Annons

Ytterligare stöd till landets kommuner och regioner

Under måndagen höll statsminister Stefan Löven (S) presskonferens tillsammans med partiledare Annie Lööf (C) där ett tillskott till landets regioner och kommuner på totalt 19,7 miljarder kronor presenterades.
Sverige/Skåne • Publicerad 7 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna enats om ytterligare satsningar i äldreomsorgen och hälso- och sjukvården samt ekonomiska tillskott till regioner och kommuner, till följd av coronapandemin.

Extrastödet på 19,7 miljarder kronor, innebär för Skånes kommuner och regioner ett stöd på 2,6 miljarder kronor för 2021.

Annons

Region Skåne får 400 miljoner i generellt statsbidrag och 533 miljoner för att hantera uppskjuten vård, skriver Centerpartiet Skåne i ett pressmeddelande.

– Dessa pengar är mycket välkomna, de är avgörande för att kunna stärka välfärden och den skånska sjukvården. Vi måste se till att människor får den vård de behöver och tillgång till en fungerande kollektivtrafik i hela Skåne. Genom att stärka välfärden kan vi ta Skåne och Sverige framåt genom krisen, säger Annette Linander (C), regionråd och gruppledare i pressmeddelandet.

Anette Linander (C), regionråd och gruppledare i Region Skåne.
Anette Linander (C), regionråd och gruppledare i Region Skåne.Foto: Pressbild

Henrik Fritzon (S), oppositionsråd i Region Skåne säger att regeringen och samarbetspartierna räddar den skånska sjukvården och ekonomin med miljardtillskottet, men är samtidigt kritisk till hur regionledningen i Skåne agerar.

– Jag tycker att det orimligt att den borgerliga regionledningen sitter och väntar på att regeringen ska rädda den skånska sjukvården. Region Skåne har väsentligt lägre skatt än övriga landet och vi har en borgerlig regionledning som gjort till en ideologisk käpphäst att hålla den egna skatten låg samtidigt som den förlitar sig på skattepengar från statsbudgeten. Det är osolidariskt gentemot övriga landet, säger Henrik Fritzon (S) via sin presschef.

Henrik Fritzon (S), regionråd i opposition i Region Skåne.
Henrik Fritzon (S), regionråd i opposition i Region Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

De 19,7 miljarderna som staten nu tillskjuter består av 10 miljarder i extra generella stöd till landets regioner och kommuner, 4 miljarder permanent årlig höjning till äldreomsorgen och 4 miljarder årligen i två år till landets sjukvård. Utöver detta ges äldreomsorgslyftet 1,7 miljarder.

Bella BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons