölkboden är alltid öppen för självbetjäning.

Hemmakrogen Lis Mejeri är ett av alla ställen som firar skördetiden i Halland.
Hemmakrogen Lis Mejeri är ett av alla ställen som firar skördetiden i Halland.Foto: Kristin Lagerqvist

7. Skördetid i Halland

Annons

Skördetid i Halland är en ny hemsida som ska hjälpa besökarna att upptäcka restauranger, gårdsbutiker, matvandringar och andra kulinariska verksamheter i skördetid. Bland dem finns till exempel hemmarestaurangen Lis Mejeri norr om Falkenberg och Strömma Farmlodge, en gammal lantgård utanför Tvååker som har gjorts om till ett charmigt besöksmål med bed & breakfast, kafé och gårdsbutik.

Läs mer på skordetidihalland.se.

8. Skördetid i Kungsbacka

Lördagen den 12 september bjuder Kungsbackas gårdar och lokala matproducenter in besökare att fira skördetiden. I vanliga fall hålls en stor marknad på Kungsbacka torg, men i år sprids festen ut över hela kommunen. Vid sidan av alla öppna gårdar kommer stadens restauranger och kaféer att erbjuda specialmenyer som hyllar den lokalodlade pepparroten. Några av gårdarna som deltar är Mariebergs Gårdsbutik i Fjärås, Hamra Gård i Åsa, Naturgården i Bröndome och Lindholmen gård i Vallda Sandö.

När: 12 september.

Läs mer på visitkungsbacka.se.

Resta gård är en av flera gårdar som deltar i Fjärdhundralands matrunda.
Resta gård är en av flera gårdar som deltar i Fjärdhundralands matrunda.Foto: Annika Goldhammer
Gunnebo slott & trädgårdar lockar med guidade trädgårdsvisningar och minimarknader i skördetid.
Gunnebo slott & trädgårdar lockar med guidade trädgårdsvisningar och minimarknader i skördetid.Foto: Annika Goldhammer
På Resta gård kan besökarna få lära sig mer om olika koraser och få klappa korna som har tillverkat gårdsmjölken.
På Resta gård kan besökarna få lära sig mer om olika koraser och få klappa korna som har tillverkat gårdsmjölken.Foto: Annika Goldhammer
Annika Goldhammer/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons