GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Jag ringde efter ambulans”

Thomas Mårtensson var inte med i Uppsala när Vittsjö GIK tog tre viktiga poäng i lördags. Två proppar i lungan håller Vittsjötränaren borta från fotbollsplanen.
– I söndags morse ringde jag efter ambulans. Då kunde jag inte röra mig, säger Mårtensson.
FOTBOLL • Publicerad 8 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Thomas Mårtensson återhämtar sig hemma i Kivik efter att ha drabbats av proppar i lungan.
Thomas Mårtensson återhämtar sig hemma i Kivik efter att ha drabbats av proppar i lungan.
Foto: Stefan Sandström

Vittsjötränaren började känna sig krasslig natten mellan tisdag och onsdag för en vecka sedan.

– Det började med att jag kände mig utmattad. Sen kunde jag inte lägga mig på rygg, och inte på sidan heller. Det kändes som jag fick en kniv i ryggen, berättar Thomas Mårtensson.

Han fick även andningsproblem.

– Jag kippade efter andan, fick inte luft. Jag kunde lägga mig ner och så tog det en minut innan det började byggas upp. Jag fick sätta mig upp igen och då blev det lite bättre, säger han.

”Jag satt bara och bad”

När matchdagen närmade sig insåg han att han inte skulle klara av resan till Uppsala. Det blev parhästen Stefan Ekstrand som fick coacha laget medan Thomas Mårtensson var mer eller mindre utslagen hemma i Kivik.

Kunde du följa matchen?

– Nej, då började jag få så ont och samtidigt var jag så nervös för resultatet att jag inte vågade. Jag satt bara och bad: ”Hoppas det går bra”.

Matchen hade avspark 15.00 och även om Mårtensson knappt visste var han skulle bli av på grund av smärtan fanns tankarna på Studenternas i Uppsala.

– Efter matcher brukar det vara så här: Vid vinst rasslar det in 50 grattis-sms. Vid förlust kommer det ingenting. När klockan var 16.50 slog jag på mobilen – då hände ingenting... förrän 16.54 när Tove (Almqvist) skickade ett grattis.

Ringde ambulans

1–0-segern i sexpoängsmatchen mot nästjumbon skickade upp Vittsjö till en femteplats i tabellen och laget har nu nio poängs marginal till Uppsala som parkerar under nedflyttningsstrecket. En liten känsla av lättnad mitt i sjukdomsmisären på lördagseftermiddagen.

Thomas Mårtenssons tillstånd förvärrades under natten.

– I söndags morse ringde jag efter ambulans. Då kunde jag inte röra mig.

Den 53-årige Kiviksbon kördes till lasarettet i Ystad där man snabbt slog fast att det rörde sig om två proppar i lungan.

– Det har varit omtumlande. Men det var tur att jag kom in, så att jag inte gick längre med det, konstaterar Mårtensson som har fått blodförtunnande sprutor och börjar återhämta sig.

”Vilar en vecka, sen får vi se”

Det är inte första gången Vittsjötränaren drabbas av proppar.

– Jag har haft det två gånger tidigare; en gång för tio år sedan och en gång för 22 år sedan. Då var det i benet och ljumsken, berättar han.

Tills vidare leder Stefan Ekstrand det allsvenska laget.

– Stefan ringer mig varje dag. Vi har ju jobbat ihop i ett och ett halvt år och det är en fantastisk människa.

När Thomas Mårtensson kan vara tillbaka på fotbollsplanen vet han inte.

– Jag hoppas att propparna ska lösa upp sig så att jag kan komma tillbaka så fort som möjligt. Nu vilar jag en vecka och så ska jag på återbesök, sen får vi se.

Thomas Mårtensson och Stefan Ekstrand – samstämd tränarduo i Vittsjö GIK.
Thomas Mårtensson och Stefan Ekstrand – samstämd tränarduo i Vittsjö GIK.
Foto: Stefan Sandström

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.